Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Mediji o korupciji

Datum kreiranja: subota, 19 decembar 2015

Datum: 19.12.2015

Medij: Danas     Strana: 16

Rubrika: Vojvodina / Novi Sad

Autori: R.D.

Teme: Informacije od javnog značaja

Naslov: Opozicija napustila Skupštinu

Opozicija napustila Skupštinu

Na vanrednoj sednici Skupštine grada, sazvanoj po hitnom postupku usvojena je odluka da se u radnoj zoni "Sever" izgradi hala koja će biti data u zakup američkoj kompaniji "Lir", koja će tu praviti autodelove.

Opozicija je oštro reagovala na ovako brzinski zakazanu sednicu, koja je počela u četvrtak u 18 časova Kao razlog za to gmdonačelnik Novog Sada Miloš Vučevič je istakao pregovore sa američkom kompanijom koji su trajali do kasno. Izprotesta sednicu su napočetku napustili odbornici lige socijaldemokrata Vojvodine i Srpske radikalne stranke. Iz Demokratske stranke su vladajućoj koaliciji zamerili nedovoljnu transparentnost investicije kao i njenu isplativostjerbigrad zaizgradnju hale morao najpre da uloži oko 4 milijarde dinara.

Miloš Vučević je naveo da će ta kompanija zaposliti oko 2.000 građana, a da će grad od izdavanja hale prihodovati oko devet miliona evra za deset godina. Pored ovoga on je najavio i potpisivanje ugovorasakompanijom "Delphi", koja bi trebalo da obezbedi novih 3.000 radnih mesta. - Grad ne može da bude na gubitku kada se zaposli 2.000 ljudi, ni jednom matematikom to ne možete da dokažete. Ne može ovo da bude neisplativa investicija, jer će 2.000 ljudi svih 12 meseci narednih 10 godina da prima plate, Grad će da prihoduje i od poreza na zarade, a ta hala će da ostane i posle u Novom Sadu - kazao je Vučević. Prvi čovek Novog Sada najavio je i da će "Lear" početi da radi 1. novembra 2016. godine, a da će obuka radnika krenuti od 1. marta u Luci Novi Sad. R. D.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.12.2015

Medij: Danas     Strana: 5

Rubrika: Društvo

Autori: A.R.

Teme: Korupcija

Naslov: Smena na čelu policije, Veljović penzionisan?

Smena na čelu policije, Veljović penzionisan?

Beograd /// Direktor policije Milorad Veljović mogao bi da bude penzionisan u narednih nekoliko dana, spekulišu beogradski mediji. Ipak, potvrdu te informacije Danas nije juče uspeo da dobije u vrhu srpske policije, dok Veljović nije odgovarao na pozive našeg lista. Jedini koji se tim povodom oglasio bio je ministar policije Nebojša Stefanović, koji je nije želeo ni da potvrdi ni da demantuje tvrdnje da je direktor policije Vc-Ijović penzionisan.

- Ne bih danas odgovarao na to pitanje, rekao je Stefanović novinarima na obeležavanju dana Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) i najavio da će se o tome „narednih dana obratiti javnosti". Beogradski mediji spekulišu da bi umesto Veljovića mogao da bude postavljen aktuelni načelnik Saobraćajne policije Vladimir Rebić.

Informacija o Veljovićevom penzionisanju je iznenađujuća ukoliko se zna da je Veljovića u martu 2013. godine baš Vlada Srbije imenovala za direktora policije na period od pet godina i to posle izbora na konkursu. Veljović je tada izabran da ostane na funkciji na kojoj se nalazio kao vršilac dužnosti od juna 2011. U j avnosti se spekulisalo da je to bila neka vrsta kompromisa između tadašnjeg koordinatora službi bezbednosti Aleksandra Vučića i ministra policije Ivice Dačića, pošto su njihove partije pokušavale da proguraju svoje kandidate na to mesto. Veljović je na mestu direktora policije bio u kontinuitetu od 2006. godine, a tada se spekulisalo da je blizak Demokratskoj stranci, ali se sa promenom vlasti 2012. godine navodi se da je stekao poverenje vladajućih naprednjaka policijskim akcijama u borbi protiv korupcije. A. R.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.12.2015

Medij: Dnevnik     Strana: 9

Rubrika: Sudska hronika

Autori: s. X. d.

Teme: Korupcija

Naslov: Maroviću pritvor do 30 dana

PREDSEDNIK POLITIČKOG SAVETA CRNOGORSKOG DPS-a

IZA REŠETAKA

Maroviću pritvor

do 30 dana

Sudija Višeg suda u Podgorici za istragu Miroslav Bašović odredio je predsedniku Političkog saveta DPS-a Svetozaru Maroviću, koji je priveden po nalogu Specijalnog tužilaštva, pritvor do 30 dana. Kako je obrazloženo, jednomesečni pritvor je određen zbog „straha od uticaja na svedoke i načina izvršenja krivičnog dela i posledica”, preneo je RTCG.

Bašović je tu odluku doneo nakon što je preksinoć u Višem sudu završeno saslušanje Marovića.

Marovićev advokat Zdravko Begović kazao je da će se žaliti na rešenje o pritvoru i da je njegov klijent dostojanstveno prihvatio odluku o određivanju pritvora.

Marović je prekjuče i zvanično označen kao vođa kriminalne organizacije koja se tereti za niz korupcionaških afera, kojima je Opština Budva oštećena za desetine miliona evra.

Iako formalno nije donosio odluke i potpisivao spornu dokumentaciju, Specijalno tužilaštvo obezbedilo je četiri svedoka-saradnika, koji u procesu tvrde da je Marović direktno ili indirektno izdavao naloge i davao instrukcije za malverzacije, zbog čega se tereti za podstrekivanje na vršenje krivičnih dela. „Dnevne novine” saznaju da Marović tokom saslušanja u Specijalnom tužilaštvu nije pomenuo nijedno ime i negirao je svoju odgovornost u spornim procesima. On je, navodno, tvrdio da svedoci-saradnici nisu govorili istinu i da su optužili njega i njegovu familiju da bi zaštitili sebe.

- Spreman sam da odgovaram i budem kažnjen za sve što se dokaže da sam nezakonito činio - kazao je Marović tokom prekjučerašnjeg jednoipočasovnog saslušanja u Tužilaštvu, saznaju „Dnevne novine”.

Prethodno, prekjuče oko osam časova ujutro, Marović je izašao iz zgrade „Vektra” u Moskovskoj ulici, gde ima stan njegov pritvoreni sin Miloš. Tada su mu, po nezvaničnim informacijama, prišla dvojica inspektora u civilu i saopštila mu da je uhapšen, što je on, po svemu sudeći, poslednjih dana i očekivao.

Iako nije saopšteno za koje slučajeve se tereti, po svemu sudeći reč je o predmetima TC „Plaža”, Jaz i Prijevor (AMD Budva). Zbog navodnih malverzacija u poslovima izgradnje TC „Plaže” i platoa na plaži Jaz, uhapšeno je 14 osoba, među kojima sin prekjuče uhapšenog Budvanina Miloš Marović, brat Dragan Marović i kćerka Milena Marović Bogdanović, koja je kasnije puštena da se u daljem toku postupka brani sa slobode. S. X. D.

s. X. d.

Bukanović: Ne plašim se iste sudbine

Premijer i predsednik Demokratske partije socijalista Milo đukanović odbacio je juče spekulacije o tome da bi u procesu koji sledi Svetozar Marović mogao progovoriti o nekim sumnjivim radnjama u koje su umešani on i članovi njegove porodice kao glupost. Bukanović tvrdi da se ne plaši iste sudbine i poziva, kako je rekao, sve da u elementarnoj meri i ljudski i profesionalno budu dostojanstveni, da ne spekulišu i da poštuju presumpciju nevinosti.

- Sebe smatram ozbiljnim čovekom - kazao je Bukanović. -Sve što su spekulacije, ne sme biti predmet ozbiljnih razgovora. Dozvolite da se posprdam na račun toga da bismo sada iz slučaja bilo kog pojedinaca trebalo da budemo uplašeni da se to može desiti i nama. Ne može nam se desiti ako radimo u skladu sa zakonima.

0 hapšenju drugog čovevka DPS-a Bukanović je još rekao da to pokazuje da nema selektivne pravde i da sve što se sad događa potvrđuje da država funkcioniše. Maroviću, kaže, želi sve najbolje u dokazivanju nevinosti.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.12.2015

Medij: Dnevnik     Strana: 1,3

Rubrika: Politika

Autori: Eržebet Marjanov

Teme: Korupcija

Naslov: Vučić: Vreme je da u SNS-u preispitamo sami sebe

MITING SRPSKE NAPREDNE STRANKE U NOVOM SADU

Vučić: Vreme je da u SNS-u preispitamo sami sebe

Poštujemo sve zemlje, i Ruse, i

Amerikance, i Kineze, i Japance i sve druge zemlje, ali građani Srbije su ti koji donose odluke, oni su ti koji će da vode ovu zemlju, a ne bilo ko drugi - poručio je premijer Srbije i predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić s mitinga stranke, koji je održan u prepunoj sali Sportskog i poslovnog centra „Vojvodina” u Novom Sadu. - Mi smo slobodna, nezavisna i suverena zemlja i takvu čvrstu i jasnu našu nacionalnu politiku vodićemo i ubuduće.

Veliki skup naprednjaka i simpatizera stranke održan je u znaku podrške premijeru Vučiću i njegovoj vladi za postigune rezultate. Skup je održan posle sednice Predsedništva SNS-a, na kojoj je doneta odluka da će se 13. februara održati vanredni konrpec stranke, na kojem će SNS doneti odluku o novom rukovodstvu. str. 3

MITING SRPSKE NAPREDNE STRANKE U NOVOM SADU

Vučić: Vreme je da u SNSpreispitamo sami sebe

- Poštujemo sve zemlje, i Ruse, i Amerikance, i Kineze, i Japance i sve druge zemlje, ali građani Srbije su ti koji donose odluke, oni su ti koji će da vode ovu zemlju, a ne bilo ko drugi - poručio je premijer Srbije i predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić s mitinga stranke, koja je održana u prepunoj sali Spostskog i poslovnog centra „Vojvodina” u Novom Sadu. - Mi smo slobodna, nezavisna i suverena zemlja i takvu čvrstu i jasnu našu nacionalnu politiku vodićemo i ubuduće.

Veliki skup naprednjaka i simpatizera stranke održan je u znaku podrške premijeru Vučiću i njegovoj vladi za rezultate postignute posle sednice Predsedništva CHC-a na kojoj je doneta odluka da će 13. februara održati vanredni kongres stranke, na kojoj će doneti odluku o novom rukovodstvu.

- Biraćemo i predsednika i sve ostale organe naše stranke. Vreme je da sebe preispitamo, da vidimo šta smo uradili prethodne dve godine, da se zahvalimo svima koji su dobro radili, da se zahvalimo i onima koji su manje dobro radili i da poželimo dobrodošlicu onima koji do sada nisu imali priliku. Vreme je da idemo u korak s onim što narod želi. A narod nije uvek s nama svima zadovoljan. rekao je Vučić, ističući da će se izabrati takvo rukovodstvo koje će znati hrabro i snažno da štiti pre svega Srbiju pa tek onda CHC.

Govoreći o borbi protiv korupcije, Vučić je rekao da su dokazali beskompromisnost u toj borbi, ali da je potrebno još mnogo toga da urade. Naglasio je da niko nije, izuzet od odgovornosti pred zakonom ako za to postoje valjani razlozi, niti će to biti, pa makar mu bogatstvo procenjivali u milijardama. Amnestiju, kazao je ,neće nikome doneti ni političke funkcije u bilo kojoj stranci pa ni u SNS-u.

- Danas našom ekonomijom ne upravljaju tajkuni i centri moći iz senke. Pravili su zakone po njihovim potrebama, danas ih nije lako ni osuditi, imaju široku podršku različitih centara moći u svetu i različitih centara moći u našoj zemlji. Ali, vi ste primetili jednu stvar. Nismo ih se uplašili. Svakoga dana čitate najgore moguće stvari o nama, ne postoje reči koje nisu izgovorene o nama, o našim porodicama. Jeste li videli da smo ustuknuli? Nismo ustuknuli! Ni ja ih se nisam uplašio nijednog sekunda, nikoga od njih - kazao je Vučić, i poručio da Srbijom neće upravljati kriminalci i tajkuni.

Osvrćujući se na rezultate koje je postigla njegova vlada, rekao je da je mnogo urađeno i da je najveći uspeh što su građanima vratili nadu i da je prvi put smanjena nezaposlenost u državi.

- Znam ja da je teško i da ima mnogo nezaposlenih u našoj zemlji, znam ja kad smo ušli u Vladu, bilo je 26 odsto nezaposlenih, danas ih je 17,6 odsto. Nije dovoljno, ali je mnogo bolje nego što je bilo. I biće još mnogo bolje. Hoću da se zahvalim svim građanima koji su razumeli zašto smo morali da uđemo u teške mere. A šta će vam vlada koja će da vam podilazi i koja s lakim merama ne rešava ništa? Takve vlade smo imali, dokle su dovele našu zemlju? - istakao je. Vučić je izjavio da je Srbija simbolično prešla svoje Alpe i nema više prepreke preko koje neće preći uz ocenu da je otvaranjem poglavlja u pregovorima sa EU 14. decembra ispisana nova stranica naše istorije. On je podvukao značaj 14. decembra i otvaranja poglavlja u pregovorima sa EU i zahvalio se svima na novoj stranici srpske istorije.

„Kada smo krenuli bili smo u poziciji kao Hanibal pred Alpima” rekao je Vucicć i naveo da je to ili naći put ili ga napraviti.

„I napravili smo obe stvari i našli smo svoj put, put Srbije, znamo gde idemo i gde hoćemo da stignemo”, rekao je Vučić i poručio da ako na kraju tog puta budemo u Evropi to je odlično, ali i upozorio da ne pregovaramo i da nikada nećemo pregovarati o Evropi već ćemo pregovarati zbog Srbije i za Srbiju, o našim pristojnim životima, o našem većem standardu, razvoju, napretku...

Na mitingu su govorili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, potpredsednici CHC-a Igor Mirović i Goran Knežević, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović, radnik Zdravko Homolja, Arpad Katona kao i mnogi drugi. Katona iz Subotice je pozdravio skup na maternjem mađarskom jeziku, ističući da je to normalno u Subotici, ali i na skupu CHC-a, jer stranka ne pravi nikakvu razliku među građanima ni po verskoj ni po nacionalnoj osnovi. Svi govornici su istakli da se Srbija pod vođstvom Vlade Srbije i Aleksandra Vučića postala uređena i stabilna država koja uživa ugled u svetu.

- Vidite i sami, i Evropa, i Istok, i Zapad, svi su svesni toga da Srbija nije ista kao što je bila 2012. godine ili kao što je bila 2014. i Novi Sad nije isti. Danas u Srbiju, u Novi Sad, dolaze velike svetske kompanije posle više decenija - istakao je Miloš Vučević. - Prvi put grade fabrike u Novom Sadu. Te velike svetske kompanije koje zapošljavaju više od 100.000 ljudi širom sveta, u preko 30 država, odlučile su da dođu baš u Srbiju, ne u Makedoniju, ne u Bugarsku, ne u Hrvatsku, nego u Srbiju. A zašto u Cpbiju? Zato što Srbija postaje normalno uređena država, koja ima viziju pre svega prema političkoj stabilnosti. Srbija pruža sigurnost koju traže investitori, i zato mi danas u Novom Sadu s ponosom ističemo da je pred nama jaka budućnost, a ta budućnost je zasluga Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića.

Govornici su se osvrnuli i na stanje u Vojvodini. Kao što je Vučić rekao, u severnoj pokrajini Srbije vladali su 16 godina, a ništa nisu uradili i kada bismo razmišljali o tome, ne bismo se setili.

Eržebet Marjanov

Knežević: Građani

Vojvodine

zaslužuju bolje Potpredsednik SNS-a Goran Knežević poručio je aktuelnoj Pokrajinskoj vladi da je „bilo dosta i da građani zaslužuju bolje”.

- Nije teško biti bolji od njih, nisu nam merilo vrednosti, već čestitost, rad, požrtvovanje i rad Vučića i njegove vlade - poručio je Knežević. Samo oni koji su zlonamerni mogu da ne vide rezultate Vlade.

Ukazao je na to da imamo mir i stabilnost u celoj zemlji, da smo se pomirili s komšijama, ekonomija raste i u uslovima fiskalne konsolidacije.

- Možemo posle dugog perioda reći da naša deca imaju budućnost, a stari sigurnost - naglasio je Knežević. Kako je dodao, Srpska napredna stranka Bojanu Pajtiću neprestano šalje poruke da je na svim izborima potukla njegovu stranku, a izborila pobedu koja se merila is 10:1.

- Izgleda da nisu shvatili poruku koju su poslali građani. Koliko koštaju fotelje i koliko će da kinje narod? - upitao je Knežević.

VANREDNA SKUPŠTINA SNS-a 13. FEBRUARA

Biranje tajnim glasanjem

Vanredna sednica Izborne skupštine Srpske napredne stranke biće održana 13. februara, odlučilo je sinoć Predsedništvo te stranke u Novom Sadu, a svi stranački organi biće birani tajnim glasanjem.

Član Predsedništva SNS-a Dejan ćurđević je posle sastanka novinarima rekao da je odluka doneta jednoglasno. Na skupštini će, kazao je, biti usvojen izveštaj o radu stranačkih organa, a zatim i izabrani predsednik stranke, njegovi zamenici, članovi Glavnog odbora, Predsedništva, Statutarne komisije, Nadzornog odbora.

- Osim toga, na predlog predsednika SNS-a Aleksandra Vučića, jednoglasno je doneta odluka da svi stranački organi budu birani tajnim glasanjem, za razliku od dosadašnje prakse - naveo je Burđević.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.12.2015

Medij: Informer     Strana: 6,7

Rubrika: Vesti

Autori: E. I.

Teme: Korupcija

Naslov: Marovićeva imovina vredi BAR 50 MILIONA €

Marovićeva imovina vredi BAR 50 MILIONA €

• Svetozar Marović, koji je uhapšen u Podgorici, poseduje najmanje devet stanova i kuća, placeve, jahtu, keš, ali i nekoliko veoma unosnih biznisa • Ima i stanove u Parizu i Beogradu

Bivši predsednik SCG

Svetozar Marović, koji je u četvrtak

uhapšen u Podgorici zbog milionske pljačke, stekao je za 26 godina bavljenja politikom imovinu vrednu bar 50 miliona evra!

Visoki funkcioner vladajućeg DPS, koga terete da je kao šef kriminalne grupe na preprodaji 26.000 kvadrata zemlje u Budvi oštetio državu za 20 miliona evra, poseduje najmanje devet kuća i stanova u Crnoj Gori, a sumnja se da ima i neprijavljene nekretnine u Beogradu i Parizu. U svom vlasništvu ima i jahtu, silne placeve, milione evra u banci, ali i nekoliko veoma unosnih biznisa, koji mu donose milionske prihode. Samo njegova privatna biblioteka sa 6.000 knjiga i kolekcija umetničkih slika procenjeni su na 20.000 evra.

Neprocenjivo bogatstvo

Porodica Marović već godinama važi za jednu od najimućnijih u Crnoj Gori, ali je njihovo pravo bogatstvo nemoguće proceniti jer je većina imovine skrivena, neprijavljena i sumnjiva.

- Samo u Marovićevoj imovinsko j karti navedeno je čak devet nekretnina, po dva stana i kuće, kao i pet imanja u cmogorskim selima koje su nasledili od predaka. Međutim, pravo je pitanje koliko još tu nekretnina nije prijavljeno. Marović tvrdi da nema imovine van Crne Gore, a javna je tajna da poseduje stanove u Beogradu i Parizu koji nikad nisu prijavljeni, a postoje priče da su u međuvremenu i prodati - tvrdi naš sagovornik dobro upoznat sa „istorijatom porodice Marović".

