Početak izgradnje "Beograda na vodi"

Datum kreiranja: sreda, 21 januar 2015
TV Mreža bavi se ove nedelje najavama da će u maju ili junu početi izgradnja "Beograda na vodi" i podseća na stav Transparentnosti Srbija u vezi sa tim projektom:

Vlada Srbije nedavno je usvojila prostorni plan Beograda na koji je prethodno stručna javnost oštro reagovala. Koje primedbe su usvojene a koje su odbačene i dalje ne znamo. Društvo arhitekata Beograda i Udruženje arhitekata Srbije zatražili su da se preispita zašto se prostorni plan "Beograda na vodi" definiše kao plan posebne namene, budući da stanovanje i poslovanje ne predstavljaju nešto što je od strateškog interesa za Srbiju.

Između ostalog konstatovali su da parkiranje u budućem stambenom poslovnom prostoru "Beograd na vodi" uopšte nije rešeno i da ga je teško moguće rešiti, imajući u vidu broj stanova i količinu poslovnog prostora. Na ove kao i na veliki broj drugih primedbi koje su izneli na nacrt prostornog plana "Beograda na vodi" Društvo arhitekata Beograda i Udruženje arhitekata Srbije još nisu dobili odgovor uprkos tome što je Vlada već usvojila taj dokument.

Šta se u stvari desilo sa primedbama? O njima je prošlog meseca trebalo da odlučuje Komisija Agencije za prostorno planiranje i da izveštaj sa obrazloženjima o tome koje su prihvaćene a koje ne objavi na sajtu te institucije. Sada već bivši direktor Agencije Dragan Dunčić potvrdio je za TV Mrežu u telefonskom razgovoru da je Komisija sačinila izveštaj na 269 stranica, ali da on nije objavljen. Agencija je naime ugašena 17. decembra zbog stupanja na snagu izmena zakona o planiranju i izgradnji. Zaposlene, sredstva, imovinu, dokumentaciju i arhivu preuzelo je Ministarstvo građevinarstva.

Međutim, u Ministarstvu TV Mreža nije uspela da dobije sagovornika koji bi rekao koje su primedbe usvojene a koje odbačene.

Srpska akademija nauka i umetnosti upozorila je da će, ako se nacrt prostornog plana ne izmeni, "Beograd na vodi" ostati izolovano ostrvo u centru prestonice, teško pristupačno i jedva prohodno koje će izazvati saobraćajne probleme i u drugim delovima grada. Akademik Milan Lojanica potvrdio je za TV Mrežu da ni Srpskoj akademiji nauka i umetnosti nije dostavljena informacija o tome da li su njihove primedbe usvojene ili ne.

U organizaciji "Transparentnost Srbija", koja je takođe kritikovala nacrt prostornog plana, kažu da pored pitanja procedure donošenja urbanističkih planova ima još značajnijih pitanja.

Nemanja Nenadić, organizacija Transparentnost Srbija:
nemanjanenadic"Da li nama ti planovi urbanistički, prostorn, služe samo kao ukras, kao zadovoljenje neke forme, pa će se prilagođavati kada god političkom odlukom bude rešeno da je jedna konkretna investicija važnija od bilo čega drugog i da se sve njoj mora prilagoditi. Ili će oni služiti svrsi - da postoje radi pravne sigurnosti kako bi investitori i vlasnici parcela mogli da znaju šta je to što smeju da rade, šta je to što ne smeju. Jer, ako se izađe u susret jednom investitoru, to je legitiman pristup, ali kako onda odbiti bilo kog drugog. Kako odbiti nekoga ko želi na primer u parku ovde pored nas da izgradi kiosk, zašto, s kojim argumentima? To je isto neka investicija, doneće neka radna mesta, doneće neko ulaganje".

Kakav je u stvari prostorni plan za "Beograd na vodi" usvojila Vlada trebalo bi da saznamo ovih dana iz "Službenog glasnika". Usvajanjem ovog dokumenta stvaraju se uslovi da gradnja počna na proleće. Kada plan stupi na snagu na osnovu njega će se izdavati lokacijske i građevinske dozvole. U međuvremenu krajem ovog meseca kako je najavljeno biće otvoren štand za promociju projekta "Beograd na vodi". Enterijerom ove staklene građevine površine 670 kvadrata dominira šank sa barskim stolicama što, kako piše dnevni list "Politika", navodi na zaključak da je reč o ugostiteljskom objektu. Za njegovu izgradnju opština Savski venac je preduzeću "Beograd na vodi" prošle godine izdala rešenje za privremeno zauzimanje javne površine a dozvola važi do jula.