Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Problemi u tužilaštvu

Datum kreiranja: nedelja, 31 mart 2019
blic tuzilastvaNemanja Nenadić odgovorio je za Blic na nekoliko pitanja o problemima u tužilaštvu. Deo odgovora objavljen je danas u tekstu "Trule jabuke srpskih tužilaštava".
Ovo su pitanja i odgovori:
1. Koji je po vama najveći problem srpskih tužilaca?
Glavni problem je to što tužilaštva nedovoljno često postupaju proaktivno, na osnovu dostupnih informacija o mogućim zloupotrebama. Međutim, da bi tužilaštvo ispunilo taj cilj, neophodno je da se broj zamenika tužilaca poveća, posebno tamo gde je opterećenje najveće. I naravno, da samo tužilaštvo ne bi bilo zloupotrebljeno, neophodno je da ima veće garancije nezavisnosti u postupanju od onih koje garantuje aktuelni Ustav i ustavni amandmani u sadašnjem nacrtu.
2. U kojoj meri je po vašem mišljenju zastupljeno nesavesno postupanje, korupcija, kršenje etičkog kodeksa?
Veliki problem da se utvrdi koliko su takve pojave zastupljene među tužiocima je nedovoljna javnost podataka o razlozima za njihove postupke. To je naročito primetno u slučajevima kada su u javnosti već izneti podaci koji ukazuju na moguće izvršenje krivičnog dela, a tužilaštvo odbaci krivičnu prijavu uz formulaciju da nema osnova za krivično gonjenje, bez daljih objašnjenja. U takvim situacijama, pogotovo kada je reč o „politički osetljivim“ slučajevima, logična posledica su sumnje u političke i druge neprimerene uticaje.
3. Na koji način bi problem sa tužiocima koji nesavesno obavljaju posao trebalo da se reši?
Najbolji metod za sve bi bilo češće korišćenje mehanizama koji već postoje, u okviru tužilačke hijerarhije, DVT i disciplinskog tužioca, uz spremnost da se oni koji se namerno ili grubo ogreše o zakon i etička pravila razreše. Potrebna je i veća javnost u radu, kako bi i sami građani mogli da ukažu na moguće povrede ovih pravila, ali i kako bi imali bolju predstavu o tome da disciplinski organi postupaju adekvatno u slučajevima prijavljenih nepravilnosti.