Prema njegovim rečima, kućeistanovi su samo vrh ledenog brega imovine uhapšenog predsednika Političkog saveta DPS.

-Svako kole-

tuje u Budvi može da vidi članove porodice Marović na skupocenoj jahti, koja ne postoji u imovinskoj karti. Tu je i velika privatna biblioteka sa 6.000 knjiga, kao i kolekcija veoma vrednih umetničkih slika, a sve to se procenjuje na 20.000 evra. A gde je tu keš?! Zna se da Marović ima 20.000 evra ušteđevine, taj novac mu je pripao prilikom napuštanja kompanije „Monivest", gde je nekad bio suvlasnik sa svojim prijateljima. Osim

toga, njegova supruga Đorđina je pod proverom nadležnih zbog otkrivanja 3,8 miliona dolara na računu u švajcarskoj banci UBS - dodaje izvor Informera.

Međutim, prema tvrdnjama našeg sagovornika, glavno bogatstvo Marovića leži u veoma razgranatom biznisu, koji mu donosi milionske prihode.

- Opšte je poznato da se nijedan iole ozbiljan posao u Budvi ne može obaviti bez Sveta Marovića. Ima onaj vic

da Budvani moraju da ga pitaju i kad završavaju tehnički pregled automobila. Nakon referenduma 2006. godine Marović je javno krenuo u biznis, a moćni investitori koji su tih godina hrlili u Budvu najčešće su nekog od porodice Marović birali kao lokalnog partnera, ali i garanta - kaže naš sagovornik

On navodi da je za to najbolji primer Zavale, koju je kupio ruski biznismen Sergej Polanski i tu izgradio 40 vila i 120 apartmana. Razgranat biznis

- Marović je u startu bio njegovpartner, akadaje Polanski propao, našao se i novom gazdi Nilu Emerefalbu, kome je pomogao u kupovini. Naravno, niko normalan ne veruje da je to Marović radio samo iz humanih razloga, već sigurno uz određenu nadoknadu, koja nikada nigde nije prijavljena - kaže naš sagovornik i dodaje da i članovi Marovićeve porodice, pre svega sin Miloš, poseduju biznis sa nekretninama, kafiće, restorane i sve to skriveno na „tuđe ime". E. I.

Knjige i slike

Uhapšen posle pomena majci Neki crnogorski mediji javili su da je Svetozar Marović planirao bekstvo uoči hapšenja i da je samo čekao da se njegov sin Miloš nagodi sa tužilaštvom, međutim istina je drugačija. Naime, on je i sam znao da je njegovo hapšenje gotova stvar i da se čeka samo da pokojnoj majci da pomen od 40 dana. Uhapšen je dan posle pomena, u svom stanu, mirno i bez ikakvog otpora.

Samo njegova privatna biblioteka od 6.000 knjiga i kolekcija umetničkih slika vrede 20.000 evra

Milo: Želim mu da dokaže nevinost

Premijer Crne Core Milo Đukanović rekao je da „slučaj Marović" pokazuje da u Crnoj Cori pravda nije selektivna, ali je svom dugogodišnjem saradniku poželeo da dokaže da je nevin. - Svetozar Marović je čovek koji je predanim angažmanom u političkom životu Crne Core doprineo svim savremenim političkim ostvarenjima naše zemlje. Tome opredeljuje da mu pružim podr-

šku, i prijateljsku i političku. Hapšenje Marovića potvrđuje da je bila bez osnova sumnjiča-

vost jednog broja lidera političkih partija da u Crnoj Cori funkcioniše selektivna pravda. Maroviću želim sve najbolje u dokazivanju nevinosti - naglasio je Đukanović.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.12.2015

Medij: Informer     Strana: 1,2,3

Rubrika: Udarne vesti

Autori: Ekipa Informera

Teme: Korupcija

Naslov: SVI UZIMALI KEŠ OD MIŠKA!

EKSKLUZIVNO AFERA 'INFOLIKS' 2. DEO

TAJNI DOKUMENT AMBASADE SAD

SVI UZIMALI KEŠ OD MIŠKA!

Šta Ameri misle o gazdi 'Delte': Mišković je švercer cigareta, on je centar korupcije • Obaveštajci Ambasade SAD u internom dopisu o „ponudi Miroslava Miškovića" potvrđuju da je tajkun plaćao DS, DSS, Gl 7, ali i SRS! • DS rado prihvata pomoć tajkuna, piše u dokumentu američkih zvaničnika

Tajkun Miroslav

Mišković, kome se sudi za pljačku

državnih putarskih preduzeća, davao jemilionski keš svim vodećim političkim partijama u Srbiji, piše u internom dopisu Ambasade SAD do koga je ekskluzivno došao Informer!

U dokumentu od 21. maja 2007, čiji smo prvi deo juče objavili, navodi se da je Mišković preko sadašnjeg funkcionera SNS Bratislava Grubačića samonicijativno američkoj administraciji ponudio pomoć i uticaj u „modeliranju" politike Vlade Srbije u zamenu za skidanje sa crne liste. U ovom dopisu se navodi i da gazda „Delte" Mlađana Dinkića i Božidara Đelića tretira kao „lične uposlenike", dok za Dragana Đilasa i bivšeg ministra Slobodana Milosavljevića kaže da su mu finausijski dužnici!

U drugom , delu američkog tajnog dopisa navodi se analiza obaveštajacaAmba-

sade SAD u kome i oni prenose svoja saznanja i potvrđuju da su gotovo sve stranke u Srbiji na Miškovićevom platnom spisku! Ovaj deo internog dopisa prenosimo u celosti:

ANALIZA: Naša inicijalna procena je da ima istine u Grubačićevim tvrdnjama i u izvornoj prirodi ove ponude. Za urednika V.I.P. se zna da je blizak vladinim krugovima i vodećim političkim i privrednim

ličnostima. Prema drugim političkim zvorima, Mišković je u velikoj meri finansirao sve veće politićke partije, sa izuzetkom LDP i SPO. Ovi izvori dodaju da je Gl 7 „u potpunosti zavisna" od Miškovića kada je reč o podršci, dok DS održava „bezbedno odstojanje", ali rado prihvata pomoć. Novo ključno dešavanje koje omogućava nešto verovanja u Grubačićeve tvrdnje jeste da su DSS i SRS, po prvi put na bilo kojim izborima, prihvatili „značajnu" pomoć od Miškovića. Naša procena je da su „finansijska zavisnost" vodećih demokratskih partija i lična korumpiranost pojedinačnih ministara demokratskog bloka suština Miškovićevog političkog uticaja. Jasno je da se Mišković nada da ponovi svoj prethodni uspešni trud iz 2000-2001, kada je direktno pomogao Demokratskoj opoziciji Srbije i vladi pokojnog premijera Zorana Đinđića, u zamenu za to da ga tadašnji ambasador Montgomeri skine sa liste američke vlade za zabranu izdavanja vize saradnicima Miloševićevog režima. Čista drskost Miškovićeve ponude pretpostavlja nedostatak svakog moralnog kompasa prema politici američke vlade i potpunu pokornost srpske političke elite jednom čoveku. lako je Miškovićev uticaj na političku elitu Srbije neuporediv, nema dokaza koji bi ukazali da Mišković ima bilo kakvog uticaja na stav ili politiku srpskog premijera, naročito kada je reč o pitanju Kosova.

Predsednički proglas 212 (f) definiše „teške štetne efekte po nacionalne interese SAD", što znači teške štetne efekte po međunarodne ekonomske aktivnosti američkih firmi, po američke ciljeve spoljne pomoći, bezbednost SAD od tran-

snacionalnog krimina-

a i terorizma ili stabilnost demokratskih institucija i naroda. Kao grupa, složili smo se da prožimajuća politička korupcija podriva demokratske interese u Srbiji, a otuda ima ozbiljne štetne efekte na nacionalne interese

SAD. U samom centru ove korupcije je predsednik „Delta holdinga" Miroslav Mišković. Srbija neće moći da napreduje demokratski, kao ni ekonomski, dok se monopol nad svakodnevnim životom Srbije od strane ovog tajkuna Miloševićeve ere ne okonća. PREPORUKA: Trenutno i nekategorično odbijanje Miškovićevog predloga. Proslediti ministarstvu nedavne dokaze, koje je pružio Haški tribunal, o Miškovićevoj manipulaciji srpskom carinom radi njegove lične zarade od 1999. do 2000. i direktnom učešću u švercu cigareta radi podrške Miloševićevom režimu u periodu od 1993. do 1995. godine, za razmatranje potvrđenog statusa po Predsedničkom proglasu 212 (f) o korupciji koje će rezultirati doživotnom nepodobnošću za ulazak u SAD.

VLADIMIR PEJIĆ ISTRAŽIVAČ

Godinama se pričalo o Miškovićevoj finansijskoj pomoći i uplivu krupnog kapitala u politiku. Postavlja se pitanje na koji način jetajkun plaćao stranke, da li je bio donator ili je zauzvrat imao veliki uticaj. REAKCIJE POLITIČARA Aleksandra Jerkov, DS Neću ništa da komentarišem za vaše novine, a Miškovića pogotovo,

Slobodan Samardžić, bivši DSS Besmislice! DSS nikad nije primala novac a da to nije bilo javno.

Vladimir llić, bivši URS Nemam

nikakva saznanja o tome. To su apsolutne gluposti.

Šešelj: Tačno, Toma je uzeo pare

Lider SRS Vojislav Šešelj kaže da je istina da je Mišković dao novac njegovoj stranci:

- Tačno je. Mišković je dao ogromne pare Tomislavu Nikoliću, koji ih je strpao u džep i ni dinara nije dao partiji. Za tu kampanju je stranku još više zadužio kreditom od ć 600.000 evra i sumanutom kamatom od 19 odsto! Je-

dva smo vratili taj dug.

iv Savetnica predsednika Nikolića odbacuje ovetvrdnje:

- Ovo je samo još jedna u nizu svakodnevnih izmišljotina Vojislava Šešelja.

EKIPAINFORMERA

----------------------------------------------------------

Datum: 19.12.2015

Medij: Informer     Strana: 5

Rubrika: Udarne vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Demonstracija moći SNS

Demonstracija moći SNS

Više od 20.000 ljudi okupilo se juče u novosadskoj hali „Spens" na mitingu podrške SNS. Interesovanje građana za ovaj miting bilo je toliko da je, prema izveštajima agencija, ispred hale ostalo više hiljada Ijudi koji nisu mogli da uđu. Lider SNS i premijer Aleksandar Vučić najavio je u svom govoru radikalan obračun sa kriminalom i korupcijom u državi i poručio da Srbiju niko više ne može da skrene sa evropskog puta.

Pre mitinga je u Novom Sadu održana sednica Predsedništva SNS. Na toj sednici je potvrđena odluka o održavanju vanredne sednice Skupštine SNS u subotu, 13. februara 2016.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.12.2015

Medij: Informer     Strana: 4,5

Rubrika: Udarne vesti

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: NAROD SE PITA

NAROD SE PITA

Da li vas čudi dopis sad u kom se navodi da je Mišković

kontrolisao ministre?

Dobrivoje Stevanovic (67) PENZIONER Nisam iznenađen. I drugi tajkuni upravljaju

političarima, stimštoje Mišković najbogatiji i može više njih da kontroliše.

Marija Stojanović (20) STUDENTKINJA Mišković upravlja svim i svačim, drži pola države. Ne vidim zašto je iznenađenje da je plaćao političare i držao ih u šaci.

Đorđe Marijanouić (39) KNJIŽAR Ništa novo. To je svuda tako. Sprega politike i kapitala je neraskidiva u sistemu u kom živimo i para vrti gde burgija neće.

Danijela Jovanović (57) SLUŽBENICA I jesam i nisam. Jasno mi je da se ovo dešava, ali nisam ni sanjala da tajkun može da naređuje predsedniku i premijeru.

Slobodan Milanović (39) ŠUMARSKI TEHNIČAR Mišković je najbogatiji čovek u Srbiji. Očekivano je da koristi bogatstvo kako bi uticao na svakog, ne bi li se još bogatio.

Vesna Demajo (68) PENZIONERKA Nije iznenađenje. Oni koji imaju pare imaju i moć. Upravljaju ljudima kako njima odgovara. Nije to samo ovde slučaj.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.12.2015

Medij: Kurir     Strana: 18

Rubrika: Planeta

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Marović hteo da beži iz CG

Marović hteo da beži iz CG

PODGORICA - Svetozar Marović, funkcioner crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića i bivši lider zajednice Srbije i CG, pokušao je pre hapšenja u četvrtak da pobegne iz zemlje. To su obelodanili crnogorski mediji, pozivajući se na izvor blizak Maroviću, kom je sud odredio pritvor od mesec dana zbog optužbi za zloupotrebu položaja i milionske malverzacije sa zemljištem u Budvi. Pri tome, tužilaštvo svojevrsnog kneza od Budve, kako je Marović nazivan u crnogorskoj javnosti, tereti i za to da je vođa organizovane kriminalne organizacije u koju je prevashodno uključena njegova bliža i dalja rodbina. Podgoričke Vijesti J navode da je Ma- Š rović, neposredno f pre hapšenja, čekao da se njegov sin Miloš nago-

di sa tužilaštvom u aferi oko prodaje zemljišta u Budvi, ali su tužilaštvo i sudipakbilibrži.

- Maroviću je određen jednomesečni pritvor jer se strahujei da bi on mogao uticati na svedoke - navode Vijesti i dodaju da je advokat okrivljenog Zdravko Begović podneo žalbu na takvu odluku.

Juče se povodom hapšenja Marovića prvi put oglasio i premijer CG Đukanović, naglasivši da je taj potez policije i tužilaštva dokaz da institucije u Crnoj Gori funkcionišu. - Nema selektivnog pristupa i pošteđenih. Ne plašim se iste sudbine. Smatram se ozbiljnim čovekom koji radi u skladu sa zakonom - istakao jeon.

kao menadžerka Budve optuženajeza malverzacije sa zemljištem Budve ispitivanajeu

sklopu istrage i tajnih raču- i na Svetozara Marovića u švajcarskoj banci HSBC avgusta 2015. puštena je da se brani sa slobode

Podsetimo, u pritvoru se zbog nezakonite prodaje opštinskog zemljišta u Budvi nalaze i Marovićev sin, brat i strina, a postupak je pokrenut i protiv dva bivša gradonačelnika Budve - Rajka Kuljače i Lazara Rađenovića.

Istina u knjizi BULATOVIĆU PRIZNAO KAKO SEOBOGATIO

Bivši liderCG Momir Bulatović otkrio je u knjizi „Pravila ćutanja" kakoje Marović na nezakonit način došao do prvih miliona. Naime, Bulatović ga je navodno pitao da li je istina da je on omogućio jednom biznismenu iz Budve da bez pLaćanja dažbina četrdeset šlepera cigaretama preveze kroz CG do Srbije, za šta je dobio 40 hiljada maraka. Marović mu je na to reakao: „Ti si-

nu ostavljaš da si

bio prvi predsednikCG, ajami-

slim o nekim drugim, konkretnijim stvarima!"

PUŠTEN NIZ VODU ZBOG NATO I Marović se 1997 opredelio za antimiloševićevski kurs i MiLa Đukanovića do izbora za prvog čoveka SCG 2003, triput je bio predsednik Skupštine CG poslednjih meseci izostajao sa sednica DPS zbog spora sa Đukanovićem opozicija CG tvrdi da ga je žrtvovao Đukanović, koji je spolja iz sveta zbog NATO ucenjen aferom „Telekom" i mnogim drugim

OVO JE KORUPCIONAŠKA FAMILIJA/ OPTUŽNICE PROTIV POLOVINE ĆLANOVA PORODICE JEDNOG OD ČELNIKA DPS supruga Svetozara Marovića pod istragom je od aprila 2015.

2006/2007. imala 3,8 miliona dolara na računu

švajcarskog ogranka banke HSBC, koji Marović nije prijavio

pod istragom je, ali na slobodi

sin Svetozara Marovića

umesan u nezakonitu prodaju 26.000 kvadrata zemlje iznad Jaza tereti se da je oštetio bu-

džet Budve za oko 1,4 miliona evra

nagodio se da u zatvoru odleži deset meseci i plati 380.000 evra kazne brat Svetozara Marovića bivši potpredsednikopštine Budva optuženjedaje prilikom izgradnje postro-

jenja za desalinizaciju morske vode na Zavali utajio više od milion evra 19. juna 2014. osuđen je na četiri godine zatvora strina Svetozara Marovića kao bivša šećsa budvanskog katastra uhapšenaje 30. septembra 2015. zbog brojnih

malverzacija i zbog optužbi da je oštetila budžet Budve

odtadajeupritvoru ćerka Svetozara Marovića tašta Miloša Marovića kao službenica u opštini Budva uhapšena je u isto vreme kad i Milena Marović Bogdanović

u avgustu 2015. godine puštena je da se brani sa slobode

----------------------------------------------------------

Datum: 19.12.2015

Medij: Kurir     Strana: 3

Rubrika: Tema

Autori: Boban Karović

Teme: Korupcija

Naslov: ZNA SE KOME SMETA SAVET

ZNA SE KOME SMETA SAVET

BOBAN KAROVIĆ

Slučaj Dipos opet trese Srbiju. Činjenica

da smo, posle više godina i zahvaljujući izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, saznali ko živi u državnim vilama razbesnela je mnoge. Najpre, razume se, zakupce tih nekretnina.

Pa smo tako imali burne reakcije zakupaca, negodovanja, pa čak i upade u prostorije Sa-

veta. A sada se otišlo korak dalje, te j e protiv ovog antikorupcijskog tela podneta krivična prijava zbog navodnog neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka.

Pravnici su složni u oceni da nikakvog kršenja zakona nije bilo, dodajući da je pravo građana da znaju ko koristi dr-

žavnu imovinu i pod kojim uslovima, ali uzalud, krivična prijava je tu. A ta prijava nam u ovom trenutku možda najbolje pokazuje kakvo je stanje u državi i kako se stvari zapravo postavljaju - stanje je apsurdno, a stvari se postavljaju naglavačke. Tako se više niko ne bavi onim što je suštinski važno, nego se gone članovi Saveta. A riba, to se zna, smrdi od glave. Izuzev možda u ovom slučaju. A razlog za to treba tražiti na listi stanara državnih nekretnina. Samo letimičnim pogledom lako se može zaključiti kome je to najviše zasmetalo objavljivanje izveštaja „Diposa" i ko je toliko moćan da može da inicira podnošenje krivične prijave. Željko Šašić sigurno nije, odmah da kažem.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.12.2015

Medij: Politika     Strana: 8

Rubrika: Društvo

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Obavezno oglašavanje nije korupcija

LIČNI STAV JELISAVETA VASILIĆ, članica Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije

Obavezno oglašavanje nije korupcija

Zakoni su predvideli javnost putem oglašavanja upravo da bi sprečili mogućnosti korupcije u tajnim postupcima

Potrebno je odgovoriti

na pitanje koje je urednica „Politike” postavila u tekstu „Miroslava” („Politika”,

27. novembar) i na koje se Miroslava Milenović osvrnula u intervjuu NIN-u („Premijer ima problem sa svojim okruženjem”, 3. decembar), a tiče se stava da li se sva plaćanja države prema medijima mogu smatrati korupcijom.

Pošto sam član Saveta za borbu protiv korupcije, smatram da ovo pitanje zaslužuje pravno valjan odgovor, jer Savet nema pravo da nešto unapred proglašava sistemskom korupcijom, i to na senzacionalistički, tabloidan i površan način, a da prethodno nije utvrdio koja se tačno plaćanja države prema medijima mogu smatrati korupcijom.

