Dve godine ALAC kancelarije u Bečeju

U nameri da se prikupe saznanja o što više realnih prijava korupcije i da se rešavaju stvarni problemi, Transparentnost Srbija oformila je pre dve godine Antikorupcijska pravna savetovališta u Bečeju i Nišu (ALAC), kako bi se pomoglo građanima da reše svoje probleme.  

- Pomažemo ljudima da, uz neku vrstu asistencije i pomoći, sami vode svoje slučajeve. Od pre dve godine sistem pružanja pomoći pokrenuli smo i van Beograda, sa ciljem da doprinesemo da se isti problemi ne ponavljaju i u lokalnim sredinama, rekao je na konferenciji za novinare u Gradskoj kući Bečej koordinator ALAC iz Transparentnosti Srbije Rade Đurić.  

 Ovom prilikom sumiran je rad ovdašnjeg Antikorupcijskog savetovališta, koje ima podršku Bečejskog udruženja mladih - 

 - Tokom dvogodišnjeg rada besplatnog Savetovališta, stekli smo pravu sliku o korupciji na lokalnom nivou u Vojvodini. Prema očekivanju, najviše problema stvaraju javne nabavke, a najčešći slučajevi su da naručioci u svojoj dokumentaciji postavljali diskriminatorske uslove- rekla je pravna savetnica APAC u Bečeju advokat Kristina Glavordanov. - Dobra stvar u svemu je što su se ponuđači javljali na vreme, u prvoj fazi javne nabavke, pa smo neke slučajeve uspeli da sprečimo. Uočili smo i primere u kojima naručioci objavljuju podatke o ponuđačima.  

 Nekad naručioci svesno krše propise, a nekad nepažnjom, što ne ublažava problem, jer se on jednako svaljuje na budžetske korisnike, kažu aktivisti borbe protiv korupcije. Zajednički stav predstavnika ALAC je da nema odgovornosti za one koji svojim (ne)svesnim potezima stvaraju probleme, svejedno, naručiocima ili ponuđačima. Odgovor na pitanje zašto je to tako ostaje nepoznat, i sve dok je tako, korupcija cveta. Transparentnost Srbija je nestranačka i neprofitna organizacija posvećena borbi protiv korupcije. Antikorupcijsko pravno savetovalište funkcioniše u Transparentnosti Srbija već 10 godina .

foto: http://www.dnevnik.rs/vojvodina/nepaznje-i-namerne-greske-u-javnim-nabavkama

dnevnik becej