A gde su dokumenta?

Datum kreiranja: sreda, 13 avgust 2014
TSSFBTransparentnost Srbija podnela je danas žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja jer gradske vlasti nisu u zakonskom roku dostavile dokumenta u vezi sa rekonstrukcijom „Geozavoda“.

Nastavlja se, naime, praksa predstavnika vlasti da se brižno neguje princip netransparentnosti i da se umesto dokumenata javnosti daju izjave i pričaju anegdote.

Gradonačelnik Siniša Mali tvrdi da nema tajnih ugovora u vezi sa Beogradom na vodi i da je ugovor o donaciji 2,7 miliona evra za rekonstrukciju bivše zgrade Geozavoda jedini ugovor koji postoji (http://goo.gl/Xb3mMr) a istovremeno Grad Beograd odbija da Transparentnosti Srbija dostavi taj ugovor i druge podatke u vezi sa pomenutom zgradom.

Transparentnost Srbija tražila je od gradskih vlasti, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, podatke o tome ko je vlasnik zgrade u Karađorđevoj 48 i dokumenta na osnovu kojih bi se video pravni osnov sadašnjeg korišćenja. Tražili smo informaciju o investitoru obnove, odnosno upravo ugovor koji gradonačelnik pominje, kao i kopije građevinskih i drugih dozvola za izvedene radove.

Tražili smo i informacije o izvođenju i plaćanju radova na preuređenju saobraćajne infrastrukture ispred objekta i kopije odgovarajućih odluka, dozvola i ugovora.

Zakonski rok je istekao, ali odgovor od gradske uprave nismo dobili. Nadamo se da je razlog neažurnost, a ne sakrivanje informacija od građana Srbije.