Iscrpljivanje javnosti ustavnim promenama

Datum kreiranja: četvrtak, 18 oktobar 2018

pravda terazijeČetvrti nacrt ustavnih amandmana o pravosuđu kritikovala su u zajedničkom saopštenju strukovna udruženja sudija i tužilaca, kao i udruženja koja se bave zaštitom ljudskih prava. Njihov zaključak je da promene ne otklanjanju politički uticaj na pravosudne organe. „Predloženom verzijom amandmana se, kao i prethodnom, smanjuje broj sudija i tužilaca u pravosudnim savetima u odnosu na postojeće ustavno rešenje, a povećava broj članova ovih saveta izabranih od političke većine,“ – kaže se između ostalog u saopštenju – i dodaje da „četvrta verzija Nacrta ustavnih amandmana predstavlja još jedan korak u postupku iscrpljivanja domaće javnosti ustavnim promenama“. 

Oni su istakli i da „podrška nacrtu amandmana od strane strukovnih i profesionalnih organizacija nastalih u toku ustavnih promena ne može da promeni činjenicu da nacrt nije usklađen sa mišljenjem Venecijanske komisije i ostalih relevantnih tela Saveta Evrope i da predstavlja korak nazad u odnosu na dostignuti nivo depolitizacije pravosuđa“. 

Transparentnost Srbija je već reagovala na četvti nacrt, sa sličnim argumentima. Ukazali smo da nije stvar samo u tome što su ustavna rešenja problematična sa stanovišta postizanja proklamovanog cilja, već da nije ni obrazloženo zašto predlagač smatra da će pravosuđe biti slobodnije od političkog uticaja, ukoliko u budućim pravosudnim savetima udeo sudija i tužilaca koji su izabrani na predlog svojih kolega bude manji nego što je danas.

Odsustvo takvog obrazloženja onemogućava da se uopšte vodi argumentovana diskusija sa predlagačem o tome da li se ustavnim amandmanima postiže cilj. Zbog toga se sa pravom govori o iscrpljivanju javnosti ustavnim promenama. Pošto se promene Ustava vrše i pravosuđe oslobađa od političkih uticaja radi građana, koji će se o njima izjašnjavati na referendumu, građani moraju dobiti odgovor na ključna pitanja da bi takvo odlučivanje imalo smisla. U suprotnom, njihova odluka će zavisiti od toga koliko su pristalice ili protivnici predloženih rešenja dobili priliku da svoje stavove iznesu u najpopularnijim medijima, ili od drugih nerelevantnih okolnosti, kao što je generalna podrška ili protivljenje predlozima aktuelne vlasti.