Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Da li je IKEA dokaz ne-korupcije?

Datum kreiranja: ponedeljak, 28 maj 2018

ikea klikPredstavljajući kandidata za novog ministra finansija, predsednica Vlade je iznela niz pohvala na rad još uvek aktuelnog gradonačelnika Beograda, Siniše Malog. Jedna od njih je bila da su za vreme mandata Malog, „pokrenuti veliki investicioni projekti od kojih je najznačajniji "Beograd na vodi", a napomenula i da je otvorena robna kuća IKEA koja ne dolazi u zemlju u kojoj postoji korupcija. "IKEA ne dolazi u zemlju gde postoji korupcija. To što je Švedska u Beogradu i Srbiji, pokazuje da se Srbija uspešno bori sa korupcijom i da ima transparentno poslovanje", istakla je Brnabić. „Ona je rekla da se danas građevinske dozvole izdaju u Beogradu za svega 12 dana, da je proces u potpunosti elektronski da bi se sprečila bilo kakva mogućnost korupcije, i da su za četiri godine njegovog mandata izdate građevinske dozvole za više od dva miliona kvadratnih metara, što je duplo više od prethodne vlasti“.

Rezultati rada na prethodnoj funkciji jesu bitni i prilikom izbora na novu. Bilo bi ipak primerenije, da o tome da li je Siniša Mali bio dobar gradonačelnik ili ne jeste pitanje koje treba da oceni Skupština grada koja ga je izabrala, a ne narodni poslanici u Skupštini Srbije. Kada je reč o uspešnosti borbe protiv korupcije i transparentnosti poslovanja države, sigurno je da potpunije dokaze pružaju izveštaji Agencije za borbu protiv korupcije (o nesprovođenju antikorupcijske strategije) i Poverenika za informacije (o neizvršenim rešenjima za dostavljanje dokumenata tražiocima). Skupština nije donela zaključke niti preduzela išta radi rešavanja ovih problema. S druge strane, nesporno je da i odluke krupnih investitora mogu biti dobar pokazatelj stanja neke države u pogledu antikorupcije i transparentnosti. Međutim, to ne važi uvek, jer se ponekada ugovor zaključuje bez primene antikorupcijskih mehanizama (npr. otvoreni postupak nadmetanja), a za to je dobar primer upravo projekat „Beograd na vodi“.  

U vezi sa opaskom o firmi IKEA, ocena premijerke se ne može prihvatiti bez zadrške. Na stranu Srbija, i nama susedne zemlje u kojima problem korupcije svakako nije rešen -  prema Indeksu percepcije korupcije Transparency International, na listi zemalja u kojima IKEA posluje, nalaze se mnoge koje imaju lošiji skor od Srbije (41 od mogućih 100). Tu su Indonezija i Tajland koji imaju 37 poena na istom rangiranju, Egipat koji ima 32, Turska i Maroko sa 40 i Kuvajt koji je ocenjen skorom od 39.

Drugo, i još bitnije, kada se zna da su dogovori oko dolaska ove švedske firme u Srbiju trajali decenijama, a da je ona realizovana tek sada, izjava premijerke se može razumeti i kao tvrdnja da je ranijih godina proces otvaranja ove robne kuće bio ometan korupcijom i da je bio netransparentan, a da su potom te prepreke rešene.  U svakom slučaju, tu izjavu bi trebalo obrazložiti i dokumentovati predstavljanjem svih relevantnih podataka, kako o neuspelim, tako i o uspelim pregovorima, sa naglaskom na pokazatelje jednakosti postupanja državnih organa Republike Srbije u sličnim situacijama.