Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Predlog izmena Zakona o državnoj upravi

Datum kreiranja: ponedeljak, 11 avgust 2014
vladaRSVlada Srbije utvrdila je i poslala Skupštini predlog izmena Zakona o državnoj upravi, prema kojima se i formalno načelnici upravnih okruga prevode iz profesionalnih u političke funkcionere.

Obrazloženje je da njihov status državnog službenika "ne obezbeđuje potrebnu podršku neophodnu za sprovođenje politike Vlade". To je malo izmenjeno u odnosu na obrazloženje iz novembra 2013 (kada je Vlada poslala u proceduru izmene ovog zakona i Zakona o državnim službenicima, a potom ih povukla) i tadašnje eksplicitno priznanje da je “za efikasno vršenje navedenih poslova neophodno imati političku podršku i jasno političko ovlašćenje”. Suština je ista.

Međutim, ukoliko želimo da od Srbije napravimo pravnu državu, razmišljanje i postupanje bi trebalo da ide u suprotnom pravcu – kako da napravimo sistem u kojem će državne institucije sarađivati međusobno i obavljati poslove iz svoje nadležnosti upravo zato što to jeste njihov posao, a ne zbog toga što znaju da im se obraća službenik ili funkcioner koji ima i snažnu političku „zaleđinu“.