Tačno je da država, državni organi, organizacije, agencije i državna društva plaćaju velike iznose za usluge medijima, da se u tim utrošenim sredstvima nalaze donacije, sponzorstva, nesvrsishodna reklamiranja ministarstava i drugi troškovi bez osnova, za koje se može odmah reći da je reč o očiglednoj korupciji, odnosno da postoji osnovana sumnja da su plaćanja vršena koruptivno. Za ovakva plaćanja vlast mora da odgovara, jer vlast nema mandat od naroda i od poreskih obveznika da državna sredstva troši bez osnova sponzorišući i donirajući i reklamirajući nešto što se nikako ne može nazvati potrebom građana.

Prema tome, nije sporno da se takva trošenja nazovu korupcijom, nedozvoljenom reklamom vladajućih stranaka, kupovinom glasova za vladajuće stranke i još mnogo toga.

Kontrolu svrsishodnosti trošenja državnih sredstava kontroliše Državna revizorska institucija, koja ima pravo da pokreće prekršajne i krivične postupke. Prema tome, ako DRI radi svoj posao kontrole trošenja državnih sredstava, onda je mogućnost korupcije mala.

Međutim, kod oglašavanja koje se vrši na osnovu komercijalnih ugovora, ne može se samo iz činjenice plaćanja izvesti zaključak da je reč o sistemskoj korupciji.

Naime, mnogim zakonima predviđeno je obavezno oglašavanje koje moraju da vrše država, državni organi, organizacije, agencije i privredna drupggva, naročito kada je reč o raspolaganju državnom imovinom, o javnim nabavkama, stečajevima, privatizacijama, oglašavanju bankrotstva, konkursa za zapošljavanje i slično. U svim tim slučajevima reč je o obaveznom oglašavanju, oglasima koji moraju biti javni, svima dostupni, kako niko ne bi bio onemogućen u ostvarivanju jednakih prava, odnosno kako bi se otklonila diskriminacija bilo koga.

Od svog nastanka Savet se bori za potpunu javnost

ali se i dalje bori da svi postupci moraju biti javni, da vlast ne može da raspolaže državnom imovinom tajno. To je borba za pravnu državu jer Savet samo traži da svi, pa i vlast, primenjuju zakone. Sve što je tajno izaziva sumnju na moguću korupciju, zato se Savet bori za transparentnost, za vladavinu prava, za rad institucija koje će kontrolisati primenu prava i da pravo i pravda bududostupni svim građanima. Upravo zbog mogućnosti korupcije u tajnim postupcima koje upražnjavaju sve vlade, a o čemu je Savet često pisao, zakonima je predviđena javnost putem oglašavanja, kao i dostupnost podataka od javnog značaja preko regulatornog tela Poverenika (preko koga je Savet došao da dokumentacije u više od 170 predmeta). Prema tome, oglašavanje u medijima jedan je od veoma važnih oblika javnosti i na oglašavanje u načelu mora se gledati kao na doprinos medija u sprečavanju moguće korupcije.

Tačno je da oglašavanje može biti koruptivno. Međutim, ne može se za svako oglašavanje unapred zauzeti stav da je reč o korupciji bilo koje vrste. Zbog toga smatram da Savet, kao ozbiljna institucija, kada dobije inicijativu da država forsira neki medij u oglašavanju, odnosno da vlast korumpira medije, mora u svakom pojedinačnom slučaju oglašavanja da utvrdi da li je postupak oglašavanja u skladu sa zakonom, da li je oglašavanje kako je traženo svrsishodno, zakonito i donekle troškovno opravdano. Međutim, Savet nema ovlašćenje da unapred zauzima stav da su sva oglašavanja koruptivna, kao ni da se bavi izborom medija u kojima će se država oglašavati, jer izbor medija mora da vrši oglašivač, zavisno od svrhe oglašavanja, kao i teritorijalne dostupnosti medija i oglasa.

Isto kao što se može reći da vlast korumpira neke medije, može se reći i da Savet pogoduje nekim medijima kada smatra da oglašavanje može vršiti samo jedan medij.

Stav Saveta da korupcija u medijima proizlazi iz same činjenice plaćanja oglašavanja medijima od strane države može da upućuje na zaključak da država ne treba da vrši oglašavanje, iako je to zakonska obaveza, da država ne treba da to oglašavanje plaća medijima i da mediji ne mogu da rade oglašavanje, iako im je to, između ostalog, delatnost. To bi bio pogrešan zaključak. C

Nema kontrole stranih donacija

Postavlja se i pitanje kako se kontrolišu sredstva koja mediji za određene svrhe dobijaju donacijom i sponzorstvom iz inostranstva. U ovom momentu nemamo zakonske mogućnosti da ta sredstva kontrolišemo, a ne možemo ni da onemogućimo medije da ih primaju. Postoji jedino mogućnost kontrole da ta sredstva nisu usmerena na podrivanje bezbednosti.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.12.2015

Medij: Politika     Strana: 1,4

Rubrika: Naslovna

Autori: Mladen Kremenović

Teme: Korupcija

Naslov: Mihajlović: Nema istrage protiv Dodika

Mihajlović: Nema istrage protiv Dodika

Zamenik glavnog tužioca BiH rekao da protiv Dodika nema istrage i da nisu tačni medijski natpisi. - Neki mediji i dalje tvrde da istraga traje

Banjaluka - Hoće li izjava Bože Mihajlovića, zamenika glavnog tužioca BiH, koji je rekao da se protiv Milorada Dodika, predsednika RS, ne vodi istraga o kojoj već danima pišu neki mediji u BiH - dodatno rasvetliti postojanje navodnog tajnog plana za rušenje prvog čoveka Republike Srpske?

Pojedini mediji u BiH već nekoliko dana imaju „čvrsta saznanja”, potvrđena od više izvora, kako kažu, da se protiv Dodika vodi istraga zbog navodnih neregularnosti prilikom kupovine vile u beogradskom naselju Dedinje.

Celu ovu situaciju dodatno zanimljivom čini to što su ruski Sputnjik i portal „Iskra” svega nekoliko dana pre toga ukazali na postojanje navodnog tajnog plana za političko slabljenje Banjaluke, pri čemu oštrica tog udara treba da bude usmerena na rukovodstvo RS, koje treba kriminalizovati i tako stvoriti temelj za nemire, planirane, navodno, za proleće naredne godine.

Mihajlović: Nema istrage protiv Dodika

Posle nekoliko dana u kojima su

pojedini mediji ponavljali da se protiv Dodika vodi istraga, što nadležni u Tužilaštvu BiH nisu želeli ni potvrditi ni demantovati, oglasio se Božo Mihajlović, šef Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju u Tužilaštvu BiH.

Mihajlović je rekao da Tužilaštvo nije donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. „Nikakvu zvaničnu istragu Tužilaštvo BiH nije pokrenulo protiv Dodika. Ja sam šef Odeljenja za organizovani kriminal, znam ko šta radi”, istakaoje Mihajlović, koji je inače i zamenik glavnog tužioca BiH. Mihajlović je za „Dnevni avaz” rekao da danima prati medijske napise koji se pozivaju na istragu Tužilaštva BiH, ali ističe da to nije tačno.

Mediji u Srpskoj podsećaju da su televizije N1 i BN objavile da je Tužilaštvo BiH donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Dodika zbog, kako su navodili, nezakonitosti u vezi sa kupovinom vile u Beogradu. Znači li to da su medijski napisi, uprkos veoma osetljivoj stvari, bili neprovereni i da su procene i saznanja o navodno pripremanim pritiscima na RS možda i tačni? Ili postoje i oni koji unapred znaju kakve će biti tužilačke odluke ili na njih nastoje uticati? U navodnom tajnom planu međunarodne zajednice navedeno je to daće ulogu u kriminalizaciji rukovodstva RS, osim opozicije u Srpskoj i nekih medija, imati u institucije na nivou BiH - Sipa, Tužilaštvo BiH i Obaveštajno-bezbednosna agencije BiH. nije izrečenog stava da je tajni plan izmišljen. „To su besmislice i gluposti, koje formiraju krugovi u Banjaluci. Vladajući samo na osnovu manipulacija žele sačuvati vlast. Ne postoje planovi za rušenje RS”, uverava Branislav Borenović, predsednik opozicionog PDP-a, za televiziju Hl, koja je i juče objavila tekst pod naslovom „Dokument potvrđuje istragu o kupovini vile na Dedinju”. U tom tekstu se tvrdi kako dokument koji je „Pavlović banka” 17. novembra ove godine dostavila Agenciji za istrage i zaštitu BiH (Sipa) dokazuje da se istraga, ipak, sprovodi. U tekstu se navodi kako taj dokument demantuje izjavu Bože Mihajlovića kako se „nikakva zvanična istraga ne sprovodi”.

Pero Simić, savetnik predsednika RS za medije, smatra da potvrda Mihajlovića dokazuje da se radilo o medijski plasiranoj laži da se protiv Dodika vodi istraga zbog kredita u „Pavlović banci”, te da je to samo deo plana rušenja rukovodstva RS, čime je, kako kaže, njegovo postojanje još jednom dokazano. U Srpskoj analitičari postavljaju pitanje kako je moguće da se jedino Mihajlović dosad oglasio tim povodom.

Mladen Kremenović

----------------------------------------------------------

Datum: 19.12.2015

Medij: Politika     Strana: 1,4

Rubrika: Naslovna

Autori: Novica Đurić

Teme: Korupcija

Naslov: Ko je i zašto „potopio” Svetozara Marovića

Ko je i zašto „potopio” Svetozara Marovića Od našel sšolnogdoiisnika

Bivšem predsedniku SRJ i visokom crnogorskom funkcioneru određen pritvor od 30 dana zbog sumnje da je umešan u niz korupcionaških afera Podgorica - „Spreman sam da odgovaram i budem kažnjen za sve što se dokaže da sam nezakonito činio”, rekao je predsednik Političkog saveta i decenijama glavni ideolog Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozar Marović tokom prekjučerašnjeg jednoipočasovnog saslušanja u Specijalnom tužilaštvu. Njemu je nakon toga sudija za istrage Višeg suda Miroslav Bašović odredio pritvor do 30 dana.

Marovića je Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić označio kao vođu kriminalne organizacije koja se tereti za niz korupcionaških afera, kojima je opština Budva oštećena za desetine miliona evra. Specijalno tužilaštvo obezbedilo je četiri svedoka saradnika, koji u slučaju „Budva” tvrde da je Marović direktno ili indirektno izdavao naloge i davao instrukcije za malverzacije, zbog čega se tereti za podstrekivanje na vršenje krivičnih dela, iako formalno nije donosio odluke i potpisivao spornu dokumentaciju.

Ko je i zašto „potopio” Svetozara Marovića

Prema informacijama koje su pro-

curile u javnosti, Marović tokom saslušanja u Specijalnom tužilaštvu nije pomenuo nijedno ime i negirao je svoju odgovornost u

spornim procesima. On je, prema nezvaničnim informacijama, rekao da svedoci saradnici nisu govorili istinu i da su optužili njega i njegovu familiju kako bi sebe zaštitili.

Njegov advokat Zdravko Begović kazao je da je njegov branjenik negirao krivicu, te da dela koja mu se stavljaju na teret nije moguće dokazati. To naročito ako se ima u vidu da, kako je kazao, nije imao svojstvo službenog ili odgovornog lica i da nije obavljao bilo kakvu državničku ili drugu funkciju. Na pitanje da li je Marović odgovarao na optužbe koje su protiv njega ranije izneli svedoci saradnici u nekoliko budvanskih afera, Begović je ponovio da je njegov branilac negirao navode optužbe.

„Njegov stav je da nije izvršio krivično delo. Nije imao nikakvih službenih ovlašćenja da bude nadređen licima koja su navodno imala određena svojstva u ovom postupku”, saopštio je Marovićev advokat i predsednik Advokatske komore Begović.

Komentarišući hapšenje Marovića, direktor DPS-a Tarzan Milošević je izjavio: „Žao mi je što se Svetozaru Maroviću dogodilo privođenje, ali niko od članova i funkcionera DPS-a nije lišen odgovornosti pred zakonom. DPS stoji iza svih svojih ljudi dok se ne dokaže njihova krivica.”

On je dodao da njegova partija nikada nije komentarisala odluke državnih organa i da to neće činiti ni ovoga puta.

„Imamo puno poverenje u nadležne institucije, ali i u prezumpciju nevinosti i pravo ljudi da se zaštite sve dok se ne dokaže da li su krivi ili ne”, kazao je Milošević. „Ako je neko na račun DPS-a dobio funkciju, to ne znači da mogu da rade nešto što nije u skladu sa zakonom i Ustavom. Na Maroviću je da dokaže da je pravu i da dokaže svoju nevinost.”

Funkcioner Demosa Gorana Danilović smatra da je „u ovom momentu neophodno da predsednik DPS-a Milo 'đukanović podnese ostavku”.

„Više nego je znakovito ćutanje Mila Tjukanovića. Je li normalno da predsednik DPS-a ćuti na hapšenje prijatelja? Meni to nije normalno”, ocenio je Danilović.

A ko je Svetozar Marović i da li je on samo to što se ovih dana o njemu govori i piše?

U onoj velikoj Jugoslaviji, devedesetih godina prošlog veka, Marović je „zapao za oko” nakon što je kao predsednik Saveza socijalističke omladine Crne Gore tražio višestranačke izbore, nakon čega je usledila „grmljavina” tadašnjeg Centralnog komiteta Saveza komunista Crne Gore. U to vreme Gjukanović je bio drugi omladinski tim koji nije podržavao takve izbore, posebno ne kada je sednica Predsedništva omladine održana pod vedrim nebom na Skalinama, ušću reke Ribnice u Moraču.

Lavinu optužbi nakon toga izazvao je materijal koji je Marović kao predsednik crnogorske omladine štampao i distribuirao sa novinama „Pobjeda”, a na njegovoj naslovnoj strani pisalo je „Raskinimo sa izbornim prevarama”. Policija je tada zaplenila ceo tiraž, a Marović i njegovi saradnici su dobili policijskopolitičko višemesečno „peglanje”.

Nedugo zatim, Marović odlazi za predsednika Izvršnog odbora opštine Budva, gde, nakon nekoliko meseci, dolazi do prave pobune političara koji su tamo imali nekretnine, kuće, vikendice, stanove... Naime, on prvi put donosi rešenja o naplati poreza bez obzira na to kako se ko zvao i koju funkcijuje obavljao u Podgorici, Beogradu, Zagrebu...

Jedan od „poreznika” je ne samo pohitao da izmiri poreske obaveze već mu na tome i čestitao - narodni heroj Svetozar Vukmanović Tempo. Zatim pokreće čuvene međunarodne kulturne manifestacije „Grad Teatar” i „Trg pesnika”, Bilo je to vreme kada je Tjukanović kao kadar iz Crne Gore bio na profesionalnom radu u Centralnom komitetu Saveza komunista Jugoslavije i kada su Bulatović, Tjukanović i Marović verovali i podržavali politički koncept Slobodana Miloševića.

Narod je velikim protestima u januaru 1990. godine poslao u političku penziju tadašnje komunističko rukovodstvo i mladim liderima, poznatim kao „cemperaši”, predao sudbinu Crne Gore u ruke. Iz današnje perspektive, narod nije dobio ono što je hteo.

Naime, „cemperaški trio” je ukinuo komunizam, komunističku partiju Crne Gore transformisao u Demokratsku partiju socijalista, zatim raspisao višestranačke izbore i od tada do danas, blizu tri decenije, oni su vlastodršci, izuzimajući Bulatovića, koji se sa Tjukanovićem i Marovićem razišao zbog različitog poimanja političkih koncepata bivše SRJ, biznisa i još ponekih „sitnica”.

Tih devedesetih, DPS je poručio narodu da će osetiti „snagu države”, da će „živeti bolje” i da će im sve godine „počinjati januarom”.

„Nove, mlade i lepe lidere”, kako su ovu trojicu političara nazivali mediji van Crne Gore, brzo je na svojoj koži osetilo desetine hiljada radnika koji su ostali bez posla, čije su fabrike giganti - poput fabrike građevinskih mašina „Radoje Dakić”, „Celuloze Berane”, Fabrike nameštaja „Marko Radović”, ŠIK ,Javorak” Nikšić, čuvenog „Arsenala” u Tivtu, koji je Piter Mank pretvorio u marinu, i desetine drugih - prodate u bescenje. Tada su te, i svake naredne godine, crnogorskom narodu počinjale januarom, iz godine u godinu sve siromašnijem.

Istorijske „zasluge” Marovića i TJukanovića jesu odvajanje Crne Gore od Srbije i nedavni poziv za članstvo u NATO-u, priznanje Kosova za državu, uvođenje sankcija Rusiji... Ne bez razloga Crna Gora se samo još u Ustavu tako zove, jer na svim drutim mestima piše „Montenegro”. I to je zasluga Marovića i TJukanovića, koji su proterali ćirilicu i srpski jezik. Formirani su nova azbuka, crnogorski jezik, crnogorski rečnik, crnogorska crkva...

Za razliku od svog kuma Momira Bulatovića, koji je ostao lojalan Miloševiću, Marović se 1997, kada se DPS podelio, opredelio za kurs Mila TJukanovića.

Do izbora za prvog čoveka državne zajednice Srbije i Crne Gore 2003. godine Marović je tri puta uzastopno biran za predsednika Skupga štine Crne Gore.

o Kada je Crna Gora obnovila nezavisnost, u Y čemu je Marović bio mozak tima kao intelek-? tualac od posebnog ugleda, neko je počeo da ša-& puće kako je on neformalno gospodar metropo-

le crnogorskog turizma i da se neki članovi g njegove porodice i bliski ljudi oko njega bave © sumnjivim poslovima.

Pred nedavna hapšenja njegovih prvih saradnika i pojedinih članova, porodice Marović je javno kazao: „Kao što su uhapsili moga brata, mogu da uhapse mene. Možda će sačekati da mi umre još jedan stric, pa da onda uhapss mene. Tako će biti. Nemam pojma. Možda jedan deo ljudi iz DPS-a misli da nije loše da Svetozar Marović oseti deo pritisaka ove vrste, ovog javnog osporavanja, ako smem tako reći.” Obistinila se Marovićeva slutnja - uhapšen je upravo na dan kada mu je majci bio četrdesetodnevni pomen.

U poslednje vreme nije ga bilo na nekim sednicama partijskih organa, što je odmah nagovestilo da je Tjukanović niz vodu pustio svog prvog saradnika i ideologa partije Svetozara Marovića. Da nije tako, zar bi bio uklonjen sa mesta potpredsednika partije, člana Predsedništva i imenovan samo za predsednika političkog saveta DPS-a?

Hoće li Marović izustiti reč ili će se odlučiti da i ona sa njim robuje, brzo će samo kazati. Novica 'đurić

koje su i sada od posebnog ugleda i van granii- ca Crne Gore.

a Početkom devedesetih godina, kada je novi-)- narima dopisnicima Budu Simonoviću i Du-

šku Joliću crnogorska vlast oduzela akredio tive za praćenje rada Skupštine Crne Gore,

Marović kao poslanik ustaje protiv takve od-)- luke i biva izopšten iz političkog života. G Ni tada nije nigde bilo njegovog predsednika i- partije Tjukanovića, koji je uto vreme bio član i- Predsedništva crnogorske omladine i Saveza i- socijalističke omladine Jugoslavije. ;a Kritika tadašnjeg crnogorskog komunističć kog režima i njegovih prvih ljudi - Veselina )- Tjuršgovića, Vidoja Žarkovića, Veljka Mii- latovića, Marka Špadijera i drugih - bila ;- je prethodnica Antibirokratske revolucije ,e (ABR), gde se kao lider tog talasa prvo promo-

više Momir Bulatović, a kome će mesec dana z- kasnije u pomoć priteći Milo Tjukanović, kao )- velika nada ondašnje srpske politike.

----------------------------------------------------------

Datum: 19.12.2015

Medij: Večernje novosti     Strana: 1,3

Rubrika: Politika

Autori: J.S.-S.S.R.

