Nije počeo postupak izbora novog poverenika

Datum kreiranja: petak, 15 februar 2019

skupština poverenikZvanični odgovor koji je Transparentnost Srbija dobila od Narodne skupštine potvrđuje da nisu bile istinite informacije prema kojima je resorni skupštinski odbor otpočeo postupak za izbor novog poverenika za informacije od javnog značaja, pozivom poslaničkim grupama da predlože kandidate. To znači da ni 55 dana od isteka mandata prethodnog poverenika, Odbor nije započeo postupak za izbor novog, čak ni kroz konsultacije sa poslaničkim grupama.

Podsećamo da je više od 60 nevladinih organizacija zatražilo od Odbora da otvori postupak kandidovanja i izbora novog poverenika, kako bi se omogućilo da bude izabran kandidat sa najboljim kvalifikacijama 

Naime, u odgovoru Narodne skupštine od 14. februara 2019. godine se kaže: “Odbor za kulturu i informisanje nije pokrenuo postupak izbora Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, odnosno nije doneo odluku o pokretanju postupka za izbor Poverenika”.

Ovim je opovrgnuta vest objavljena 28. januara 2019. objavljena da je "Odbor za informisanje i kulturu uputio poziv svim poslaničkim grupama da dostave svoje predloge". Tada je šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović izjavio da ta stranka ima nekoliko ozbiljnih kandidata za novog Poverenika za informacije od javnog značaja i da će njihov predlog u svakom slučaju biti "sušta suprotnost" bivšem povereniku Rodoljubu Šabiću.