Antibiotik ili limunada

Datum kreiranja: sreda, 21 avgust 2019

n1 preporukeSvaki okrugli sto vlasti i opozicije počinje preporukama nevladinog sektora. Iako vlast posle svakog okruglog stola tvrdi da je spremna da te preporuke primeni, nijedan korak u tom pravcu još nije učinila, prenosi N1.

A šta civilni sektor preporučuje?

Cesidovih šest preporuka koje ne zavise od promene zakona, plus četiri za koje su nužne zakonske izmene. Deset prioritetinih predloga Transparentnosti i osam Crte. To su predstavnici i vlasti i opozicije listali, analizirali, da bi oni od kojih primena preporuka zavisi poručili.

"Apsolutno sve što je pitanje volje odmah štiklirajte da je sve u redu i što se nas tiče apsolutno može", rekao je Vladimir Orlić iz SNS-a.

Ako može, šta čekate, pitaju se oni koji su preporuke pisali.

"Ono što mi nismo mogli da vidimo jeste neko konkretno obećanje da će biti počet proces izmene zakona", kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

A preporuke su konkretne i dominatno se odnose na rad REM-a. Od one da je potrebno obavezati REM da prati izveštavanje medija tokom kampanje, da o tome redovno izveštava javnost, do toga da je potrebno izabrati nedostajuće članove. Nijedna nevaldina organizacija ne predlaže, međutim, smenu aktuelnih članova REM-a.

"Organizacije civilnog društva nemaju mandat da izlaze sa preporukama koje su političke prirode", objasnio je Bojan Klačar iz CeSid-a.

Osim unapređenja rada REM-a, nevadine organizacije preporučuju donošenje novog Pravilnika o obavezama medija u predizbornoj kampanji. CRTA preporučuje da se aktivnosti funcionera poput otvaranja fabrika smatraju predizbornim i kao takve emituju u predizbornom programu. I Transparentnost ima preporuke šta je funkcionerima u kamapnji dozvoljeno.

"Naravno da i u toku kampanje treba da se otvaraju i putevi i škole i bolnice, ali nema nikakavog valjanog razloga da u tome učestvuje neki državni funkcioner. Ništa od toga ne služi i ne pravi se da bi neko mogao da se slika", smatra Nemanja Nenadić.

"Ko radi taj ima pravo da se slika", kaže funkcioner SNS-a i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Da li će se sa preporukama nevaldinog sektora samo slikati ili će nešto i primeniti? Da primene sve što je preporučio Cesid, u toj organizaciji tvrde - izborni uslovi ne bi bili promenjeni iz korena.

"Ne možemo mi praksu delovanja institucija promeniti za nekoliko meseci. Ovih šest mera, ukoliko bi se usvojile, podigle bi nivo rada REM-a, nivo transparentnosti i blago poboljšale izborne uslove u obalsti medija", navodi Bojan Klačar.

U Transparentinosti garantuju značajno poboljšanje, ukoliko budu primenje njihove preporuke - koje podrazumevaju izmene zakona o finansiranju političkih aktivnosti, o Agenciji za borbu protiv korupcije i seta medijskih zakona. Tvrde da za sve još ima vremena.

"Kada bismo rekli da je neko ozbiljno bolestan i da mu treba dati antibiotike, a sada zato što nemamo antibiotike pri ruci daćemo mu limunadu. Jeste limunada korisna, ali ne rešava suštinski problem. A mi imamo vremena da odemo po taj antibiotik", rekao je Nemanja Nenadić.

Antibiotik bi trebalo da bude ispijen do kraja ove, da bi neke efekte dao na izborno proleće sledeće godine.