"Obogatili se od funkcije..."

Datum kreiranja: ponedeljak, 06 avgust 2018

DarkoGlisicKadrovska politika, personalni sukobi i način iskazivanja privrženosti vođi, interna su stvar SNS ili bilo koje druge partije i zabava za publiku. Optužbe za zloupotrebe javnih funkcija ne smeju ostati samo stvar medija i bez reakcije Tužilaštva za organizovani kriminal.

Malo šta je toliko naškodilo borbi protiv korupcije kao kada politički lideri iznose optužbe za pronevere, krađu i zloupotrebe svojih protivnika, a potom niti oni podnesu krivičnu prijavu, niti ih tužilaštvo pozove ili samo prikupi dokaze o slučaju.

Najnoviji slučaj te vrste https://www.blic.rs/…/glisic-protiv-ministarke-zora…/r458ql6 predstavlja izjava Darka Glišića, prvog "operativca" vladajuće SNS (predsednik Izvršnog odbora stranke), koji komentariše jednu izjavu Zorane Mihajlović, aktuelne potpredsednice Vlade Srbije. Na prvi pogled, optužba nije direktna: "Oni koje je opila funkcija i koji su se od iste te funkcije obogatili i počeli lepo da žive daju danas sebi za pravo da sa raznoraznih sredozemnih mora i ekskluzivnih destinacija komentarišu nešto što se njima lično nije svidelo". Međutim, pošto se ceo intervju odnosi upravo na izjavu Mihajlovićeve, koju Glišić doživljava očilgledno kao kršenje partijske discipline, ne postoji nikakav sumnja da je upravo nju optužio. Već u sledećoj rečenici kaže: "I Zorana Mihajlović i neki drugi treba da se zahvale Aleksandru Vučiću, pre svega za sve što su uradili u svojim karijerama i mestima i pozicijama koje su dobili, jer su ih dobili isključivo zahvaljujući njemu."

Zorana Mihajlović je sve javne funkcije, počev od jula 2012. do danas imala u Vladama Srbije, kao potpredsednica i ministarka. Na ta mesta je četiri puta birana glasovima narodnih poslanika SNS i njihovih koalicionih partnera. To je ujedno jedini period u kojem je Zorana Mihajlović, kao što optužuje Darko Glišić mogla da se "obogati od funkcije".

Izjava Glišića se ne može relativizovati ni eventualnom tvrdnjom da je mislio na prihode po osnovu vršenja javne funkcije, ili na javno poznate podatke o obogaćenju. Naime, Zorana Mihajlović iz budžeta uopšte ne prima zaradu za svoje ministrovanje, a prema izveštajima koje podnosila kao javni funkcioner, za proteklih šest godina nije stekla nepokretnosti.
http://www.acas.rs/acasPublic/izvestajDetails.htm…