Teme: Korupcija

Naslov: DRŽAVU NAM MEĆE VODITI TAJKUNI I STRANCI

DRŽAVU NAM MEĆE VODITI TAJKUNI I STRANCI

POŠTUJEMO i volimo Evropu. Volimo i Ruse, Amerikance i Kineze i Japance. Ali, građani suti koji vode zemlju. Srbijom neće upravljati niko sa strane. Mi smo suverena, slobodna i nezavisna zemlja i vodićemo takvu politiku i ubuduće.

Ovo je juče, na mitingu SNS u novosadskoj hali "Spens", poručio premijer Srbije Aleksandar Vučić i dodao da našom zemljom neće upravljati ni tajkuni ni kriminalci.

- Danas Srbiju vode pošteni ljudi, koji svakog u oči mogu da pogledaju i da se ne uplaše uvreda - poručio je prvi čovek SNS.

Vučić je pred više od 20.000 svojih pristalica, opremljenih stranačkim barjacima i transparentima, istakao da "neće ni reč reći o onima koji ne zavređuju pažnju".

- Ne odgovarajte onima koji vređaju svakoga od nas, pustite ih da govore. okrenite glavu od n>ih. Neka nam kažu i neka se diče time što predsednika vlade nazivaju rečima - stoko i pederu. Pustite ih, razlikujemo se od njih jer hoćemo da imamo pristojnu SroiJu. Nećemo im brojati šta su sve loše uradili, jer neće imatk podršku naroda da tako nešto ponovo učine rekao je Vučić.

Premijer je ponovio da je naša zemlja imala tešku godinu, punu izazova, ali da smo je prebrodili v imali ooljS rezultate od onih koje smo očekivali.

- Znam da vi i danas teško živite i niste sreć ni i zadovoljni, ali i da dobro znate i koliko se borimo i koliko menjamo stvari - rekaoje Vučić,

Praćen aplauzima i zvukom bubnjeva svojih stranačkih saooraca.

prvi čovek SNS ista kao je da je srećan tto može da podeli sve lepe vesti o otva ranju poglavlJa sa svima. ali i dodas:

- Ako na kraju puta ka EU budemo u Evropi, odlično. Ali. ne pregovaramo o Evropi, nego o Srbiji i zbog Srbije, o našem standardu i napretku. Nosimo svoju otacbinu na đonovima cipela. Srbija ne traži od nas da ginemo, nego da živimo. Dosta je sa grobovima, kolevke su nam potrebne Rad nam je potreban. a ne rat. Mi smo nebeski narod, ali na nebu više nema mesta. Ponosi mo se prošlošću, ali živimo za budućnost. Moramo da verujemo u SrbiJu, a ne u nebo. Dobro znamo put kojim idemo, nazad za nz.s. ne postoji.

PremiJer je istakao da "smo dokazali da smo beskompromisni u borbi protiv korupcije, kao i da zbog političke funkcije niko neće moći da bude amnestiran".

Vučić je zahvalio svima koji su došli, onima koji nisu uspeli da uđu u "Spens", ali i onima koji su se, zbog gužve, naljutili i otišli, ali će se, kako kaže, odljutiti već sutra. Nekoliko puta je uzviknuo "Živela Srbija" i "Napred naprednjaci". Na mitingu su govorili i funkcioneri SNS Igor Mirović i Goran Knežević, predsednica parlamenta Maja Gojković, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.I

J.S.-S.S.R.

IZBOR RUKOVODSTVA STRANKE TAJNIM GLASANJEM

VANREDNA sednica Izborne skupštine SNS biće održana 13. februara, a svi pranački organn biće birani tajnim šasakem - odpučiloje Predsediiilvo sgraike, koje je zasedalo uoči mitinga u "Speisu". - Na shupšpži ćemo doneti odluku o movom rukovodstvu. Vreme je da sebe preispitamo i da vidimo šta smo radili prethodie dve godinei da zahvalimo onima koji su dobro radili i onima koji su manje

radili i poželimo dobrodošlicu onima koji nisu imali šansu. Važno je da izaberemo najbolje i hra bro rukovodstvo rekao je Vučić. Član Predsedništva SNS Dejan Đurđević rekao je novinarima da je odluka doneta jednoglasno: Na predlog predsednika Vučića, jednoglasno je doneta odluka da svi pranački organi budu birani tajnim glasanjem za razliku od dosadašnje prakse.

GAŠIĆ I „TINU-NINU“ MINISTRI

VUČIĆ je članovima SNS poručio da zna da je 99 odsto njih protiv njegove odluke da Bratislav Gašić bude smenjen, ali da je takvu odluku doneo zbog Srbije.   Mnogo ga volim, od početka je sa nama, i za njega će biti mesta u stranci. Ali mi sebi takve greške ne smemo da praštamo. Odgovornost je druga najvažnija reč posle Srbije. I važnija je od svakog prijateljstva poručio je Vučić i kritikovao "tinuninu ministre" pozvavši ih da vode državu u bolja vremena i da ne čekaju vozača.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: TV B92

Emisija: Vesti / B92

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Krivična prijava protiv Saveta za borbu protiv korupcije

Spiker

Članica Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović objavila je na svom profilu na Twitteru da je podneta krivična prijava protiv tog Saveta, odnosno Miroslava Milićevića zbog izveštaja o DIPOS-u i navela da Tužilaštvo ekspresno radi. Milenovićeva je na Twitteru dodala da javnost ima pravo da zna ko koristi javnu svojinu i pod kojim uslovima. Milićević je međutim za TV N1 rekao da ga je advokat obavestio da je u toku prikupljanje podataka i da će Tužilaštvo verovatno naknadno odlučiti da li će biti i krivične prijave.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: Radio Beograd 1

Emisija: U ovom trenutku

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Dan za glasanje u Skupštini Srbije

Spiker:

U Skupštini Srbije danas je dan za glasanje, glasa se o setu pravosudnih zakona i zakona iz oblasti zdravstva. Poslanici su zasedanje počeli još jednom dodatnom tačkom o izboru predsednika Republičke izborne komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. Vrlo važna funkcija. Mirjana Nikolić u Skupštini, miro odakle mi počinjemo ovu priču.

Novinar Mirjana Nikolić:

Pa i mi ćemo da počnemo od početka, danas je po hitnom postupku stavljeno na dnevni red taj prestanak funkcije predsednika Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, tako se zvanično zove, Saše Varinca i predlog novog predsednika. Inače Saša Varinac je još u julu podneo ostavku na tu funkciju ali ona do sada nije stigla na dnevni red pa pošto su sada istekli svi rokovi danas je stavljena na dnevni red po hitnom postupku, nije bilo tu veće rasprave samo je konstatovana ta ostavka i dat je predlog na ova predsednica komisije bude Hana Kukić koja je, kako kaže iskustvo, stekla u javnim nabavkama Pošte Srbije a inače je bila u ovoj komisiji, za članove te komisije predloženi su Branimir Blagojević i Jasmina Milenković, kažu da su to bili najbolji kandidati, da je izvršeno testiranje, tako da očekujemo da oni danas svakako budu izabrani pošto većina već postoji. Inače u toku je glasanje. Za sada je usvojeno dva zakona iz oblasti pravosuđa pošto ima puno amandmana pa dugo traje glasanje usvojen je zakon o izvršenju i obezbeđenju. To je dakle zakon kojim se utvrđuje postupak kako sudovi i javni izvršitelji namiruju potraživanja, prinudno. Jedna od novina je da izvršitelji moraju da polože pravosudni ispit i zvaće se, svi će se zvati javni izvršitelji, a vraća se i žalba na rešenje izvršenju, što kažu da je po ustavu, mora da postoji žalba, a sa druge strane opozicija smatra da će te žalbe ponovo prouzrokovati viša mesečna odlaganja sudskih odluka. Tako da će opet procenat tih izvršenja prinudnih biti manji nego što se očekuje. Još ima puno zakona iz oblasti pravosuđa, da ih sada sve ne objašnjavam, reći ću vam nešto o zdravstvu. To su tri zakona o zdravstvenoj zaštiti, o osiguranju i o dokumentaciji, ono što je važno 35% naknade za trudničko bolovanje od sada ide na teret poslodavca, on je taj koji treba da čeka isplatu a ne trudnica, a i primena elektronskih zdravstvenih knjižica i elektronskog sistema je odložena za još godinu dana. Odlaže se za 1. januar 2017. godine. Prvobitni plan je bio da ćemo od ovog 1. januara imati taj elektronski sistem u celoj Srbiji kada dođete sa elektronskom zdravstvenom knjižicom u bilo koji centar da će imati sve vaše podatke, međutim nisu, nisu uspeli to da obave za ovu godinu dana pa su odložili za 1. januar 2017. godine.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: Radio Beograd 1

Emisija: Novosti dana

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Nagradni konkurs na temu: „Da li treba da budem hrabar da bih bio pošten?“

Agencija za borbu protiv korupcije poziva učenike osnovnih i srednjih škola, studente i prosvetne radnike da učestvuju na nagradnom konkursu povodom 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije na temu:

DA LI TREBA DA BUDEM HRABAR DA BIH BIO POŠTEN?

Ministar Verbić ne može da učestvuje na konkursu, ali je napisao rad.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: TV B92

Emisija: Vesti 16/B92

Autori: Uroš Piper

Teme: Nemanja Nenadić\Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Vojni sveštenici

Spiker

Ministarstvo odbrane je na osnovu javnog konkursa primilo 10 kandidata koji će ubuduće biti vojni sveštenici u jedinicama Vojske Srbije, međutim samo jedan od desetorice primljenih kandidata je do sada obavljao svešteničku funkciju.

Reporter, Uroš Piper

Da bi služili versku službu svuda u svetu potrebno je da budete sveštenik koji je završio teološki fakultet, ali ne i u Srbiji. U Vojsku Srbije je u svojstvu oficira verske službe primljen i master konzervator i restaurator, diplomirani filozof, profesor španskog jezik i hispanske književnosti, kao i profesor istorije. Jedan od onih koji nije primljen je protonamesnik Srpske pravoslavne crkve Hadži Milan Tanasić. On kaže da je ideja da se nesveštena lica preko noći prevedu u sveštenike.

Hadži Milan Tanasić, protonamesnik Srpske pravoslavne crkve

Oni misle da ih provedu jako brzom jednog dana đakon, drugog dana sveštenik i da ih upute u odgovarajuće kasarne. Lično smatram da vojni sveštenik treba da bude sveštenik u činu, sama reč kaže, u činu, u mantiji, sa najmanje 10 godina svešteničkog iskustva i rada.

Reporter, Uroš Piper

Međutim Ministarstvo odbrane smatra drugačije, pa tako čak predviđa i da će lica koja nisu osposobljena za dužnost za koju se primaju i upućena na odgovarajuće osposobljavanje. U saopštenju dostavljenom B 92 navodi se da nijedan od izabranih kandidata još nije primljen u vojnu službu zbog budžetskih restrikcija za ovu godinu.

Ministarstvo odbrane

Poseban uslov za kandidate za oficire verske službe bio je da imaju završene studije u trajanju od najmanje 4 godine i da imaju pisani blagoslov nadležnog arhijereja na prijemu na konkurs. Sporazum između Ministarstva odbrane i Srpske pravoslavne crkve određuje da sveštenici SPC koji vrše versku službu u Vojsci Srbije profesionalna vojna lica visoke stručne spreme u statusu oficira Vojske Srbije. Zobg gore navedenog u tekstu konkursa nije navedena vrsta, već stepen obrazovanja kandidata, a ključan je bio i pisani blagoslov nadležnog arhijereja SPC.

Reporter, Uroš Piper

Za programskog direktora Transparentnosti Nemanju Nenadića konkurs ministarstva je kao da za vozača autobusa primite nekog ko ne ume da vozi, pa mu organizujete vozačku obuku.

Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija

Ako je situacija na tržištu rada takva da je moguće odmah primiti ljude koji već imaju odgovarajuću stručnu spremu, odgovarajuće sposobnosti, onda upravo to bi trebalo učiniti i u ovom slučaju, a ne primati kandidate koji zatim moraju da se osposobljavaju.

Reporter, Uroš Piper

Otac Hadži Milan koji je sveštenik već 23 godine i ima više priznanja Vojske Srbije sada se zbog cele priče oko vojnih sveštenika obratio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i ministru odbrane Bratislavu Gašiću. Odgovor nije dobio, pa je odlučio da pomoć potraži na sudu.

Hadži Milan Tanasić, protonamesnik Srpske pravoslavne crkve

Ja sam podneo, sa mojim prijateljima advokatima u Beogradu podneo sam tužbu *** Upravnom sudu i istovremeno se molim usrdno Gospodu da sačekam odluku Upravnog suda iz Nemanjine.

Reporter, Uroš Piper

Upravni sud jedina je šansa za sveštenika Hadži Milana Tanasića da se nada da će konkurs biti izmenjen.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: Radio Beograd 1

Emisija: Novosti dana

Autori: Redakcija

Teme: Korupcija

Naslov: Jelisaveta Vasilić protiv izveštaja o medijima

Izveštaj o odnosu državnih institucija i medija, odnosno koliko se novca iz budžeta izdvajalo za oglašavanje u medijima, Savet za borbu protiv korupcije usvojio je u sredu uveče uprkos nepostojanju volje pojedinih članova da se izveštaj ne objavljuje. Izveštaj je juče trebalo da bude upućen Vladi Srbije, a do kraja decembra bi trebalo da bude objavljen na sajtu Saveta. Članica Saveta Jelisaveta Vasilić nije bila na sastanku na kojem je Savet usvojio izveštaj, jer je zauzela stav da će javno izdvojiti svoje mišljenje kada dokument bude objavljen.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: TV B92

Emisija: Vesti 16/B92

Autori: Jelena Kikić B92

Teme: Korupcija

Naslov: Đaci o korupciji

"Da li treba da budem hrabar da bih bio pošten" tema je koju je Agencija za borbu protiv korupcije zadala đacima. Odgovor je tražila u literarnom ili video formatu. Pobednici konkursa koji Agencija sprovodi šestu godinu zaredom danas su i nagrađeni.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: TV B92

Emisija: Vesti 20/B92

Autori: Uroš Piper

Teme: Nemanja Nenadić\Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: Vojni sveštenici

Spiker

Ministarstvo odbrane je na osnovu javnog konkursa primilo 10 kandidata koji će ubuduće biti vojni sveštenici u jedinicama Vojske Srbije, međutim samo jedan od desetorice primljenih kandidata je do sada obavljao svešteničku funkciju.

Reporter, Uroš Piper

Da bi služili versku službu svuda u svetu potrebno je da budete sveštenik koji je završio teološki fakultet, ali ne i u Srbiji. U Vojsku Srbije je u svojstvu oficira verske službe primljen i master konzervator i restaurator, diplomirani filozof, profesor španskog jezik i hispanske književnosti, kao i profesor istorije. Jedan od onih koji nije primljen je protonamesnik Srpske pravoslavne crkve Hadži Milan Tanasić. On kaže da je ideja da se nesveštena lica preko noći prevedu u sveštenike.

Hadži Milan Tanasić, protonamesnik Srpske pravoslavne crkve

Oni misle da ih provedu jako brzom jednog dana đakon, drugog dana sveštenik i da ih upute u odgovarajuće kasarne. Lično smatram da vojni sveštenik treba da bude sveštenik u činu, sama reč kaže, u činu, u mantiji, sa najmanje 10 godina svešteničkog iskustva i rada.

Reporter, Uroš Piper

Međutim Ministarstvo odbrane smatra drugačije, pa tako čak predviđa i da će lica koja nisu osposobljena za dužnost za koju se primaju i upućena na odgovarajuće osposobljavanje. U saopštenju dostavljenom B 92 navodi se da nijedan od izabranih kandidata još nije primljen u vojnu službu zbog budžetskih restrikcija za ovu godinu.

Ministarstvo odbrane

Poseban uslov za kandidate za oficire verske službe bio je da imaju završene studije u trajanju od najmanje 4 godine i da imaju pisani blagoslov nadležnog arhijereja na prijemu na konkurs. Sporazum između Ministarstva odbrane i Srpske pravoslavne crkve određuje da sveštenici SPC koji vrše versku službu u Vojsci Srbije profesionalna vojna lica visoke stručne spreme u statusu oficira Vojske Srbije. Zobg gore navedenog u tekstu konkursa nije navedena vrsta, već stepen obrazovanja kandidata, a ključan je bio i pisani blagoslov nadležnog arhijereja SPC.

Reporter, Uroš Piper

Za programskog direktora Transparentnosti Nemanju Nenadića konkurs ministarstva je kao da za vozača autobusa primite nekog ko ne ume da vozi, pa mu organizujete vozačku obuku.

Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija

Ako je situacija na tržištu rada takva da je moguće odmah primiti ljude koji već imaju odgovarajuću stručnu spremu, odgovarajuće sposobnosti, onda upravo to bi trebalo učiniti i u ovom slučaju, a ne primati kandidate koji zatim moraju da se osposobljavaju.

Reporter, Uroš Piper

Otac Hadži Milan koji je sveštenik već 23 godine i ima više priznanja Vojske Srbije sada se zbog cele priče oko vojnih sveštenika obratio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i ministru odbrane Bratislavu Gašiću. Odgovor nije dobio, pa je odlučio da pomoć potraži na sudu.

Hadži Milan Tanasić, protonamesnik Srpske pravoslavne crkve

Ja sam podneo, sa mojim prijateljima advokatima u Beogradu podneo sam tužbu *** Upravnom sudu i istovremeno se molim usrdno Gospodu da sačekam odluku Upravnog suda iz Nemanjine.

Reporter, Uroš Piper

Upravni sud jedina je šansa za sveštenika Hadži Milana Tanasića da se nada da će konkurs biti izmenjen.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: palo.rs

Link: http://www.palo.rs/privreda/vucic-obici-cu-svaku-skolu-bolnicu/1501431/

Autori: www.b92.net

Teme: Javne nabavke

Naslov: Vučić: Obići ću svaku školu, bolnicu...

"U ponedeljak se kreće sa obnovom škola, bolinica i domova zdravlja. Cilj je da ih sve obnovimo. Prve javne nabavke i tenderi su prošli", rekao je Vučić večeras gostujući na jagodinskoj televiziji Palma plus.On se zapitao koliko je bilo potrebno da ti objekti dođu u tako loša stanja, i da niko ne reaguje."Svaku ću školu, dom zdravlja i bolnicu u Srbiji da posetim. Neće mi biti teško", rekao je premijer.On je kazao da će biti sredstava za te namene.“Nije to veliki novac. Nemate novac za svaku fasadu ali imate novac za svaki toalet. Ne mora dete da uživa u fasadi svoje škole, ali dete mora da ima čist toalet, čiste podove. Svako dete mora da ima normalne uslove za odlazak u školu, kazao je Vučić.Premijer je rekao da učionice i toaleti moraju da budu okrečeni, da škole imaju prozore i vrata.On je kazao i da mora da se menja svest ljudi o tome da treba čuvati i ne uništavati te objekte.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: Beta

Link: www.beta.rs

Autori: Beta

Teme: Javne nabavke

Naslov: Poslanici danas o kandidatu za predsednika Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki

Poslanici danas o kandidatu za predsednika Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavkiBEOGRAD, 18. decembra 2015. (Beta) - Poslanici Skupštine Srbije danas treba da nastave sednicu razmatranjem prestanka funkcije predsednika Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki Saše Varinca.Varinac je podneo ostavku na tu funkciju, a poslanici će danas razmatrati i predlog da novi predsednik komisije bude Hana Kukić.Na dnevnom redu je i predlog kandidata za članove te komisije. Za članove su predloženi Branimir Blagojević i Jasmina Milenković.Ti predlozi uvršteni su na dnevni red tekuće sednice po hitnom postupku, na predlog skupštinskog Odbora za finansije,republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: www.b92.net

Link: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=12&dd=18&nav_category=11&nav_id=1075909

Autori:

Teme: Javne nabavke

Naslov: Vučić: Obići ću svaku školu, bolnicu...

