Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja

Datum kreiranja: subota, 22 februar 2014
Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja i dalje odbija da dostavi Transparentnosti Srbija Studiju opravdanosti projekta izgradnje kanala Dunav-Morava-Vardar, iako je Poverenik za dostupnost informacijama od javnog značaja naložio da to učini.

pol-vlada-srbijeZbog toga je Transparentnost podnela Povereniku predlog za sprovođenje administrativnog izvršenja, kako bi se omogućilo dobijanje informacija.

TS je Studiju tražila još u oktobru 2013. godine. Iz Ministarstva je prvo odgovoreno da ne mogu da je dostave jer se jedina kopija nalazi kod ministra, a on je na putu. Potom su obavestili TS da Studija ne može da se dostavi javnosti jer se se članovi vlade nisu upoznali s tim dokumentom. Studiju je, inače, ministar Bačević još početkom oktobra "iz svoje ruke" pokazao na konferenciji za novinare.

Povereniku za informacije od javnog značaja je u januaru doneo rešenje kojim se nalaže Ministarstvu prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja da dostavi Studiju tražiocima. Dokument je, pored TS, tražilo još nekoliko NVO i novinara.

Podsećamo da je postupak Ministarstva rudarstva samo jedan od primera da se neosnovano uskraćuje pristup podacima o infrastrukturnim projektima Vlade i saradnji sa potencijalnim investitorima iz inostranstva. Da takva pojava nije slučajna očigledno pokazuje činjenica da je iz konačne verzije Nacionalne stategije za borbu protiv korupcije izbrisan deo koji se odnosio na međunarodne sporazume i investicione odluke Vlade, koji se nalazio u prvom nacrtu ovog dokumenta.