Povodom najavljenih sastanaka i okruglih stolova o izbornim uslovima

Datum kreiranja: nedelja, 04 avgust 2019

n1 antonijevicPlanirano je da Transparentnost Srbija učestvuje u predstojećim okruglim stolovima na temu izbornih uslova koje u prostorijama FPN organizuje Fondacija za otvoreno društvo, a kojima bi trebalo da prisustvuju predstavnici vlasti i opozicije. Naime, smatramo korisnim da na ovim skupovima predstavimo naše nalaze i preporuke u oblastima koje pratimo još od 2004, a pre svega u vezi sa finansiranjem izborne kampanje i kontrolom od strane državnih organa, radom državnih organa tokom kampanje, tzv. funkcionerskom kampanjom i njenim medijskim predstavljanjem.

Pošto su se nakon prvog okruglog stola, na kojem inače TS nije davala uvodna izlaganja, otvorile kontroverze oko predstavljanja ovih skupova u javnosti i njihove svrhe, ovim putem obaveštavamo javnost da je TS unapred saglasna da sve što naši predstavnici budu izlagali bude objavljeno. Štaviše, materijal na osnovu kojeg ćemo pripremiti uvodna izlaganja već je dostupan u okviru studija, analiza, inicijativa i komentara na našem sajtu.

O dostupnosti izlaganja predstavnika stranaka, odnosno njihovog eventualnog dijaloga, ne odlučuje TS, već sami ti učesnici, time što će prihvatiti pravila sa prvog okruglog stola ili dogovoriti neka nova.

U svakom slučaju, ukoliko bude izgledan dogovor između učesnika u političkom životu zemlje o tome da se neki propisi promene, ukazaćemo prisutnima da o tim izmenama mora da se sprovede javna rasprava, kako bi i oni koji ne prisustvuju sastancima mogli da ukažu na slabosti predloga i eventualna bolja rešenja.