Jagodina -- U Srbiji će u 2016. godini biti obnovljeno više od hiljadu škola, bolnica i domova zdravlja, najavio je premijer Aleksandar Vučić."U ponedeljak se kreće sa obnovom škola, bolinica i domova zdravlja. Cilj je da ih sve obnovimo. Prve javne nabavke i tenderi su prošli", rekao je Vučić večeras gostujući na jagodinskoj televiziji Palma plus.On se zapitao koliko je bilo potrebno da ti objekti dođu u tako loša stanja, i da niko ne reaguje. "Svaku ću školu, dom zdravlja i bolnicu u Srbiji da posetim. Neće mi biti teško", rekao je premijer. On je kazao da će biti sredstava za te namene. “Nije to veliki novac. Nemate novac za svaku fasadu ali imate novac za svaki toalet. Ne mora dete da uživa u fasadi svoje škole, ali dete mora da ima čist toalet, čiste podove. Svako dete mora da ima normalne uslove za odlazak u školu, kazao je Vučić. Premijer je rekao da učionice i toaleti moraju da budu okrečeni, da škole imaju prozore i vrata. On je kazao i da mora da se menja svest ljudi o tome da treba čuvati i ne uništavati te objekte.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: www.studiob.rs

Link: http://www.studiob.rs/info/vest.php?id=131299

Autori:

Teme: Javne nabavke

Naslov: Glasanje o pravosudnim i zdravstvenim zakonima

Poslanici republičkog parlamenta izjašnjavaju se danas o devet zakonskih predloga iz oblasti pravosuđa i tri iz oblasti zdravstva.Poslanici će pre izjašnjavanja o zakonskim predlozima raspraviti i Predlog odluke o prestanku funkcije predsednika Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki Saše Varinca i predlog za imenovanje novog predsednika.Kada su u pitanju nova rešenja u oblasti pravosuđa, poslanici treba da se izjasne o Predlogu zakona o izvršenju i obezbeđenju, kojim se uređuje postupak u kome sudovi i javni izvršitelji prinudno namiriju potraživanja izvršnih poverilaca, postupak obezbeđenja potraživanja i položaj javnih izvršitelja.Među njima su izmene zakona o javnom beležništvu, o uređenju sudova, o sudijama, o javnom tužilaštvu, o Visokom savetu sudstva, o Državnom veću tužilaca, o Pravosudnoj akademiji i o sudskim taksama.Kada je zdravstvo u pitanju, poslanici će se izjasniti o izmenama zakona o zdravstvenoj zaštiti, o zdravstvenom osiguranju i o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, kojima je, pored ostalog, predviđeno da će ubuduće 35 odsto naknade za trudničko bolovanje biti uplaćivano na račun poslodavca, a ne na račun trudnica. To će, prema očekivanjima ministra zdravlja Zlatibora Lončara, doprineti redovnom isplaćivanju tih naknada.Predloženim izmenama predviđeno je i da kliničko-bolnički centri ubuduće budu u ingerenciji republike, a ne gradova, a ponovo je uvedena mogućnost dopunskog rada za zdravstvene radnike u visini jedne trećine radnog vremena.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: vesti.rs

Link: http://www.vesti.rs/Politika/Glasanje-o-pravosudnim-i-zdravstvenim-zakonima.html

Autori: Radio Televizija Vojvodine

Teme: Javne nabavke

Naslov: Glasanje o pravosudnim i zdravstvenim zakonima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2015, 10:04Poslanici republičkog parlamenta izjasniće se danas o devet zakonskih predloga iz oblasti pravosuđa i tri iz oblasti zdravstva.Poslanici će pre izjašnjavanja o zakonskim predlozima raspraviti i Predlog odluke o prestanku funkcije predsednika Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki Saše Varinca i predlog za imenovanje novog predsednika.Kada su u pitanju nova rešenja u oblasti pravosuđa, poslanici treba da se izjasne o Predlogu zakona o izvršenju i obezbeđenju, kojim se uređuje postupak u kome sudovi i javni izvršitelji prinudno namiruju potraživanja izvršnih poverilaca, postupak obezbeđenja potraživanja i položaj javnih izvršitelja.Među njima su izmene zakona...Studio B: anas glasanje o pravosudnim i zdravstvenim zakonima

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: www.naslovi.net

Link: http://www.naslovi.net/2015-12-18/rtv/glasanje-o-pravosudnim-i-zdravstvenim-zakonima/17725202

Autori:

Teme: Javne nabavke

Naslov: Glasanje o pravosudnim i zdravstvenim zakonima

BEOGRAD - Poslanici republičkog parlamenta izjasniće se danas o devet zakonskih predloga iz oblasti pravosuđa i tri iz oblasti zdravstva.RTVPoslanici će pre izjašnjavanja o zakonskim predlozima raspraviti i Predlog odluke o prestanku funkcije predsednika Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki Saše Varinca i predlog za imenovanje novog predsednika.   Kada su u pitanju nova rešenja u oblasti pravosuđa, poslanici treba da se izjasne o Predlogu zakona o izvršenju i obezbeđenju, kojim se uređuje postupak u kome sudovi i javni izvršitelji...

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: www.naslovi.net

Link: http://www.naslovi.net/2015-12-18/studio-b/glasanje-o-pravosudnim-i-zdravstvenim-zakonima/17725089

Autori:

Teme: Javne nabavke

Naslov: Glasanje o pravosudnim i zdravstvenim zakonima

Poslanici republičkog parlamenta izjašnjavaju se danas o devet zakonskih predloga iz oblasti pravosuđa i tri iz oblasti zdravstva.Studio BPoslanici republičkog parlamenta izjašnjavaju se danas o devet zakonskih predloga iz oblasti pravosuđa i tri iz oblasti zdravstva. Poslanici će pre izjašnjavanja o zakonskim predlozima raspraviti i Predlog odluke o prestanku funkcije predsednika Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki Saše Varinca i predlog za imenovanje novog predsednika. Kada su u pitanju nova rešenja u oblasti pravosuđa, poslanici treba da se...

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: Beta

Link: www.beta.rs

Autori: Beta

Teme: Javne nabavke

Naslov: Nastavljena sednice Skupštine Srbije

BEOGRAD, 18. decembra 2015. (Beta) - Poslanici Skupština Srbije nastavili su danas rad raspravom o predlogu odluke o prestanku mandata predsednika Rpubličke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki Saše Varnica.Varinac je podneo ostavku na tu funkciju, a poslanici će danas razmatrati i predlog da novi predsednik komisije bude Hana Kukić.Na dnevnom redu je i predlog kandidata za članove te komisije. Za članove su predloženi Branimir Blagojević i Jasmina Milenković.Ti predlozi uvršteni su na dnevni red tekuće sednice po hitnom postupku, na predlog skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: www.rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Politika/2144449/Skup%C5%A1tina+glasa+o+pravosudnim+i+zdravstvenim+zakonima.html

Autori:

Teme: Javne nabavke

Naslov: Skupština glasa o pravosudnim i zdravstvenim zakonima

Poslanici republičkog parlamenta izjasniće se o devet zakonskih predloga iz oblasti pravosuđa i tri iz oblasti zdravstva.10.12 - Pre glasanja, poslanici raspravljaju o prestanku funkcije predsednika Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.Poslanici su započeli zasedanje raspravom o Predlogu odluke o prestanku funkcije predsednika Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki Saše Varinca i predlog za imenovanje novog predsednika.Kada su u pitanju nova rešenja u oblasti pravosuđa, poslanici treba da se izjasne o Predlogu zakona o izvršenju i obezbeđenju, kojim se uređuje postupak u kome sudovi i javni izvršitelji prinudno namiriju potraživanja izvršnih poverilaca, postupak obezbeđenja potraživanja i položaj javnih izvršitelja.Među njima su izmene zakona o javnom beležništvu, o uređenju sudova, o sudijama, o javnom tužilaštvu, o Visokom savetu sudstva, o Državnom veću tužilaca, o Pravosudnoj akademiji i o sudskim taksama.Kada je zdravstvo u pitanju, poslanici će se izjasniti o izmenama zakona o zdravstvenoj zaštiti, o zdravstvenom osiguranju i o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, kojima je, pored ostalog, predviđeno da će ubuduće 35 odsto naknade za trudničko bolovanje biti uplaćivano na račun poslodavca, a ne na račun trudnica.To će, prema očekivanjima ministra zdravlja Zlatibora Lončara, doprineti redovnom isplaćivanju tih naknada.Predloženim izmenama predviđeno je i da kliničko-bolnički centri ubuduće budu u ingerenciji republike, a ne gradova, a ponovo je uvedena mogućnost dopunskog rada za zdravstvene radnike u visini jedne trećine radnog vremena.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: Tanjug

Link: www.tanjug.rs

Autori:

Teme: Javne nabavke

Naslov: Danas glasanje o pravosudnim i zdravstvenim zakonima

BEOGRAD, 18. decembra (Tanjug) - Poslanici republičkog parlamenta izjasniće se danas o devet zakonskih predloga iz oblasti pravosuđa i tri iz oblasti zdravstva.Poslanici će pre izjašnjavanja o zakonskim predlozima raspraviti i Predlog odluke o prestanku funkcije predsednika Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki Saše Varinca i predlog za imenovanje novog predsednika.Kada su u pitanju nova rešenja u oblasti pravosuđa, poslanici treba da se izjasne o Predlogu zakona o izvršenju i obezbeđenju, kojim se uređuje postupak u kome sudovi i javni izvršitelji prinudno namiriju potraživanja izvršnih poverilaca, postupak obezbeđenja potraživanja i položaj javnih izvršitelja.Među njima su izmene zakona o javnom beležništvu, o uređenju sudova, o sudijama, o javnom tužilaštvu, o Visokom savetu sudstva, o Državnom veću tužilaca, o Pravosudnoj akademiji i o sudskim taksama.Kada je zdravstvo u pitanju, poslanici će se izjasniti o izmenama zakona o zdravstvenoj zaštiti, o zdravstvenom osiguranju i o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, kojima je, pored ostalog, predviđeno da će ubuduće 35 odsto naknade za trudničko bolovanje biti uplaćivano na račun poslodavca, a ne na račun trudnica.To će, prema očekivanjima ministra zdravlja Zlatibora Lončara, doprineti redovnom isplaćivanju tih naknada.Predloženim izmenama predviđeno je i da kliničko-bolnički centri ubuduće budu u ingerenciji republike, a ne gradova, a ponovo je uvedena mogućnost dopunskog rada za zdravstvene radnike u visini jedne trećine radnog vremena.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: tvbest.rs

Link: http://www.tvbest.rs/209924-poslanici

Autori:

Teme: Javne nabavke

Naslov: Poslanici danas o kandidatu za predsednika Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki

Poslanici Skupštine Srbije danas treba da nastave sednicu razmatranjem prestanka funkcije predsednika Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki Saše Varinca.Varinac je podneo ostavku na tu funkciju, a poslanici će danas razmatrati i predlog da novi predsednik komisije bude Hana Kukić.Na dnevnom redu je i predlog kandidata za članove te komisije. Za članove su predloženi Branimir Blagojević i Jasmina Milenković.Ti predlozi uvršteni su na dnevni red tekuće sednice po hitnom postupku, na predlog skupštinskog Odbora za finansije,republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.Beta

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: www.rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Politika/2144449/Skup%C5%A1tina+glasa+o+pravosudnim+i+zdravstvenim+zakonima.html

Autori:

Teme: Javne nabavke

Naslov: Skupština glasa o pravosudnim i zdravstvenim zakonima

Poslanici republičkog parlamenta izjasniće se o devet zakonskih predloga iz oblasti pravosuđa i tri iz oblasti zdravstva.10.37 - Počelo glasanje o predloženim rešenjima.10.12 - Pre glasanja, poslanici raspravljaju o prestanku funkcije predsednika Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.Poslanici su započeli zasedanje raspravom o Predlogu odluke o prestanku funkcije predsednika Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki Saše Varinca i predlog za imenovanje novog predsednika.Kada su u pitanju nova rešenja u oblasti pravosuđa, poslanici treba da se izjasne o Predlogu zakona o izvršenju i obezbeđenju, kojim se uređuje postupak u kome sudovi i javni izvršitelji prinudno namiriju potraživanja izvršnih poverilaca, postupak obezbeđenja potraživanja i položaj javnih izvršitelja.Među njima su izmene zakona o javnom beležništvu, o uređenju sudova, o sudijama, o javnom tužilaštvu, o Visokom savetu sudstva, o Državnom veću tužilaca, o Pravosudnoj akademiji i o sudskim taksama.Kada je zdravstvo u pitanju, poslanici će se izjasniti o izmenama zakona o zdravstvenoj zaštiti, o zdravstvenom osiguranju i o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, kojima je, pored ostalog, predviđeno da će ubuduće 35 odsto naknade za trudničko bolovanje biti uplaćivano na račun poslodavca, a ne na račun trudnica.To će, prema očekivanjima ministra zdravlja Zlatibora Lončara, doprineti redovnom isplaćivanju tih naknada.Predloženim izmenama predviđeno je i da kliničko-bolnički centri ubuduće budu u ingerenciji republike, a ne gradova, a ponovo je uvedena mogućnost dopunskog rada za zdravstvene radnike u visini jedne trećine radnog vremena.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: www.naslovi.net

Link: http://www.naslovi.net/2015-12-18/it-svet/qnap-ts-513p-nas-sistem-za-poslovne-korisnike-sa-2gb-memorije/17725665

Autori:

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: QNAP TS-513P NAS sistem za poslovne korisnike sa 2GB memorije

IT svetProizvođač NAS sistema QNAP je najavio da je dostupan novi model za poslovne korisnike u tower formi TS-531P, baziran na Annapurna Labs Alpine Al-314 quad core procesoru radnog takta 1.4GHz Cortex...

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: www.rtv.rs

Link: http://feedproxy.google.com/~r/RtvPolitikaCir/~3/xGL7MZcTwYI/glasanje-o-pravosudnim-i-zdravstvenim-zakonima_670963.html

Autori:

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ponovo uvedena žalba na rešenja o izvršenju

BEOGRAD -                                                 Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o izvršenju i obezbeđenju, kojim se ponovo uvodi žalba na rešenja o izvršenju.Tim zakonom se uređuje postupak u kome sudovi i javni izvršitelji prinudno namiriju potraživanja izvršnih poverilaca, postupak obezbeđenja potraživanja i položaj javnih izvršitelja.Žalbom se pobija rešenje prvostepenog suda ili javnog izvršitelja, ako zakonom nije određeno da žalba nije dozvoljena ili da se takvo rešenje pobija prigovorom, dok se prigovor podnosi protiv rešenja donetog o predlogu za izvršenje na osnovu verodostojne isprave, protiv drugih rešenja prvostepenog suda ili javnog izvršitelja određenih zakonom, i kao prigovor trećeg lica.Novim zakonom je predviđeno da žalba, ali i prigovor, mogu da se izjave samo jednom protiv jednog rešenja, a da sud koji rešava o žalbi ili prigovoru mora da preinači, potvrdi ili ukine prvostepeno rešenje.Odlučivanje o predmetu za izvršenje je u isključivoj nadležnosti suda, a izuzetak su takozvani komunalni predmeti, kada o predlogu za izvršenje odlučuju izvršitelji.Za sprovođenje izvršenja nadležni su i sudovi i javni izvršitelji.Zakon ukida takozvanu paralelnu nadležnost suda i izvršitelja za sprovođenje izvršenja, a sudovi su isključivo nadležni da sprovode izvršenje zajedničkom prodajom nepokretnosti.Propisano je da se izvršenje na zaradi, plati ili penziji može sprovesti u visini do dve trećine, odnosno do njihove polovine ako je njihov iznos jednak ili manji od minimalne zarade.Usvojeni zakon predviđa da javni izvršitelj deluje u interesu zakonitog izvršenja, da se stara i o interesima dužnika, a ne samo interesima poverioca, a pooštrena je njegova disciplinska odgovornost.Poslanici su rad danas nastavili raspravom o predlogu odluke o prestanku mandata predsednika Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki Saše Varnica.Varinac je podneo ostavku na tu funkciju, a poslanici će danas razmatrati i predlog da novi predsednik komisije bude Hana Kukić.Na dnevnom redu je i predlog kandidata za članove te komisije. Za članove su predloženi Branimir Blagojević i Jasmina Milenković.Ti predlozi uvršteni su na dnevni red tekuće sednice po hitnom postupku, na predlog skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.Kada je zdravstvo u pitanju, poslanici će se izjasniti o izmenama zakona o zdravstvenoj zaštiti, o zdravstvenom osiguranju i o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, kojima je, pored ostalog, predviđeno da će ubuduće 35 odsto naknade za trudničko bolovanje biti uplaćivano na račun poslodavca, a ne na račun trudnica.To će, prema očekivanjima ministra zdravlja Zlatibora Lončara, doprineti redovnom isplaćivanju tih naknada.Predloženim izmenama predviđeno je i da kliničko-bolnički centri ubuduće budu u ingerenciji republike, a ne gradova, a ponovo je uvedena mogućnost dopunskog rada za zdravstvene radnike u visini jedne trećine radnog vremena.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: www.krstarica.com

Link: http://vesti.krstarica.com/vesti-dana/skupstina-glasa-o-pravosudnim-i-zdravstvenim-zakonima-1/

Autori:

Teme: Javne nabavke

Naslov: Skupština glasa o pravosudnim i zdravstvenim zakonima

10.37 - Počelo glasanje o predloženim rešenjima.10.12 - Pre glasanja, poslanici raspravljaju o prestanku funkcije predsednika Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.Kada su u pitanju nova rešenja u oblasti pravosuđa, poslanici treba da se izjasne o Predlogu zakona o izvršenju i obezbeđenju, kojim se uređuje postupak u kome sudovi i javni izvršitelji prinudno namiriju potraživanja izvršnih poverilaca, postupak obezbeđenja potraživanja i položaj javnih izvršitelja.Među njima su izmene zakona o javnom beležništvu, o uređenju sudova, o sudijama, o javnom tužilaštvu, o Visokom savetu sudstva, o Državnom veću tužilaca, o Pravosudnoj akademiji i o sudskim taksama.Kada je zdravstvo u pitanju, poslanici će se izjasniti o izmenama zakona o zdravstvenoj zaštiti, o zdravstvenom osiguranju i o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, kojima je, pored ostalog, predviđeno da će ubuduće 35 odsto naknade za trudničko bolovanje biti uplaćivano na račun poslodavca, a ne na račun trudnica.To će, prema očekivanjima ministra zdravlja Zlatibora Lončara, doprineti redovnom isplaćivanju tih naknada.Predloženim izmenama predviđeno je i da kliničko-bolnički centri ubuduće budu u ingerenciji republike, a ne gradova, a ponovo je uvedena mogućnost dopunskog rada za zdravstvene radnike u visini jedne trećine radnog vremena.Poslanici su na početku zasedanja raspravljali o Predlogu odluke o prestanku funkcije predsednika Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki Saše Varinca i predlog za imenovanje novog predsednika.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: boom93.com

Link: http://boom93.com/info/lokalne-vesti/30585/ts-%22nikola-tesla%22-resava-decenijski-problem.html

Autori: K. Tričković

Teme: Transparentnost Srbija (Transparency Serbia)

Naslov: TŠ "Nikola Tesla" rešava decenijski problem

18. 12. 2015.Autor: K. Tričković                           Izvor: Boom93Posle decenije prokišnjavanja, počeli su radovi na krovu radionice Tehničke škole “Nikola Tesla“ iz Kostolca. Radovi će koštati nešto više od 8,8 miliona dinara, a ova investicija bi trebalo da donese višestruku korist i školi i učenicima."Reč je o 1.100 kvadrata prostora u kome se obavljala praktična nastava, ali koji je imao problem sa prokišnjavanjem gotovo deceniju. Kada se radovi završe oformićemo nove kabinete i jedan manji proizvodni pogon, u saradnji sa PD PRIM”, kaže Goran Nestorović, direktor škole. Sredstva za radove izdvojena su iz budžeta lokalne samouprave.U toku je izrada biznis plana koji bi pokazao šta je najisplativije da se u budućem pogonu proizvodi, a učenici koji bi u njemu radili i ujedno sprovodili praktičnu nastavu, imali bi i određenu novčanu naknadu.Rok za završetak radova je 25. decembar.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: Tanjug

Link: www.tanjug.rs

Autori: TANJUG

Teme: Javne nabavke

Naslov: H. Kukić na čelu Komisije za zaštitu prava javnih nabavki

BEOGRAD, 18. decembra (Tanjug) - Skupština Srbije izabrala je danas Hanu Kukić za novog predsednika Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, čime je završena deveta sednica jesenjeg zasedanja.Parlament je prvo doneo odluku o prestanku funkcije dosadašnje predsednika te komisije Saše Varinca, a onda za novog predsednika izabrao Hanu Kukić.Za članove te komisije izabrani su Branimir Blagojević i Jasminu Milenković.Poslanci su ranije danas usvojili devet zakona iz oblasti pravosuđa, tri iz oblasti zdravstva, a ratifikovali su i sporazum Vlade Srbije i Vlade Poljske o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: vesti.rs

Link: http://www.vesti.rs/Ekonomija/Kukic-na-celu-Komisije.html

Autori: Akter

Teme: Javne nabavke

Naslov: Kukić na čelu Komisije

Izvor: Akter, 18.Dec.2015, 14:27Skupština Srbije izabrala je danas Hanu Kukić za novog predsednika Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, čime je završena deveta sednica jesenjeg zasedanjaParlament je prvo doneo odluku o prestanku funkcije dosadašnje predsednika te komisije Saše Varinca, a onda za novog predsednika izabrao Hanu Kukić.Za članove te komisije izabrani su Branimir Blagojević i Jasminu Milenković.Poslanci su ranije danas usvojili devet zakona iz oblasti pravosuđa, tri iz oblasti zdravstva, a ratifikovali su i sporazum Vlade Srbije i Vlade Poljske o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka....

