Nema rasprave o odgovornosti za nedostavljanje podataka

Datum kreiranja: utorak, 27 januar 2015
VBAPrema najavama iz medija konačno će pitanje (eventualnih) zloupotreba i prekoračenja ovlašćenja u radu VBA biti predmet rada skupštinskog odbora za kontrolu službi bezbednosti. Sednica će se, prema medijskim najavama održati 28. januara, ali informacija o tome, kao ni dnevni red, još uvek ne mogu da se nađu na skupštinskom sajtu. (edit: U utorak pre podne je na sajtu parlamenta objavljeno da će sednica biti održana u sredu u 13 sa temom "Razmatranje navoda o nepravilnostima u radu Vojnobezbednosne agencije koje je u javnost izneo Zaštitnik građana")

Odbor je, na zahtev njegovog predsednika, dobio tražene izveštaje od VBA i MUP, kao i podatke od Zaštitnika građana (koji nije pozvan da prisustvuje sednici). Novinari lista "Danas" podsećaju (http://goo.gl/BxWSGz) da je ranije predsednik Odbora Stojanović rekao "da će sednicu Odbora zakazati samo ukoliko se uporednim posmatranjem izveštaja utvrdi da su službe prekoračile ovlašćenja", a da sada kaže:"Izveštaji su tek stigli i zato ne mogu da vam kažem šta u njima tačno piše. Nisam imao vremena ni da uporedim te tri informacije, ali ću sednicu svakako zakazati za sredu."

Skupštinski odbor može i treba da raspravlja i o pitanju da li su službe čiji rad kontroliše prekoračile ovlašćenja. Međutim, tome bi, po logici stvari, trebalo da prethodi rasprava o odgovornosti za povredu zakona koja je nesumnjiva - nedostavljanje traženih dokumenata Zaštitniku građana. Da su dokumenti bili dostavljeni ovom nezavisnom organu, sada bi skupštinski Odbor imao na raspolaganju i informacije o sprovedenoj kontroli, u kojoj bi sumnje na zloupotrebe u radu dobile potkrepljenje ili bi bile opovrgnute u nalazima ombudsmana.