Budžetski proces

Datum kreiranja: utorak, 09 decembar 2014
zastava-srbijeBudžetski proces u Republici Srbiji pati od ozbiljnih nedostataka – godišnji budžetski zakoni se najčešće ne poštuju u praksi, dok se srednjoročni budžetski limiti uopšte ne poštuju. Neki od najvažnijih nedostataka postojećeg budžetskog procesa su: nedovoljna transparentnost i knjiženje rashoda za pojedina javna preduzeća i državne banke „ispod crte“ tako da se ne vide u Zakonu o budžetu, izostavljanje velikog broja (kvazi)fiskalnih institucija i agencija iz redovne budžetske procedure, nepostojanje funkcionalnog centralnog registra zaposlenih u državnom sektoru, navodi se u izveštaju Fiskalnog saveta.

Ukazuje se i na izostanak sistema za praćenje docnji i preuzetih obaveza, kao i nepostojanje kredibilnog okvira za vođenje budžetskih pregovora na tehničkom nivou i razdvajanje troškova postojećih aktivnosti od novih mera javnih politika. 

Posledica ovih nedostataka su česti rebalansi budžeta tokom kalendarske godine, dok se trogodišnji budžetski limiti propisani Fiskalnom strategijom ne poštuju prilikom opredeljivanja sredstava pojedinačnim budžetskim korisnicima.

Ceo izveštaj na sajtu FS: http://www.fiskalnisavet.rs/images/izvestaji/budzetski_proces.pdf