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: www.akter.co.rs

Link: http://akter.co.rs/26-ekonomija/147606-kuki-na-elu-komisije.html

Autori: Redakcija

Teme: Javne nabavke

Naslov: Kukić na čelu Komisije

Skupština Srbije izabrala je danas Hanu Kukić za novog predsednika Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, čime je završena deveta sednica jesenjeg zasedanjaParlament je prvo doneo odluku o prestanku funkcije dosadašnje predsednika te komisije Saše Varinca, a onda za novog predsednika izabrao Hanu Kukić.Za članove te komisije izabrani su Branimir Blagojević i Jasminu Milenković.Poslanci su ranije danas usvojili devet zakona iz oblasti pravosuđa, tri iz oblasti zdravstva, a ratifikovali su i sporazum Vlade Srbije i Vlade Poljske o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: www.rtv.rs

Link: http://www.rtv.rs/sr_ci/politika/ponovo-uvedena-zalba-na-resenja-o-izvrsenju_670963.html

Autori:

Teme: Javne nabavke

Naslov: Ponovo uvedena žalba na rešenja o izvršenju

BEOGRAD -                                                 Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o izvršenju i obezbeđenju, kojim se ponovo uvodi žalba na rešenja o izvršenju.Tim zakonom se uređuje postupak u kome sudovi i javni izvršitelji prinudno namiriju potraživanja izvršnih poverilaca, postupak obezbeđenja potraživanja i položaj javnih izvršitelja.Žalbom se pobija rešenje prvostepenog suda ili javnog izvršitelja, ako zakonom nije određeno da žalba nije dozvoljena ili da se takvo rešenje pobija prigovorom, dok se prigovor podnosi protiv rešenja donetog o predlogu za izvršenje na osnovu verodostojne isprave, protiv drugih rešenja prvostepenog suda ili javnog izvršitelja određenih zakonom, i kao prigovor trećeg lica.Novim zakonom je predviđeno da žalba, ali i prigovor, mogu da se izjave samo jednom protiv jednog rešenja, a da sud koji rešava o žalbi ili prigovoru mora da preinači, potvrdi ili ukine prvostepeno rešenje.Odlučivanje o predmetu za izvršenje je u isključivoj nadležnosti suda, a izuzetak su takozvani komunalni predmeti, kada o predlogu za izvršenje odlučuju izvršitelji.Za sprovođenje izvršenja nadležni su i sudovi i javni izvršitelji.Zakon ukida takozvanu paralelnu nadležnost suda i izvršitelja za sprovođenje izvršenja, a sudovi su isključivo nadležni da sprovode izvršenje zajedničkom prodajom nepokretnosti.Propisano je da se izvršenje na zaradi, plati ili penziji može sprovesti u visini do dve trećine, odnosno do njihove polovine ako je njihov iznos jednak ili manji od minimalne zarade.Usvojeni zakon predviđa da javni izvršitelj deluje u interesu zakonitog izvršenja, da se stara i o interesima dužnika, a ne samo interesima poverioca, a pooštrena je njegova disciplinska odgovornost.Usvojeno još osam pravosudnih zakonaPoslanici su usvojili još osam zakona iz oblasti pravosuđa.Reč je o izmenama zakona o javnom beležništvu, o uređenju sudova, o sudijama, o javnom tužilaštvu, o Visokom savetu sudstva (VSS), o Državnom veću tužilaca (DVT), o Pravosudnoj akademiji i o sudskim taksama.Izmenama Zakona o uređenju sudova predviđeno je, s obzirom na ponovno uvođenje žalbe protiv rešenja o izvršenju, da o žalbi protiv prvostepenog rešenja osnovnog suda rešava viši sud.Tim zakonom se ovlašćuje Visoki savet sudstva da donese akt kojim, pored kriterijuma, utvrđuje i merila i postupak za ocenjivanje rada sudijskih pomoćnika, a ministar pravde da donese akt kojim za svaki sud određuje broj sudijskih pripravnika.Izmenama Zakona o javnom beležništvu, pored ostalog, predviđeno je da pre određivanja datuma početka obavljanja delatnosti javnog beležnika Ministarstvo pravde proverava ispunjenost uslova u pogledu prostorija i tehničke opreme, a starosna granica za prestanak delatnosti beležnika je pomerena sa 65 na 67.Uvedena je i nova kategorija - javnobeležnički saradnici, određeni su poslovi koje oni mogu da rade, proširen je krug disciplinskih povreda, odnosno disciplinskih prestupa, a disciplinska komisija Ministarstva pravde je drugostepeni disciplinski organ.Izmenama Zakona o sudskim taksama promenjen je iznos vrednosti u kojima taksa može da se plati taksenim markama sa 1.000 na 5.000 dinara, a preko tog iznosa isključivo u gotovom novcu, a predviđeno je i da se stranke u vanparničnom postupku oslobađaju plaćanja taksi za radnje i postupke koje je sud poverio javnom beležniku.Predviđen je novi sistem prinudnog izvršenja naplate taksi, prema kome će po bezuspešnom isteku roka za dobrovoljno plaćanje izvršitelj početi prinudno sprovođenje izvršenja.Izvršitelj je dužan da taj novac uplati na račun koji je propisan za naplatu sudskih taksi, a da 10 odsto zadrži za sebe.Izmenama Zakona o Pravosudnoj akademiji je, pored ostalog, predviđeno da se pohađanje početne obuke smatra radnim iskustvom u pravnoj struci, kao i da su VS S i DVT dužne da prilikom predlaganja kandidata za izbor sudija prekršajnog ili osnovnog suda, odnosno zamenika osnovnog javnog tužioca, predlože kandidata koji je završio početnu obuku u Pravosudnoj akademiji.Kandidati koji su završili početnu obuku na Pravosudnoj akademiji oslobođeni su polaganja posebnog ispita koji organizuje VSS.Usvojene su i izmene Zakona o sudijama, prema kojima će o stručnosti kandidata za sudiju, koji se prvi put bira na sudijsku funkciju u osnovnom ili prekršajnom sudu, odlučivati ispit Visokog saveta sudstva, dok kandidat za sudiju koji je završio obuku na Pravosudnoj akademiji nije dužan da polaže taj ispit.Prema dopunama Zakona o javnom tužilaštvu, stručnost kandidata za zamenika javnog tužioca koji se prvi put bira na funkciju proverava se takođe na ispitu koji organizuje DVT, a kandidat koji je završio početnu obuku na Pravosudnoj akademiji ne mora da polaže taj ispit.Izmenama zakona o VSS i o DVT predviđa se da su sednice ta dva tela javne, a njihovo održavanje iza zatvorenih vrata je izuzetak, ako to nalažu interesi javnog reda ili zaštite tajnosti podataka ili iz drugih razloga propisanih Poslovnikom.Poslanici su izabrali Hanu Kukić za predsednicu Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki i članove te komisije, čime je završena sednica. Za članove te komisije izabrani su Jasmina Milenković i Branislav Blagojević. Izbor predsednika i članova te komisije na dnevni red sednice uvršten je po hitnom postupku na predlog skupštinskog Odbora za finansije, što je kritikovao šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić. On je kazao da su poslanici stavljeni pred "svršen čin", jer su imena kandidata i njihove biografije dostavljeni tek juče.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: Beta

Link: www.beta.rs

Autori: Beta

Teme: Javne nabavke

Naslov: Hana Kukić predsednica Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki

Hana Kukić predsednica Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavkiBEOGRAD, 18. decembra 2015. (Beta) - ;Poslanici ;Skupštine Srbije danas su izabrali Hanu Kukić za predsednicu Rebuličke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki i članove te komisije, čime je završena sednica.Za članove te komisije izabrani su Jasmina Milenković i Branislav Blagojević. ;Izbor predsednika i članova te komisije na dnevni red sednice uvršten je po hitnom postupku na predlog skupštinskog Odbora za finansije, što je kritikovao šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske stranke Marko Djurišić.On je kazao da su poslanici stavljeni pred "svršen čin", jer su imena kandidata i njihove biografije dostavljeni tek juče.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: www.021.rs

Link: http://www.021.rs/Info/Srbija/Vracena-mogucnost-zalbe-na-resenja-izvrsitelja.html

Autori: Agencije

Teme: Javne nabavke

Naslov: Vraćena mogućnost žalbe na rešenja izvršitelja

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o izvršenju i obezbeđenju, kojim se ponovo uvodi žalba na rešenja o izvršenju.Tim zakonom se uređuje postupak u kome sudovi i javni izvršitelji prinudno namiruju potraživanja izvršnih poverilaca, postupak obezbeđenja potraživanja i položaj javnih izvršitelja.Žalbom se pobija rešenje prvostepenog suda ili javnog izvršitelja, ako zakonom nije određeno da žalba nije dozvoljena ili da se takvo rešenje pobija prigovorom, dok se prigovor podnosi protiv rešenja donetog o predlogu za izvršenje na osnovu verodostojne isprave, protiv drugih rešenja prvostepenog suda ili javnog izvršitelja određenih zakonom, i kao prigovor trećeg lica.Novim zakonom je predviđeno da žalba, ali i prigovor, mogu da se izjave samo jednom protiv jednog rešenja, a da sud koji rešava o žalbi ili prigovoru mora da preinači, potvrdi ili ukine prvostepeno rešenje.Odlučivanje o predmetu za izvršenje je u isključivoj nadležnosti suda, a izuzetak su takozvani komunalni predmeti, kada o predlogu za izvršenje odlučuju izvršitelji. Za sprovođenje izvršenja nadležni su i sudovi i javni izvršitelji. Zakon ukida takozvanu paralelnu nadležnost suda i izvršitelja za sprovođenje izvršenja, a sudovi su isključivo nadležni da sprovode izvršenje zajedničkom prodajom nepokretnosti. Propisano je da se izvršenje na zaradi, plati ili penziji može sprovesti u visini do dve trećine, odnosno do njihove polovine ako je njihov iznos jednak ili manji od minimalne zarade.Usvojeni zakon predviđa da javni izvršitelj deluje u interesu zakonitog izvršenja, da se stara i o interesima dužnika, a ne samo interesima poverioca, a pooštrena je njegova disciplinska odgovornost.Usvojeno još osam pravosudnih zakonaPoslanici su usvojili još osam zakona iz oblasti pravosuđa. Reč je o izmenama zakona o javnom beležništvu, o uređenju sudova, o sudijama, o javnom tužilaštvu, o Visokom savetu sudstva (VSS), o Državnom veću tužilaca (DVT), o Pravosudnoj akademiji i o sudskim taksama.Izmenama Zakona o uređenju sudova predviđeno je, s obzirom na ponovno uvođenje žalbe protiv rešenja o izvršenju, da o žalbi protiv prvostepenog rešenja osnovnog suda rešava viši sud. Tim zakonom se ovlašćuje Visoki savet sudstva da donese akt kojim, pored kriterijuma, utvrđuje i merila i postupak za ocenjivanje rada sudijskih pomoćnika, a ministar pravde da donese akt kojim za svaki sud određuje broj sudijskih pripravnika.Izmenama Zakona o javnom beležništvu, pored ostalog, predviđeno je da pre određivanja datuma početka obavljanja delatnosti javnog beležnika Ministarstvo pravde proverava ispunjenost uslova u pogledu prostorija i tehničke opreme, a starosna granica za prestanak delatnosti beležnika je pomerena sa 65 na 67.Uvedena je i nova kategorija - javnobeležnički saradnici, određeni su poslovi koje oni mogu da rade, proširen je krug disciplinskih povreda, odnosno disciplinskih prestupa, a disciplinska komisija Ministarstva pravde je drugostepeni disciplinski organ.Izmenama Zakona o sudskim taksama promenjen je iznos vrednosti u kojima taksa može da se plati taksenim markama sa 1.000 na 5.000 dinara, a preko tog iznosa isključivo u gotovom novcu, a predviđeno je i da se stranke u vanparničnom postupku oslobađaju plaćanja taksi za radnje i postupke koje je sud poverio javnom beležniku.Predviđen je novi sistem prinudnog izvršenja naplate taksi, prema kome će po bezuspešnom isteku roka za dobrovoljno plaćanje izvršitelj početi prinudno sprovođenje izvršenja. Izvršitelj je dužan da taj novac uplati na račun koji je propisan za naplatu sudskih taksi, a da 10 odsto zadrži za sebe.Izmenama Zakona o Pravosudnoj akademiji je, pored ostalog, predviđeno da se pohađanje početne obuke smatra radnim iskustvom u pravnoj struci, kao i da su VS S i DVT dužne da prilikom predlaganja kandidata za izbor sudija prekršajnog ili osnovnog suda, odnosno zamenika osnovnog javnog tužioca, predlože kandidata koji je završio početnu obuku u Pravosudnoj akademiji. Kandidati koji su završili početnu obuku na Pravosudnoj akademiji oslobođeni su polaganja posebnog ispita koji organizuje VSS.Usvojene su i izmene Zakona o sudijama, prema kojima će o stručnosti kandidata za sudiju, koji se prvi put bira na sudijsku funkciju u osnovnom ili prekršajnom sudu, odlučivati ispit Visokog saveta sudstva, dok kandidat za sudiju koji je završio obuku na Pravosudnoj akademiji nije dužan da polaže taj ispit.Prema dopunama Zakona o javnom tužilaštvu, stručnost kandidata za zamenika javnog tužioca koji se prvi put bira na funkciju proverava se takođe na ispitu koji organizuje DVT, a kandidat koji je završio početnu obuku na Pravosudnoj akademiji ne mora da polaže taj ispit.Izmenama zakona o VSS i o DVT predviđa se da su sednice ta dva tela javne, a njihovo održavanje iza zatvorenih vrata je izuzetak, ako to nalažu interesi javnog reda ili zaštite tajnosti podataka ili iz drugih razloga propisanih Poslovnikom.Poslanici su izabrali Hanu Kukić za predsednicu Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki i članove te komisije, čime je završena sednica. Za članove te komisije izabrani su Jasmina Milenković i Branislav Blagojević.Izbor predsednika i članova te komisije na dnevni red sednice uvršten je po hitnom postupku na predlog skupštinskog Odbora za finansije, što je kritikovao šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić. On je kazao da su poslanici stavljeni pred "svršen čin", jer su imena kandidata i njihove biografije dostavljeni tek juče.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: rtk.co.rs

Link: http://www.rtk.co.rs/kragujevac/item/27867-odrzana-sednica-gradskog-veca

Autori:

Teme: Javne nabavke

Naslov: Održana sednica Gradskog veća - Radio Televizija Kragujevac - Javni servis Šumadije

Gradsko veće na danas održanoj sednici usvojilo je zaključke o pokretanju inicijativa za izradu Plana detaljne regulacije Dela naselja Desimirovac – potez Gluvać kao i Dela gradskog centra uz ulicu Branislava Nušića i Bore Stankovića.Pored toga, krenuće se i u postupak izmene i dopune Plana detaljne regulacije ''Tržnog centra Supernova'' uz ulicu Kraljevačkog bataljona.Saglasnost je data i za pokretanje postupka javne nabavke za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izradu idejnog rešenja, projekta za dobijanje građevinske dozvole i projekta za izvođenje radova na izgradnji fuskulturne sale u osnovnim školama ''Dositej Obradović'' i ''Živadinka Divac''.Gradsko veće saglasilo se i sa zaključenjem Ugovora za rekonstrukciju dela vodovodne linije u ulici Dragoslava Srejovića i dela cevovoda na prelazu ispod Bresničkog potoka u Ilićevu.Data je i saglasnost na Program poslovanja javnog preduzeća Direkcija za urbanizam za 2016. godinu.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: www.rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Politika/2145241/EK%3A+Kosovo+osam+koraka+od+vizne+liberalizacije+.html

Autori:

Teme: Javne nabavke

Naslov: EK: Kosovo osam koraka od vizne liberalizacije

Evropska komisija je danas predložila ukidanje viza za kratak boravak u EU građanima Kosova, Ukrajine i Gruzije. Komisija je usvojila treći i konačni izveštaj o napretku Kosova u ispunjavanju uslova za mapu puta ka viznoj liberalizaciji, uz napomenu da je ostalo osam neispunjenih uslova.Evropski komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos izrazio je nadu da će Kosovo do početka 2016. godine uspeti da ispuni sve uslove za viznu liberalizaciju.Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je danas da je Evropska komisija jutros "usvojila pozitivan stav o liberalizaciji viznog režima za Kosovo, Ukrajinu i Gruziju", prenela je agencija AFP navodeći da to treba da odobri i Evropski parlament.Komisija je danas usvojila treći i konačni izveštaj o napretku Kosova u ispunjavanju uslova za mapu puta ka viznoj liberalizaciji, uz napomenu da je ostalo samo osam neispunjenih uslova, navodi se u saopštenju Komisije objavljenom na njenom vebsajtu.U saopštenju se navodi da će Komisija predložiti ukidanje viza za građane Kosovo "čim Kosovo ispuni ove poslednje zahteve i pod uslovom da ostanu na snazi efikasne mere za sprečavanje novog migrantskog kretanja ka EU"."Jako sam zadovoljan ogromnim napretkom koji je Kosovo ostvarilo od 2014. u ispunjavanju zahteva prema viznoj mapi puta. Uveren sam da će Kosovo uskoro biti u situaciji da ispuni sve preostale zahteve tako da Komisija može da predloži ukidanje vizne obaveze za građane Kosova", navode se reči komesara za migracije i unutrašnje poslove Dimitrisa Avramopulosa.On je izrazio nadu da će to biti moguće početkom 2016. što bi trebalo da bude i cilj Kosova."Iskoristimo preostali period da učinimo sve da pripremimo Kosovo za bezvizno putovanje", rekao je Avramopulos i dodao da će posetiti Kosovo početkom 2016. da lično vidi kakav je napredak ostvarilo u ispunjavanju osam preostalih obaveza.U izveštaju Komisije navode se četiri ključna prioriteta na koja Kosovo treba da se usmeri u preostalom periodu razgovora o liberalizaciji viza: prebacivanje dovoljnog broja sudija u sudska odeljenja za teške zločine, ostvarivanje rezultata u istragama, presudama i konfiskacijama u teškim slučajevima organizovanog kriminala i korupcije, osiguranje operacionalne nezavisnosti tela za reviziju javnih nabavki i regulatorne komisije za javne nabavke i pokazivanju da su zakoni o izmenama imena sprovedeni.Pre nego što se ukinu vize za građane Kosova Komisija će takođe nadgledati napredak u ratifikaciji sporazuma o granici/liniji razdvajanja sa Crnom Gorom, isplati Fonda za reintegraciju, ispitivanju razloga za mali broj odobravanja zahteva za azil i obezbeđenju odgovarajućih prostorija za zaštitnika građana."Vizni dijalog sa Kosovom pokazao se kao važno i efikasno sredstvo u unapređenju dalekosežnih i teških reformi u oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova i dalje, koji utiču na oblasti kao što su vladavina prava i reforma krivičnog zakona", navodi se u saopštenju.Napredak je bio stalan i efikasan što ukazuje na posvećenost Kosova u ispunjavanju uslova za viznu mapu puta kao prioritet, dodaje se u saopštenju.Evropska komisija pokrenula je dijalog o viznoj liberalizaciji sa Kosovom 19. januara 2012. a u junu iste godine je predala kosovskoj vladi mapu puta o viznoj liberalizaciji gde su navedene zakonske i institucionalne mere koje Kosovo treba da usvoji da bi napredovalo ka liberalizaciji viza, podseća Komisija.Navodi se i da se dijalog o vizama vodi bez prejudiciranja stavova država članica o statusu.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: rtk.co.rs

