Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Beograd na vodi

Datum kreiranja: nedelja, 14 decembar 2014
Vlada Srbije dala je 11. decembra 2014. saglasnost na program poslovanja preduzeća "Beograd na vodi" doo za 2014. godinu koji je skupština tog preduzeća usvojila tri nedelje pre toga.

Kod preduzeća u vlasništvu države, a posebno javnih preduzeća, nije retkost da se planovi rada, odnosno programi poslovanja za tekuću godinu usvajaju tek krajem godine. Drastičan slučaj zabeležili smo kod JP NP Fruška Gora na čiji je program poslovanja za 2013. godinu Vlada dala saglasnost u januaru naredne, 2014. godine. JP Resavica dobila je saglasnost na program poslovanja za 2014. godinu 30. oktobra 2014.

bg-na-vodiPreduzeće "Beograd na vodi" doo u stoprocentnom vlasništvu Republike Srbije bavi se "inženjerskom delatnošću i tehničkim savetovanjem" i konsultantski aktivnostima, odnosno, kako je saopšteno prilikom njegovog osnivanja, ono je "nosilac posla na projektu uređenja savskog priobalja, od Brankovog mosta do kompleksa Beogradskog sajma".

Preduzeće je osnovano 26. juna 2014. godine i Vlada je tada imenovala v.d. direktora Aleksandra Trifunovića. Direktora treba da postavi skupština društva, čije članove postavlja Vlada. Nismo našli podatke o članovima skupštine. Na internetu postoje dva domena sa skicama projekta Beograd na vodi (www.beograd-na-vodi.rs i www.beograd-na-vodi.net), i informacijom o osnivanju društva, ali nema naznake da li je to zvanični sajt Vladinog preduzeća Beograd na vodi doo.

Beograd na vodi je, inače, proglašen projektom od nacionalnog značaja. Transparentnost Srbija će pokušati da dobije program poslovanja za 2014. godinu, kako bismo javnosti predstavili kako se projekat od nacionalnog značaja sprovodio u ovih pet meseci bez važećeg programa i plana.

Nadamo se da odredbe osnivačkog akta Beograda na vodi doo neće biti prepreka da se dobije program poslovanja. Naime, tri odredbe (od ukupno 50) posvećene su "tajnosti poslovanja". Tako se navodi da je "poslovna tajna podatak čije bi saopštavanje trećem licu moglo naneti štetu Društvu, kao i podatak koji ima ili može imati ekonomsku vrednost zato što nije opšte poznat, niti je lako dostupan trećim licima koja bi njegovim korišćenjem ili saopštavanjem mogla ostvariti ekonomsku korist i koji je od strane Društva zaštićen odgovarajućim merama u cilju čuvanja njegove tajnosti".

Ono što zabrinjava jeste, međutim, i diskreciono pravo dato direktoru da i bilo koji drugi podatak proglasi poslovnom tajnom, s obzirom da osnivački navodi da je "poslovna tajna i podatak koji je zakonom, drugim propisom ili odlukom Direktora Društva određen kao poslovna tajna".