Tužba protiv Vlade Srbije

Datum kreiranja: ponedeljak, 20 oktobar 2014
Transparentnost Srbija podnela je Upravnom sudu tužbu protiv Vlade Srbije zbog ignorisanja zahteva za pristup informacijama od javnog značaja. Tužba je podneta zbog nedonošenja rešenja po zahtevu da Vlada dostavi informacije u vezi sa javnim raspravama tokom pripreme zakona koje su odobrili Vladini odbori.
vladaRSVlada Srbije sistematski promoviše princip netransparentnosti i ignoriše zahteve za dostavljanje informacija. Tokom 2013. i 2014. ostali smo uskraćeni za informacije po zahtevima u vezi sa osnivačkim aktima i nadzornim odborima javnih preduzeća, razrešenjem direktora pojedinih preduzeća čiji je osnivač Vlada i Vladinih agencija, državnom pomoći, isplatom stimulacija direktorima javnih preduzeća, postavljanju službenika na položaje, pojedinim potpisanim ugovorima i memorandumima, platama i honorarima savetnika Vlade i premijera.

S obzirom da Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja propisuje da se protiv rešenja Vlade, odnosno u slučaju kada se u roku ne donese rešenje, ne može uložiti žalba Povereniku, Transparentnost je podnela urgencije Vladi u ovih desetak slučajeva, a tokom prošle i ove godine podnela je i pet tužbi Upravnom sudu protiv Vlade Srbije.

Ni jedan upravni spor po ovim tužbama još uvek nije okončan.