Link: http://www.rtk.co.rs/drustvo/item/27869-bolja-kontrola-javnih-nabavki

Autori:

Teme: Javne nabavke

Naslov: Bolja kontrola javnih nabavki - Radio Televizija Kragujevac - Javni servis Šumadije

Model za centralizaciju javnih nabavki koji se 2 godine primenjuje samo u Gradu Beogradu predstavljen je danas načelnicima uprava za javne nabavke Kragujevca i 6 gradova - regionalnih centara u Srbiji.Iz Uprave za javne nabavke Vlade Srbije kažu da su prednosti novog modela veća efikasnost postupka, ušteda troškova i bolja kontrola tendera.Grad Kragujevac je u ovoj godini formirao službu koja se pripremila za primenu modela za centralizovane javne nabavke od 2016. godine.Model za centralizaciju javnih nabavki predviđa formiranje posebne službe u gradskoj administraciji čiji će stručnjaci moći da sprovode javne nabavke, daju savete ili kontrolišu tendere naručilaca, skola, vrtića, zdravstvenih i socijalnih ustanova kulture, kao i komunalnih preduzeća u nadležnosti lokalne samouprave.Prednost modela centralizovanih javnih nabavki su bolja efikasnost postupka, smanjene troškova i bolja kontrola, kaže autor modela, redovni profesor beogradskog FON-a Ondrej Jaško.U Upravi za javne nabavke Vlade Srbije kažu da model nije obavezujući za lokalne samouprave ali da je poželjno njegovo usvajanje s obzirom na prednosti.Model centralizovanih javnih nabavki primenjuje se samo u Gradu Beogradu i za 2 godine uštede su oko 2 miliona evra.U upravi Kragujevca formirana je služba za centralizovane javne nabavke koja se pripremila za novi model tendera u 2016. godini.Očekuje se da model za centralizaciju javnih navaki bude prihvaćen i u drugim regionalnim centrima, upravama Niša, Kraljeva, Užica, Pirota, Zrenjanina i Subotice, čiji su načelnici učestvovali na današnjoj prezentaciji koju su organizovali Uprava za javne nabavke Vlade Srbije, Stalna konferencije gradova i opstina u podrsku Prograda UN za razvoj.Izveštava novinarka RTK Gordana Mirović.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: www.b92.net

Link: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=12&dd=18&nav_category=12&nav_id=1076206

Autori: Redakcija

Teme: Nemanja NenadićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Za vojne sveštenike primili nesveštena lica

Ministarstvo odbrane je, na osnovu javnog konkursa, primilo deset kandidata koji će ubuduće biti vojni sveštenici u jedinicama Vojske Srbije.Međutim, samo jedan od desetorice primljenih kandidata do sada je obavljao svešteničku funkciju.Da biste služili versku službu, svuda u svetu potrebno je da budete sveštenik, koji je završio Teološki fakuletet. Ali to ne važi u Srbiji. U Vojsku Srbije je u svojstvu oficira verske službe primljen i master konzervator i restaurator, diplomirani filozof, profesor španskog jezika i hispanskih književnosti, kao i profesor istorije. Jedan od onih koji nije primljen jeste protonamesnik Srpske pravoslavne crkve Hadži Milan Tanasić. On kaže da očito postoji ideja da se nesveštena lica preko noći prevedu u sveštenike. "Oni misle da ih prevedu jako brzo, jednog dana đakon, drugog dana sveštenik i da ih upute u odgovarajuće kasarne. Lično smatram da vojni sveštenik treba da bude sveštenik u činu u mantiji, sama reč kaže, sa najmanje deset godina svešteničkog iskustva i rada", kaže Tanasić. Međutim, Ministarstvo odbrane smatra drugačije, pa tako čak predviđa i da će lica koja nisu osposobljena za dužnost biti upućena na odgovarajuće osposobljavanje. U saopštenju dostavljenom B92 navodi se da nijedan od kandidata još nije primljen u vojnu službu zbog budžetskih restrikcija za ovu godinu. "Poseban uslov za kandidate za oficire verske službe bio je da imaju završene studije u trajanju od najmanje četiri godine i da imaju pisani blagoslov nadležnog arhijereja za prijavu na konkurs. Sporazum između Ministarstva odbrane i Srpske pravoslavne crkve određuje da su sveštenici SPC koji vrše versku službu u Vojsci Srbije profesionalna vojna lica visoke stručne spreme u statusu oficira Vojske Srbije. Zbog gore navedenog u tekstu konkursa nije navedena vrsta već stepen obrazovanja kandidata a ključan je bio i pisani blagoslov nadležnog arhijereja SPC", navode iz Ministarstvo odbrane. Za programskog direktora Transparentnosti Srbije Nemanju Nenadica konkurs Ministarstva je tako koncipiran kao da za vozača autobusa primite nekog ko ne ume da vozi, pa mu organizujete vozačku obuku. "Ako je situacija na tržištu rada takva da je moguće odmah primiti ljude koji već imaju odgovarajuću stručnu spremu, odgovarajuće sposobnosti, onda bi to trebalo i učiniti i u ovom slučaju, a ne primati kandidate koji zatim treba da se osposobljavaju", navodi Nenadić. Otac Hadži Milan, koji je sveštenik već 23 godine i ima više priznanja Vojske Srbije, sada se, zbog čudnog izbora vojnih sveštenika, obratio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i ministru odbrane Bratislavu Gašiću. Odgovor nije dobio, pa je odlučio da pomoć potraži na sudu. "Ja sam podneo, sa mojim prijateljima advokatima u Beogradu, tužbu. Tužio sam Upravnom sudu i istovremeno se molim usudnom gospodu da sačekam odluku Upravnog suda iz Nemanjine", kaže Tanasić. Upravni sud jedina je šansa na osnovu koje se sveštenik Hadži Milan Tanasić nada da će konkurs biti izmenjen.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: www.studiob.rs

Link: http://www.studiob.rs/info/vest.php?id=131344

Autori:

Teme: Javne nabavke

Naslov: EK usvojila izveštaj o liberlizaciji viza za Kosovo

Evropski komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopullos izrazio je danas nadu da će Kosovo do početka 2016. godine uspeti da ispuni sve uslove za viznu liberalizaciju.Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je danas da je Evropska komisija jutros "usvojila pozitivan stav o liberalizaciji viznog režima za Kosovo, Ukrajinu i Gruziju", prenela je agencija AFP navodeći da to treba da odobri i Evropski parlament.Komisija je danas usvojila treći i konačni izveštaj o napretku Kosova u ispunjavanju uslova za mapu puta ka viznoj liberalizaciji, uz napomenu da je ostalo samo osam neispunjenih uslova, navodi se u saopštenju Komisije objavljenom na njenom vebsajtu.U saopštenju se navodi da će Komisija predložiti ukidanje viza za gradjane Kosovo "čim Kosovo ispuni ove poslednje zahteve i pod uslovom da ostanu na snazi efikasne mere za sprečavanje novog migrantskog kretanja ka EU"."Jako sam zadovoljan ogromnim napretkom koji je Kosovo ostvarilo od 2014. u ispunjavanju zahteva prema viznoj mapi puta. Uveren sam da će Kosovo uskoro biti u situaciji da ispuni sve preostale zahteve tako da Komisija može da predloži ukidanje vizne obaveze za gradjane Kosova", navode se reči komesara za migracije i unutrašnje poslove Dimitrisa Avramopulosa.On je izrazio nadu da će to biti moguće početkom 2016. što bi trebalo da bude i cilj Kosova."Iskoristimo preostali period da učinimo sve da pripremimo Kosovo za bezvizno putovanje", rekao je Avramopulos i dodao da će posetiti Kosovo početkom 2016. da lično vidi kakav je napredak ostvarilo u ispunjavanju osam preostalih obaveza.U izveštaju Komisije navode se četiri ključna prioriteta na koja Kosovo treba da se usmeri u preostalom periodu razgovora o liberalizaciji viza: prebacivanje dovoljnog broja sudija u sudska odeljenja za teške zločine, ostvarivanje rezultata u istragama, presudama i konfiskacijama u teškim slučajevima organizovanog kriminala i korupcije, osiguranje operacionalne nezavisnosti tela za reviziju javnih nabavki i regulatorne komisije za javne nabavke i pokazivanju da su zakoni o izmenama imena sprovedeni.Pre nego što se ukinu vize za gradjane Kosova Komisija će takodje nadgledati napredak u ratifikaciji sporazuma o granici/liniji razdvajanja sa Crnom Gorom, isplati Fonda za reintegraciju, ispitivanju razloga za mali broj odobravanja zahteva za azil i obezbedjenju odgovarajućih prostorija za zaštitnika gradjana."Vizni dijalog sa Kosovom pokazao se kao važno i efikasno sredstvo u unapredjenju dalekosežnih i teških reformi u oblasti pravosudja i unutrašnjih poslova i dalje, koji utiču na oblasti kao što su vladavina prava i reforma krivičnog zakona", navodi se u saopštenju.Napredak je bio stalan i efikasan što ukazuje na posvećenost Kosova u ispunjavanju uslova za viznu mapu puta kao prioritet, dodaje se u saopštenju.Evropska komisija pokrenula je dijalog o viznoj liberalizaciji sa Kosovom 19. januara 2012. a u junu iste godine je predala kosovskoj vladi mapu puta o viznoj liberalizaciji gde su navedene zakonske i institucionalne mere koje Kosovo treba da usvoji da bi napredovalo ka liberalizaciji viza, podseća Komisija.Navodi se i da se dijalog o vizama vodi bez prejudiciranja stavova država članica o statusu.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: palo.rs

Link: http://www.palo.rs/privreda/drustvo-bolja-kontrola-javnih-nabavki-petak-18-decembar-2015-17-14-autor-gordana-mirovic/1502949/

Autori: www.rtk.co.rs

Teme: Javne nabavke

Naslov: Društvo Bolja kontrola javnih nabavki petak, 18 decembar 2015 17:14 Autor: Gordana Mirović

Iz Uprave za javne nabavke Vlade Srbije kažu da su prednosti novog modela veća efikasnost postupka, ušteda troškova i bolja kontrola tendera.Grad Kragujevac je u ovoj godini formirao službu koja se pripremila za primenu modela za centralizovane javne nabavke od 2016. godine.Model za centralizaciju javnih nabavki predviđa formiranje posebne službe u gradskoj administraciji čiji će stručnjaci moći da sprovode javne nabavke, daju savete ili kontrolišu tendere naručilaca, skola, vrtića, zdravstvenih i socijalnih ustanova kulture, kao i komunalnih preduzeća u nadležnosti lokalne samouprave.Prednost modela centralizovanih javnih nabavki su bolja efikasnost postupka, smanjene troškova i bolja kontrola, kaže autor modela, redovni profesor beogradskog FON-a Ondrej Jaško.U Upravi za javne nabavke Vlade Srbije kažu da model nije obavezujući za lokalne samouprave ali da je poželjno njegovo usvajanje s obzirom na prednosti.Model...

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: www.krstarica.com

Link: http://www.krstarica.com/vesti/srbija/evropska-komisija-usvojila-izvestaj-o-liberlizaciji-viza-za-kosovo/

Autori:

Teme: Javne nabavke

Naslov: Evropska komisija usvojila izveštaj o liberlizaciji viza za Kosovo

Evropski komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopullos izrazio je danas nadu da će Kosovo do početka 2016. godine uspeti da ispuni sve uslove za viznu liberalizaciju.Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je danas da je Evropska komisija jutros „usvojila pozitivan stav o liberalizaciji viznog režima za Kosovo, Ukrajinu i Gruziju“, prenela je agencija AFP navodeći da to treba da odobri i Evropski parlament.Komisija je danas usvojila treći i konačni izveštaj o napretku Kosova u ispunjavanju uslova za mapu puta ka viznoj liberalizaciji, uz napomenu da je ostalo samo osam neispunjenih uslova, navodi se u saopštenju Komisije objavljenom na njenom vebsajtu.U saopštenju se navodi da će Komisija predložiti ukidanje viza za gradjane Kosovo „čim Kosovo ispuni ove poslednje zahteve i pod uslovom da ostanu na snazi efikasne mere za sprečavanje novog migrantskog kretanja ka EU“.„Jako sam zadovoljan ogromnim napretkom koji je Kosovo ostvarilo od 2014. u ispunjavanju zahteva prema viznoj mapi puta. Uveren sam da će Kosovo uskoro biti u situaciji da ispuni sve preostale zahteve tako da Komisija može da predloži ukidanje vizne obaveze za gradjane Kosova“, navode se reči komesara za migracije i unutrašnje poslove Dimitrisa Avramopulosa.On je izrazio nadu da će to biti moguće početkom 2016. što bi trebalo da bude i cilj Kosova.„Iskoristimo preostali period da učinimo sve da pripremimo Kosovo za bezvizno putovanje“, rekao je Avramopulos i dodao da će posetiti Kosovo početkom 2016. da lično vidi kakav je napredak ostvarilo u ispunjavanju osam preostalih obaveza.U izveštaju Komisije navode se četiri ključna prioriteta na koja Kosovo treba da se usmeri u preostalom periodu razgovora o liberalizaciji viza: prebacivanje dovoljnog broja sudija u sudska odeljenja za teške zločine, ostvarivanje rezultata u istragama, presudama i konfiskacijama u teškim slučajevima organizovanog kriminala i korupcije, osiguranje operacionalne nezavisnosti tela za reviziju javnih nabavki i regulatorne komisije za javne nabavke i pokazivanju da su zakoni o izmenama imena sprovedeni.Pre nego što se ukinu vize za gradjane Kosova Komisija će takodje nadgledati napredak u ratifikaciji sporazuma o granici/liniji razdvajanja sa Crnom Gorom, isplati Fonda za reintegraciju, ispitivanju razloga za mali broj odobravanja zahteva za azil i obezbedjenju odgovarajućih prostorija za zaštitnika gradjana.„Vizni dijalog sa Kosovom pokazao se kao važno i efikasno sredstvo u unapredjenju dalekosežnih i teških reformi u oblasti pravosudja i unutrašnjih poslova i dalje, koji utiču na oblasti kao što su vladavina prava i reforma krivičnog zakona“, navodi se u saopštenju.Napredak je bio stalan i efikasan što ukazuje na posvećenost Kosova u ispunjavanju uslova za viznu mapu puta kao prioritet, dodaje se u saopštenju.Evropska komisija pokrenula je dijalog o viznoj liberalizaciji sa Kosovom 19. januara 2012. a u junu iste godine je predala kosovskoj vladi mapu puta o viznoj liberalizaciji gde su navedene zakonske i institucionalne mere koje Kosovo treba da usvoji da bi napredovalo ka liberalizaciji viza, podseća Komisija. Navodi se i da se dijalog o vizama vodi bez prejudiciranja stavova država članica o statusu.(Beta)

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: www.rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Politika/2144449/Skup%C5%A1tina+usvojila+pravosudne+i+zdravstvene+zakone.html

Autori:

Teme: Javne nabavke

Naslov: Skupština usvojila pravosudne i zdravstvene zakone

Poslanici republičkog parlamenta izglasali su devet zakonskih rešenja iz oblasti pravosuđa i tri iz oblasti zdravstva.12.57 - Velikom većinom glasova poslanci usvojili zakone iz oblasti zdravstva, čime je tekuća sednica okončana.12.40 - Izglasane izmene Zakona o javnom tužilaštvu i sudskim taksama.11.37 - Usvojen Zakon o izvršenju i obezbeđenju.10.37 - Glasanje o predloženim rešenjima, počelo izjašnjavanjem o amandmanima na Zakon o izvršenju i obezbeđenju.10.12 - Pre glasanja, poslanici raspravljaju o prestanku funkcije predsednika Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.Velikom većinom glasova, parlament je usvojio Zakona o izvršenju i obezbeđenju, kojim se ponovo uvodi žalba na rešenja o izvršenju.Žalbom se pobija rešenje prvostepenog suda ili javnog izvršitelja, ako zakonom nije određeno da žalba nije dozvoljena ili da se takvo rešenje pobija prigovorom, dok se prigovor podnosi protiv rešenja donetog o predlogu za izvršenje na osnovu verodostojne isprave, protiv drugih rešenja prvostepenog suda ili javnog izvršitelja određenih zakonom, i kao prigovor trećeg lica.Novim zakonom je predviđeno da žalba, ali i prigovor, mogu da se izjave samo jednom protiv jednog rešenja, a da sud koji rešava o žalbi ili prigovoru mora da preinači, potvrdi ili ukine prvostepeno rešenje.Skupština Srbije usvojila je još osam zakona iz oblasti pravosuđa.Reč je o izmenama zakona o javnom beležništvu, o uređenju sudova, o sudijama, o javnom tužilaštvu, o Visokom savetu sudstva, o Državnom veću tužilaca (DVT), o Pravosudnoj akademiji i o sudskim taksama.Izmenama Zakona o uređenju sudova predviđeno je, s obzirom na ponovno uvođenje žalbe protiv rešenja o izvršenju, da o žalbi protiv prvostepenog rešenja osnovnog suda rešava viši sud.Tim zakonom se ovlašćuje Visoki savet sudstva da donese akt kojim, pored kriterijuma, utvrđuje i merila i postupak za ocenjivanje rada sudijskih pomoćnika, a ministar pravde da donese akt kojim za svaki sud određuje broj sudijskih pripravnika.Izmenama Zakona o javnom beležništvu, pored ostalog, predviđeno je da pre određivanja datuma početka obavljanja delatnosti javnog beležnika Ministarstvo pravde proverava ispunjenost uslova u pogledu prostorija i tehničke opreme, a starosna granica za prestanak delatnosti beležnika je pomerena sa 65 na 67.Izmenama Zakona o sudskim taksama promenjen je iznos vrednosti u kojima taksa može da se plati taksenim markama sa 1.000 na 5.000 dinara, a preko tog iznosa isključivo u gotovom novcu, a predeviđeno je i da se stranke u vanparničnom postupku oslobođaju plaćanja taksi za radnje i postupke koje je sud poverio javnom beležniku.Predviđen je novi sistem prinudnog izvršenja naplate taksi, prema kome će po bezuspešnom isteku roka za dobrovoljno plaćanje izvršitelj početi prinudno sprovođenje izvršenja.Izvršitelj je dužan da taj novac uplati na račun koj je propisan za naplatu sudskih taksi, a da 10 odsto zadrži za sebe.Izmenama Zakona o Pravosudnoj akademiji je, pored ostalog, predviđeno da se pohađanje početne obuke smatra radnim iskustvom u pravnoj struci, kao i da su VSS i DVT dužne da prlikom predlaganja kandidata za izbor sudija prekršajnog ili osnovnog suda, odnosno zamenika osnovnog javnog tužioca, predlože kandidata koji je završio početnu obuku u Pravosudnoj akademiji.Usvojene su i izmene Zakona o sudijama, prema kojima će o stručnosti kandidata za sudiju, koji se prvi put bira na sudijsku funkciju u osnovnom ili prekršajnom sudu, odlučivati ispit Visokog saveta sudstva, dok kandidat za sudiju koji je završio obuku na Pravosudnoj akademiji nije dužan da polaže taj ispit.Prema dopunama Zakona o javnom tužilaštvu, stručnost kandidata za zamenika javnog tužioca koji se prvi put bira na funkciju proverava se takođe na ispitu koji organizuje DVT, a kandidat koji je završio početnu obuku na Pravosudnoj akademiji ne mora da polaže taj ispit.Skupština je usvojila i izmene zakona o zdravstvenoj zaštiti, o zdravstvenom osiguranju i o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, kojima je, pored ostalog, predviđeno da će ubuduće 35 odsto naknade za trudničko bolovanje biti uplaćivano na račun poslodavca, a ne na račun trudnica.To će, prema očekivanjima ministra zdravlja Zlatibora Lončara, doprineti redovnom isplaćivanju tih naknada.Izmenama zakona je predviđeno i da kliničko-bolnički centri ubuduće budu u ingerenciji republike, a ne gradova, a ponovo je uvedena mogućnost dopunskog rada za zdravstvene radnike u visini jedne trećine radnog vremena.Takođe, predloženo je i da se osnivačka prava nad kliničko-bolničkim centrima prebacuju sa grada na republiku, ali i uređuje dopunski rad zdravstvenih radnika.Predviđeno je i produženje važenja potvrde za korišćenje zdravstene zaštite za vreme boravka u inostranstvu osiguranika i članova uže porodice osiguranika koji se upućuju na rad u inostranstvo, a koja će važiti na period na koji je osiguranik upućen na rad u inostranstvo.Izmenama Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva pomera se početak primene tog zakona sa 1. janauara 2016. na 1. januar sledeće godine.Poslanici su na početku zasedanja raspravljali o Predlogu odluke o prestanku funkcije predsednika Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki Saše Varinca i predlog za imenovanje novog predsednika.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: palo.rs

