Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Ministar Bačević podriva dva osnovna antikorupcijska principa

Datum kreiranja: petak, 28 februar 2014
Ministar Bačević podriva dva osnovna antikorupcijska principa - transparentnost i konkurenciju i to pokazuje i novom izjavom o kanalu Morava.

Ministar-BacevicOn je, naime, ponovo govorio (http://goo.gl/1besKW) o Studiji izovdljivosti za kanal Dunav-Morava-Vardar, i o tome šta ona navodno pokazuje ("da je projekat potpuno prihvatljiv", "da je projekat ekonomski isplativ"). Pri tom je čak optužio sve one koji tvrde suprotno da su politikanti. Istovremeno, Ministarstvo kojim on rukovodi, odbija da učini javnom dostupnom navedenu studiju, direktno kršeći obavezujuće rešenje Poverenika i na taj način onemogućava bilo kakvu diskusiju o tom dokumentu.

Da stvar bude još lošija, pojedini mediji nekritički prenose njegovu izjavu o Studiji, ne postavljajući pitanje zbog čega ona još uvek nije objavljena iako je to zakonska obaveza.

Ministar krši princip konkurencije zagovarajući da kineska kompanije, koja je "besplatno" izradila navodnu Studiju izvodljivosti dobije bez konkurentnog postupka koncesiju za delove ovog projekta, čija je ukupna vrednost procenjivana na nekoliko milijardi evra.

Tako su, prema rečima ministra sa partnerima iz Kine "dogovoreni detalji realizacije prve faze projekta". Zakon o Javno privatnim partnerstvima i koncesijama predviđa konkurentni postupak za izbor koncesionara. Nije suprotno zakonu da potencijalni investitori daju predloge za koncesije ali ne dopušta mogućnost da firma koja je dala određeni predlog ili darovala studiju o izvodljivosti bude izabrana bez nadmetanja. Samim tim, ministar ozbiljno prekoračuje svoja ovlašćenja ako dogovara realizaciju projekta pre usvajanja planskih dokumenata i otvaranja postupka nadmetanja.