Agencija za borbu protiv korupcije: Nema osnova za postupak protiv direktora Namenske zbog poziva radnicima da glasaju za SNS

Datum kreiranja: sreda, 10 jul 2019

insajder lucani direktorAgencija za borbu protiv korupcije obustavila je postupak protiv direktora MB Namenska Lučani Radoša Milovanovića ocenjujući da on nije prekršio zakon, odnosno zloupotrebio funkciju, kada je radnike fabrike pozvao da na lokalnim izborima glasaju za Srpsku naprednu stranku. Agencija je prihvatila obrazloženje Milovanovića da je on poziv radnicima uputio na skupu dobrovoljnih davalaca krvi iz fabrike, a ne na skupu koji je organizovala fabrika čiji je direktor što je, prema oceni Agencije, razlog za obustavu postupka. O ovakvoj odluci Agencija je obavestila podnosioca prijave u slučaju Radoša Milovanovića, odnosno organizaciju Crta.

Organizacija Crta je u januaru podnela prijavu protiv Radoša Milovanovića koji je na skupu u vreme predizborne kampanje za lokalne izbore u Lučanima, radnike fabrike pozvao da na izborima glasaju za Srpsku naprednu stranku. Prema sumnjama predstavnika Crte, time je prekršen Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije i to član 29 stav 2 u kome se navodi da funkcioner ne može da koristi javne resurse i skupove na kojima učestvuje i susrete koje ima u svojstvu funkcionera, za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata.

„Кako je skup na kome prisustvuje u sklopu obavljanja svoje funkcije iskoristio za političku promociju, funkcioner Radoš Milovanović izvršio je zloupotrebu funkcije koju obavljaju i iskoristio resurse kojima raspolaže zahvaljujući funkciji, što predstavlja zloupotrebu javnih resursa zabranjenu na osnovu čl. 29 stav 2 Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije”, navedeno je u prijavi Crte.

Međutim, Agencija za borbu protiv korupcije u odgovoru na prijavu 9. jula, ne ulazeći u ono što je direktor fabrike uradio, odnosno poziv za glasanje za određenu političku stranku, navodi da nema osnova za vođenje postupka protiv direktora fabrike „Milan Blagojević-Namenska” a.d. Radoša Milovanovića. Razlog za takvu odluku je to što fabrika nije organizovala skup na kome je Milovanović govorio, već je organizator tog skupa bio je Crveni krst i Sindikalna organizacija fabrike, a to potvrđuju i izveštaji i informacije Sindikalne organizacije, pa prema oceni Agencije nema osnova za vođenje postupka.

„Čitanjem zaključka Sindikalne organizacije društva od 5. 12. 2018. godine i teksta informacije te sindikalne organizacije za zaposlene u društvu 4. 12. 2018. utvrđeno je da je ta sindikalna organizacija u organizaciji sa Crvenim krstom opštine Lučani organizovala tradicionalni koktel za dobrovoljne davaoce krvi, radnike Društva, održan 12. 12. 2018. godine u hotelu „Lučani” u Lučanima. Imajući gore navedeno u vidu, Agencija smatra da nema osnova za dalje vođenje postupka”, navodi Agencija u odgovoru.

Na drugi deo prijave Agencija nije ni odgovorila, odnosno nije odlučila da li je svojim govorom direktor fabrike „Milan Blagojević-Namenska“ a.d. prekršio i član 29 stav 4 u kome se navodi da je funkcioner dužan da uvek nedvosmisleno predoči sagovornicima i javnosti da li iznosi stav organa u kojem vrši javnu funkciju ili stav političke stranke, odnosno političkog subjekta.

Lučani, kampanja i uvrede

Podsetimo da su Lučani i za vlast i za opoziciju bili najvažnije mesto u zemlji početkom decembra prošle godine kada su održavani lokalni izbori. Tu opštinu posetili su najviši državni funkcioneri, uključujući i predsednika države Aleksandra Vučića, dok je opozicionom Savezu za Srbiju to bilo prvo učešće na izborima.

U kampanju se uključio i Radoš Milovanović, direktor državne kompanije „Milan Blagojević – Namenska“, koji se na jednom koktelu za zaposlene u fabrici, neposredno pre izbora, ovako obratio zaposlenima:

„Molim vas da radi fabrike izađete u nedelju na izbore i zaokružite ’jedan’ – SNS, koja nam omogućuje ove dobiti“, rekao je Milovanović.

Snimak sa ove proslave objavljen je na Jutjubu 12. decembra, četiri dana pre zakazanih lokalnih izbora u Lučanima. Novinari Insajdera dan nakon izbora 17. januara pozvali su Radoša Milovanovića sa pitanjem zašto je kao direktor jedne državne kompanije, koja pripada svim građanima, pozvao zaposlene da glasaju za SNS, ali su umesto odgovora usledile uvrede. Kako je izgledao taj razgovor pogledajte u videu u nastavku.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=eoc6Lkee_sg