Link: http://www.palo.rs/privreda/kragujevac-odrzana-sednica-gradskog-veca-petak-18-decembar-2015-16-24-autor-rtk/1502774/

Autori: www.rtk.co.rs

Teme: Javne nabavke

Naslov: Kragujevac Održana sednica Gradskog veća petak, 18 decembar 2015 16:24 Autor: RTK

Pored toga, krenuće se i u postupak izmene i dopune Plana detaljne regulacije ''Tržnog centra Supernova'' uz ulicu Kraljevačkog bataljona.Saglasnost je data i za pokretanje postupka javne nabavke za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izradu idejnog rešenja, projekta za dobijanje građevinske dozvole i projekta za izvođenje radova na izgradnji fuskulturne sale u osnovnim školama ''Dositej Obradović'' i ''Živadinka Divac''.Gradsko veće saglasilo se i sa zaključenjem Ugovora za rekonstrukciju dela vodovodne linije u ulici Dragoslava Srejovića i dela cevovoda na prelazu ispod Bresničkog potoka u Ilićevu.Data je i saglasnost na Program poslovanja javnog preduzeća Direkcija za urbanizam za 2016. godinu.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: www.krstarica.com

Link: http://vesti.krstarica.com/vesti-dana/skupstina-usvojila-pravosudne-i-zdravstvene-zakone/

Autori:

Teme: Javne nabavke

Naslov: Skupština usvojila pravosudne i zdravstvene zakone

12.57 - Velikom većinom glasova poslanci usvojili zakone iz oblasti zdravstva, čime je tekuća sednica okončana.12.40 - Izglasane izmene Zakona o javnom tužilaštvu i sudskim taksama.11.37 - Usvojen Zakon o izvršenju i obezbeđenju.10.37 - Glasanje o predloženim rešenjima, počelo izjašnjavanjem o amandmanima na Zakon o izvršenju i obezbeđenju.10.12 - Pre glasanja, poslanici raspravljaju o prestanku funkcije predsednika Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.Velikom većinom glasova, parlament je usvojio Zakona o izvršenju i obezbeđenju, kojim se ponovo uvodi žalba na rešenja o izvršenju.Žalbom se pobija rešenje prvostepenog suda ili javnog izvršitelja, ako zakonom nije određeno da žalba nije dozvoljena ili da se takvo rešenje pobija prigovorom, dok se prigovor podnosi protiv rešenja donetog o predlogu za izvršenje na osnovu verodostojne isprave, protiv drugih rešenja prvostepenog suda ili javnog izvršitelja određenih zakonom, i kao prigovor trećeg lica.Novim zakonom je predviđeno da žalba, ali i prigovor, mogu da se izjave samo jednom protiv jednog rešenja, a da sud koji rešava o žalbi ili prigovoru mora da preinači, potvrdi ili ukine prvostepeno rešenje.U međuvremenu, parlament je izglasao izmene zakona o javnom tužilaštvu i sudskim taksama.Poslanici su izglasali i izmene zakona o javnom beležništvu, uređenju sudova, sudijama, Visokom savetu sudstva, Državnom veću tužilaca i Pravosudnoj akademiji.Skupština je usvojila i izmene zakona o zdravstvenoj zaštiti, o zdravstvenom osiguranju i o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, kojima je, pored ostalog, predviđeno da će ubuduće 35 odsto naknade za trudničko bolovanje biti uplaćivano na račun poslodavca, a ne na račun trudnica.To će, prema očekivanjima ministra zdravlja Zlatibora Lončara, doprineti redovnom isplaćivanju tih naknada.Predloženim izmenama predviđeno je i da kliničko-bolnički centri ubuduće budu u ingerenciji republike, a ne gradova, a ponovo je uvedena mogućnost dopunskog rada za zdravstvene radnike u visini jedne trećine radnog vremena.Poslanici su na početku zasedanja raspravljali o Predlogu odluke o prestanku funkcije predsednika Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki Saše Varinca i predlog za imenovanje novog predsednika.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: www.novimagazin.rs

Link: http://www.novimagazin.rs/vesti/evropska-komisija-usvojila-izvestaj-o-liberlizaciji-viza-za-kosovo

Autori:

Teme: Javne nabavke

Naslov: Evropska komisija usvojila izveštaj o liberlizaciji viza za Kosovo

Evropski komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopullos izrazio je danas nadu da će Kosovo do početka 2016. godine uspeti da ispuni sve uslove za viznu liberalizaciju.Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je danas da je Evropska komisija jutros "usvojila pozitivan stav o liberalizaciji viznog režima za Kosovo, Ukrajinu i Gruziju", prenela je agencija AFP navodeći da to treba da odobri i Evropski parlament.Komisija je danas usvojila treći i konačni izveštaj o napretku Kosova u ispunjavanju uslova za mapu puta ka viznoj liberalizaciji, uz napomenu da je ostalo samo osam neispunjenih uslova, navodi se u saopštenju Komisije objavljenom na njenom vebsajtu.   U saopštenju se navodi da će Komisija predložiti ukidanje viza za građane Kosovo "čim Kosovo ispuni ove poslednje zahteve i pod uslovom da ostanu na snazi efikasne mere za sprečavanje novog migrantskog kretanja ka EU".    "Jako sam zadovoljan ogromnim napretkom koji je Kosovo ostvarilo od 2014. u ispunjavanju zahteva prema viznoj mapi puta. Uveren sam da će Kosovo uskoro biti u situaciji da ispuni sve preostale zahteve tako da Komisija može da predloži ukidanje vizne obaveze za građane Kosova", navode se reči komesara za migracije i unutrašnje poslove Dimitrisa Avramopulosa.    On je izrazio nadu da će to biti moguće početkom 2016. što bi trebalo da bude i cilj Kosova.       "Iskoristimo preostali period da učinimo sve da pripremimo Kosovo za bezvizno putovanje", rekao je Avramopulos i dodao da će posetiti Kosovo početkom 2016. da lično vidi kakav je napredak ostvarilo u ispunjavanju osam preostalih obaveza.        U izveštaju Komisije navode se četiri ključna prioriteta na koja Kosovo treba da se usmeri u preostalom periodu razgovora o liberalizaciji viza: prebacivanje dovoljnog broja sudija u sudska odeljenja za teške zločine, ostvarivanje rezultata u istragama, presudama i konfiskacijama u teškim slučajevima organizovanog kriminala i korupcije, osiguranje operacionalne nezavisnosti tela za reviziju javnih nabavki i regulatorne komisije za javne nabavke i pokazivanju da su zakoni o izmenama imena sprovedeni.    Pre nego što se ukinu vize za građane Kosova Komisija će takođe nadgledati napredak u ratifikaciji sporazuma o granici/liniji razdvajanja sa Crnom Gorom, isplati Fonda za reintegraciju, ispitivanju razloga za mali broj odobravanja zahteva za azil i obezbeđenju odgovarajućih prostorija za zaštitnika građana.    "Vizni dijalog sa Kosovom pokazao se kao važno i efikasno sredstvo u unapređenju dalekosežnih i teških reformi u oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova i dalje, koji utiču na oblasti kao što su vladavina prava i reforma krivičnog zakona", navodi se u saopštenju.      Napredak je bio stalan i efikasan što ukazuje na posvećenost Kosova u ispunjavanju uslova za viznu mapu puta kao prioritet, dodaje se u saopštenju.       Evropska komisija pokrenula je dijalog o viznoj liberalizaciji sa Kosovom 19. januara 2012. a u junu iste godine je predala kosovskoj vladi mapu puta o viznoj liberalizaciji gde su navedene zakonske i institucionalne mere koje Kosovo treba da usvoji da bi napredovalo ka liberalizaciji viza, podseća Komisija.    Navodi se i da se dijalog o vizama vodi bez prejudiciranja stavova država članica o statusu.                    

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: www.021.rs

Link: http://www.021.rs/Info/Srbija/Za-vojne-svestenike-primili-nesvestena-lica.html

Autori: B92

Teme: Nemanja NenadićSrbija (Transparency Serbia)

Naslov: Za vojne sveštenike primili nesveštena lica

Ministarstvo odbrane je, na osnovu javnog konkursa, primilo deset kandidata koji će ubuduće biti vojni sveštenici u jedinicama Vojske Srbije.Međutim, samo jedan od desetorice primljenih kandidata je do sada obavljao svešteničku funkciju. U Vojsku Srbije je u svojstvu oficira verske službe primljen i master konzervator i restaurator, diplomirani filozof, profesor španskog jezika i hispanskih književnosti, kao i profesor istorije.Jedan od onih koji nije primljen je protonamesnik Srpske pravoslavne crkve Hadži Milan Tanasić. On kaže da je ideja da se nesveđtena lica preko noći prevedu u sveštenike."Oni misle da ih prevedu jako brzo, jednog dana đakon, drugog dana sveštenik i da ih upute u odgovarajuće kasarne. Lično smatram da vojni sveštenik treba da bude sveštenik u činu u mantiji, sama reč kaže, sa najmanje deset godina svešteničkog iskustva i rada", kaže Tanasić.Međutim, Ministarstvo odbrane smatra drugačije, pa tako čak predviđa i da će lica koja nisu osposobljena za dužnost biti upućena na odgovarajuće osposobljavanje. U saopštenju dostavljenom B92 navodi se da nijedan od kandidata još nije primljen u vojnu službu zbog budžetskih restrikcija za ovu godinu."Poseban uslov za kandidate za oficire verske službe bio je da imaju završene studije u trajanju od najmanje četiri godine i da imaju pisani blagoslov nadležnog arhijereja za prijavu na konkurs. Sporazum između Ministarstva odbrane i Srpske pravoslavne crkve određuje da su sveštenici SPC koji vrše versku službu u Vojsci Srbije profesionalna vojna lica visoke stručne spreme u statusu oficira Vojske Srbije. Zbog gore navedenog u tekstu konkursa nije navedena vrsta već stepen obrazovanja kandidata a ključan je bio i pisani blagoslov nadležnog arhijereja SPC", navode iz Ministarstvo odbrane.Za programskog direktora Transparentnost Srbija Nemanju Nenadića konkurs Ministarstva je kao da za vozača autobusa primite nekog ko ne ume da vozi, pa mu organizujete vozačku obuku."Ako je situacija na tržištu rada takva da je moguće odmah primiti ljude koji već imaju odgovarajuću stručnu spremu, odgovarajuće sposobnosti, onda bi to trebalo i učiniti i u ovom slučaju, a ne primati kandidate koji zatim treba da se osposobljavaju", navodi Nenadić.Otac Hadži Milan, koji je sveštenik već 23 godine i ima više priznanja Vojske Srbije, sada se zbog cele priče oko vojnih sveštenika obratio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i ministru odbrane Bratislavu Gašiću. Odgovor nije dobio, pa je odlučio da pomoć potraži na sudu. "Ja sam podneo sa mojim prijateljima advokatima u Beogradu tužbu. Tuzio sam Upravnom sudu i istovremeno se molim usudnom gospodu da sačekam odluku Upravnog suda iz Nemanjine", kaže Tanasić.Upravni sud jedina je šansa za sveštenika Hadži Milana Tanasića da se nada da će konkurs biti izmenjen.

----------------------------------------------------------

Datum: 18.12.2015

Medij: www.krstarica.com

Link: http://vesti.krstarica.com/vesti-dana/skupstina-usvojila-pravosudne-i-zdravstvene-zakone-1/

Autori:

Teme: Javne nabavke

Naslov: Skupština usvojila pravosudne i zdravstvene zakone

12.57 - Velikom većinom glasova poslanci usvojili zakone iz oblasti zdravstva, čime je tekuća sednica okončana.12.40 - Izglasane izmene Zakona o javnom tužilaštvu i sudskim taksama.11.37 - Usvojen Zakon o izvršenju i obezbeđenju.10.37 - Glasanje o predloženim rešenjima, počelo izjašnjavanjem o amandmanima na Zakon o izvršenju i obezbeđenju.10.12 - Pre glasanja, poslanici raspravljaju o prestanku funkcije predsednika Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.Velikom većinom glasova, parlament je usvojio Zakona o izvršenju i obezbeđenju, kojim se ponovo uvodi žalba na rešenja o izvršenju.Žalbom se pobija rešenje prvostepenog suda ili javnog izvršitelja, ako zakonom nije određeno da žalba nije dozvoljena ili da se takvo rešenje pobija prigovorom, dok se prigovor podnosi protiv rešenja donetog o predlogu za izvršenje na osnovu verodostojne isprave, protiv drugih rešenja prvostepenog suda ili javnog izvršitelja određenih zakonom, i kao prigovor trećeg lica.Novim zakonom je predviđeno da žalba, ali i prigovor, mogu da se izjave samo jednom protiv jednog rešenja, a da sud koji rešava o žalbi ili prigovoru mora da preinači, potvrdi ili ukine prvostepeno rešenje.Skupština Srbije usvojila je još osam zakona iz oblasti pravosuđa.Reč je o izmenama zakona o javnom beležništvu, o uređenju sudova, o sudijama, o javnom tužilaštvu, o Visokom savetu sudstva, o Državnom veću tužilaca (DVT), o Pravosudnoj akademiji i o sudskim taksama.Izmenama Zakona o uređenju sudova predviđeno je, s obzirom na ponovno uvođenje žalbe protiv rešenja o izvršenju, da o žalbi protiv prvostepenog rešenja osnovnog suda rešava viši sud.Tim zakonom se ovlašćuje Visoki savet sudstva da donese akt kojim, pored kriterijuma, utvrđuje i merila i postupak za ocenjivanje rada sudijskih pomoćnika, a ministar pravde da donese akt kojim za svaki sud određuje broj sudijskih pripravnika.Izmenama Zakona o javnom beležništvu, pored ostalog, predviđeno je da pre određivanja datuma početka obavljanja delatnosti javnog beležnika Ministarstvo pravde proverava ispunjenost uslova u pogledu prostorija i tehničke opreme, a starosna granica za prestanak delatnosti beležnika je pomerena sa 65 na 67.Izmenama Zakona o sudskim taksama promenjen je iznos vrednosti u kojima taksa može da se plati taksenim markama sa 1.000 na 5.000 dinara, a preko tog iznosa isključivo u gotovom novcu, a predeviđeno je i da se stranke u vanparničnom postupku oslobođaju plaćanja taksi za radnje i postupke koje je sud poverio javnom beležniku.Predviđen je novi sistem prinudnog izvršenja naplate taksi, prema kome će po bezuspešnom isteku roka za dobrovoljno plaćanje izvršitelj početi prinudno sprovođenje izvršenja.Izvršitelj je dužan da taj novac uplati na račun koj je propisan za naplatu sudskih taksi, a da 10 odsto zadrži za sebe.Izmenama Zakona o Pravosudnoj akademiji je, pored ostalog, predviđeno da se pohađanje početne obuke smatra radnim iskustvom u pravnoj struci, kao i da su VSS i DVT dužne da prlikom predlaganja kandidata za izbor sudija prekršajnog ili osnovnog suda, odnosno zamenika osnovnog javnog tužioca, predlože kandidata koji je završio početnu obuku u Pravosudnoj akademiji.Usvojene su i izmene Zakona o sudijama, prema kojima će o stručnosti kandidata za sudiju, koji se prvi put bira na sudijsku funkciju u osnovnom ili prekršajnom sudu, odlučivati ispit Visokog saveta sudstva, dok kandidat za sudiju koji je završio obuku na Pravosudnoj akademiji nije dužan da polaže taj ispit.Prema dopunama Zakona o javnom tužilaštvu, stručnost kandidata za zamenika javnog tužioca koji se prvi put bira na funkciju proverava se takođe na ispitu koji organizuje DVT, a kandidat koji je završio početnu obuku na Pravosudnoj akademiji ne mora da polaže taj ispit.Skupština je usvojila i izmene zakona o zdravstvenoj zaštiti, o zdravstvenom osiguranju i o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, kojima je, pored ostalog, predviđeno da će ubuduće 35 odsto naknade za trudničko bolovanje biti uplaćivano na račun poslodavca, a ne na račun trudnica.To će, prema očekivanjima ministra zdravlja Zlatibora Lončara, doprineti redovnom isplaćivanju tih naknada.Izmenama zakona je predviđeno i da kliničko-bolnički centri ubuduće budu u ingerenciji republike, a ne gradova, a ponovo je uvedena mogućnost dopunskog rada za zdravstvene radnike u visini jedne trećine radnog vremena.Takođe, predloženo je i da se osnivačka prava nad kliničko-bolničkim centrima prebacuju sa grada na republiku, ali i uređuje dopunski rad zdravstvenih radnika.Predviđeno je i produženje važenja potvrde za korišćenje zdravstene zaštite za vreme boravka u inostranstvu osiguranika i članova uže porodice osiguranika koji se upućuju na rad u inostranstvo, a koja će važiti na period na koji je osiguranik upućen na rad u inostranstvo.Izmenama Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva pomera se početak primene tog zakona sa 1. janauara 2016. na 1. januar sledeće godine.Poslanici su na početku zasedanja raspravljali o Predlogu odluke o prestanku funkcije predsednika Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki Saše Varinca i predlog za imenovanje novog predsednika.

----------------------------------------------------------