Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Juriš u medije preko promotivnih aktivnosti funkcionera

I u ovoj izbornoj kampanji državni funkcioneri imaju veliki broj "promotivnih aktivnosti", čiji je glavni cilj osvajanje prostora u medijima, van termina rezervisanih za stranačko predstavljanje.
 
Prve, preliminarne, nalaze monitoringa koji sprovodi Transparentnost Srbija predstavio je saradnik TS Zlatko Minić na konferenciji za novinare Novosadske novinarske škole u Medija centru (http://goo.gl/7DRPPf).
 
U monitoringu koji obuhvata tri nedelje kampanje (od 14. marta do 3. aprila) zabeležen je značajan rast broja promotivnih aktivnosti u odnosu na tri nedelje u istom periodu 2015. godine (posmatrane kako bismo uporedili izborni i "vanizborni" period).
 
Ovaj rezultat je utoliko značajniji, jer je i u toku 2015. broj "promotivnih" aktivnosti bio relativno visok. To je, naime, posledica činjenice da je određeni broj zvaničnika, prvenstveno republičkih, u stalnoj "funkcionerskoj kampanji" još od polovine 2014. godine.
 
Za neke od promotivnih aktivnosti, zabeleženih u protekle tri sedmice, teško je zaključiti kakvo je objašnjenje za angažovanje državnih funkcionera - na primer, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja porinuo je morski brod u brodogradilištu kod Zrenjanina ili ministar pravde i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju otvorili su minijaturni park ("urbani džep") na opštini Vračar.
 
Što se konkretnih brojeva tiče, najviše aktivnosti (ne računajući tu stranačke skupove i aktivnosti državnih organa koji su u "redovnom opisu posla", poput sednica Vlade) za ovaj 21 dan imao je premijer Vučić - 28, slede gradski funkcioneri Siniša Mali i Goran Vesić i ministar Vulin sa po 25 aktivnosti. Daleko ispod njih na listi su direktor Kancelariej za KiM sa 14, ministar Stefanović sa 12, Ivica Dačić sa 10 i potpredsednik Vlade Vojvodine Miroslav Vasin sa devet aktivnosti.
 
Kada se izdvoje samo promotivne aktivnosti (posete firmama, školama, bolnicama, sudovima, otvaranje fabrika, gradilišta, sajmova, potpisivanja ugovora i memoranduma o izgradnji i ulaganju, stipendiranju, predstavljanje planova izgradnje, uručenje stipendija, pomoći i poklona, razgovor sa građanima, radnicima...) ubedljivo vode Mali (23), Vesič (22), Vulin (20), dok je Vučić za sada bez podijuma, na četvrtom mestu, sa 13 promotivnih aktivnosti.
 
Primetno je da je Zorana Mihajlović, koja je imala najviše proomotivnih aktivnosti 2014. godine, sada manje aktivna kao državni funkcioner (četiri promotivne i četiri ostale aktivnosti). U ostale aktivnosti, inače, spadaju sastanci u kabinetu, u inostranstvu, sastanci sa domaćim zvaničnicima u drugim gradovima, manifestacije poput okruglih stolova, konferencija i sl.
Ogromna aktivnost gradskih funkcionera, iako nisu raspisani izbori za Skupštinu grada, usmerena je na izbore za gradske opštine. Tako se na sajtu www.beograd.rs može naći izveštaj sa aktivnosti na kojoj su trojica državnih funkcionera promovisali gradske i kritikovali opštinske vlasti koje nisu iz iste političke opcije (http://goo.gl/rX2k5z).
vracar urbani dzep 2
 
Kad već pominjemo gradske funkcionere, u monitoringu je uočeno i da pojedini državni organi redovno organizuju prevoz novinara na svoje promotivne aktivnosti. U tome prednjače upravo gradski funkcioneri Siniša Mali i Goran Vesić ali i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.
 
U monitoringu je uočeno da se ponavlja situacija viđena i na ranijim izborima (2012. i 2014. godine) - funkcioneri organizuju neki "pseudodogađaj", promotivnu aktivnost, na koju često povedu i novinare, a potom u istom mestu, malo potom, drže stranačke skupove.
 
Primeri za takvo postupanje su:
 
VELIKO GRADIŠTE - U 11 sati ministar zdravlja Zlatibor Lončar obići će Dom zdravlja u velikom Gradištu i ambulantu u Srednjevu.
SREDNJEVO - U 12 sati ispred zdravstvene stanice u Srednjevu član Predsedništva Srpske napredne stranke Zlatibor Lončar razgovaraće sa meštanima Srednjeva.
 
KRAGUJEVAC - U 10 sati ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin otvoriće renovirani Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Zavodu za smeštaj odraslih lica "Male pčelice".
KRAGUJEVAC - U 11 sati Gradski odbor Pokreta socijalista organizuje konferenciju za medije na kojoj će lider te stranke Aleksandar Vulin najaviti početak izborne kampanje u Kragujevcu.
 
SMEDEREVO - U 11.00 u selu Vučak direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić razgovaraće sa meštanima tog sela u koje su se doselili Srbi sa KiM. U 12.00 u Kovačićevu on će razgovarati sa interno raseljenima sa KiM smeštenim u dve zgrade, nakon čega će dati izjavu. Prevoz u 9.15 sa parkinga ispred istočnog ulaza Palate Srbije (Bulevar Mihaja Pupina 2).
SMEDEREVO - U 13 sati član Predsedništva SNS Marko Djurić razgovaraće sa raseljenim licima sa KiM i gradjanima Smedereva na Tribini u Centru za kulturu.
 
Kao pozitivno, za sada se može notirati da je predsednik Srbije, iako se "nudio" da pomogne SNS u kampanji (http://goo.gl/CXJzl0) potpuno pasivan, kao i 2014. godine - za tri posmatrane nedelje nije imao niti jednu promotivnu aktivnost. Pozitivnim bi se moglo označiti i to da Aleksandar Vučić ima znatno manje vezivanja državnih promotivnih aktivnosti sa stranačkim skupovima, nego na izborima 2014. godine.
 
Na današnjoj prezentaciji ukazano je da ovakvi "psuedodogađaji" nisu srpski izum i da slični pokušaji funkcionera postoje u mnogim zemljama, pa i onima sa dugom demokratskom tradicijom. Ono što se razlikuje jeste odnos medija prema takvim događajima. Dok drugde postoje propisi ili dobra praksa, pa mediji razgraničavaju šta je zaista vest, a šta promotivna aktivnost i izveštavanje o funkcionerima koji su u kampanji ograničavaju na suštinu informacije, ponekad čak bez tona ili slike, u medijima u Srbiji takvi događaji dominiraju vestima, van termina predviđenih za izborni marketing.
 
Rešenje može biti u samim medijima koji bi prepoznali šta je vest i koji bi bili uzdržani prema ovakim aktivnostima, može se (za elektronske medije) tražiti kroz pravila koja bi propisalo regulatornu telo ili kroz regulisanje u okviru izbornog zakonodavstva šta funkcioneri smeju a šta ne smeju da rade u kampanji (kao što je učinjeno u nekim zemljama u okruženju).
 
Jer, kao što je TS više puta naglašavala, život ne treba da stane tokom kampanje, ali ne mora svaku traku na svakom novoizgrađenom kilometru ili obnovljenom toaletu da preseče državni funkcioner.
 
funkcionerska kampanja predstavljanje
 
foto: www.beograd.rs i www.mc.rs