Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Okončana javna rasprava o Nacrtu LAP-a Novi Pazar

Okrugli sto, koji su grad Novi Pazar i Transparentnost Srbija organizovali 27. decembra, označio je kraj javne rasprave o Nacrtu Lokalnog antikorupcijskog plana.

Tokom dvonedeljne javne rasprave nije stigla nijedna primedba na nacrt ovog teksta. 

Sto plus LAP NPČlan radne grupe Hidajet Plojović kazao je da to može značiti da javnost nije bila zainteresovana i nije ni pročitala nacrt LAP-a, što je loše, ili da je taj dokument toliko dobro urađen da nije bilo primedbi na njegovu sadržinu.

“Očekuje nas veliki posao, mnoge stvari smo sebi nametnuli, a nismo morali. Onog trenutka kada budemo ispunili sve ono što smo sebi zadali, kada počnemo da objavljujemo sve informacije, registre, onda će preventivna funkcija LAP doći do maksimalnog izražaja. To je ono čime ćemo se ponositi, ukoliko sve ispunimo, a ubeđen sam da hoćemo”, poručio je Plojović.

U izradi LAP-a učestvovali su predstavnici lokalne samouprave i novinar radija Sto plus Nikola Kočović, kao predstavnik javnosti, a podršku je pružila organizacija Transparentnost Srbija.

Saradnik TS Zlatko Minić rekao je da je LAP-om propisano oko 120 mera preuzetih iz modela kojeg je izradila Agencija za borbu protiv korupcije.

“LAP ne može u potpunosti sprečiti korupciju, ali može pomoći u izgradnji sistema koji će otežati dešavanje korupcije, olakšati njeno otkrivanje i prepoznati rizik da se ona desi. Jedno od najznačajnijih oruđa LAP-a je transparentnost, odnosno omogućivanje javnosti da ima uvid u što više onog što lokalna samouprava radi”, istakao je Minić.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac ocenio je da je korucpija “rak rana” koja razjeda svako društvo i da nema napretka bez njenog iskorenjivanja.

“Naša želja je da korupciju u Novom Pazaru svedemo na minimum i zato je usvajanje ovog dokumenta od izuzetne važnosti. Time pokazujemo i našu težnju u toj borbi, a u koju želimo da uključimo civilni sektor i građane, jer se bez njih ne možemo efikasno boriti protiv korupcije. Obećavam da će Gradska uprava biti otvorena za javnost”, dodao je Biševac.

Nacrt LAP-a uskoro će se naći pred članovima Gradskog veća, a ukoliko bude usvojen, razmatraće ga Skupština Novog Pazara.

Istovremeno, biće raspisan konkurs za izbor radnog tela koje će pratiti da li se poštuju rokovi i implementiraju mere koje su njime propisane.

foto: screenshot - http://www.radiostoplus.com/item/25601