Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Zahtev od EPS-a

Datum kreiranja: četvrtak, 06 mart 2014
Transparentnost Srbija zatražila je od Elektroprivrede Srbije kopiju dokumenta, odnosno informacije na osnovu kojih je rukovodstvo EPS zaključilo da će "kroz proces korporativizacije EPS-a biti ostvarene uštede od 36 miliona evra godišnje, odnosno 100.000 evra dnevno", kako je saopštio v.d. generalnog direktora (http://goo.gl/4da3O1).

TS je takođe zatražila informacije o načinu uvođenja transparentnosti u način upravljanja sistemom EPS-a, odnosno jasnu identifikaciju promena u obezbeđivanju javnosti rada EPS–a i njegovih zavisnih preduzeća i (p)opis informacija koje do sada EPS i zavisna preduzeća nisu imala zakonsku obavezu da objavljuju , a koje će imati zakonsku obavezu da objavljuju nakon što bude izvršena korporativizacija.

epsUputili smo ovaj zahtev i zatražili te te informacije imajući u vidu da se na EPS i njegova zavisna preduzeća i sada odnose Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Zakon o javnim nabavkama i Zakon o javnim preduzećima i da se pravila o javnosti rada iz tih propisa u nekim slučajevima krše. 

U istraživanju o javnosti rada, koje je TS sprovela 2013. godine utvrđeno je da PES nije imao ažurno objavljene podatke u skladu sa Zakonom o JP, da Vlada Srbije u slučaju EPS-a nije do kraja ni na vreme sprovela svoje obaveze, u skladu sa tim Zakonom, dok je EPS u obaveštenju podnetom Povereniku o primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja naveo da po Zakonu nije obavezan da izradi informator.

Trenutno se na sajtu EPS-a može naći izveštaj o radu i finansijski izveštaj za 2012. (i prethodne) godinu, ali ne i program rada za 2014. godinu. Postoji samo kratak prikaz godišnjeg programa poslovanja za 2011. godinu.