Izveštaji građanskog nadzornika predstavljeni Odboru

Datum kreiranja: ponedeljak, 09 februar 2015

skupstina srbije unutraDanilo Pejović iz Transparentnosti Srbija predstavio je Odboru za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava izveštaje o nadzoru tri javne nabavke u kojima je on, odnosno TS, bio građanski nadzornik. Izveštaji su objavljeni na sajtu Uprave za javne nabavke (http://www.ujn.gov.rs/ci/izvestaji/izvestaji-gn).

Najzanimljiviji je slučaj nabavke generatora za EPS za koju je stigla samo jedna neprihvatljiva ponuda i gde je intervencijom građanskog nadzornika sprečeno direktno kršenje zakona. (detaljnije u dokumentu:  http://goo.gl/OPdDlq)

Nemanja Nenadić je povodom nabavke za ispumpavanje vode i mulja sa kopa Tamnava – Zapadno polje apelovao na članove Odbora da u skladu sa svojim ovlašćenjima pribave od EPS-a i Kolubare dodatne informacije u vezi sa radnjama koje su prethodile raspisivanju javne nabavke i u vezi sa izvršenjem ugovora, i to naročito analize u pogledu vremena i načina raspisivanja javne nabavke, informacije o izvorima finansiranja i planu javne nabavke s obzirom na izjave o ulozi kredita Svetske banke koje su oprečne informacijama iz dokumentacije o sprovedenoj javnoj nabavci, kao i informacije o trenutnom statusu izvršenja ugovora. U diskusiji su predsednik i članovi Odbora zaključili da bi te podatke trebalo pribaviti od Uprave za javne nabavke.

Nenadić je takođe ukazao na potrebu da se pri skorašnjim izmenama Zakona o javnim nabavkama uzmu u obzir i iskustva iz ove javne nabavke kao i iz primene Zakona o otklanjanju posledica poplava, kako bi se obezbedila veća fleksibilnost kod planiranja i sprovođenja nabavki i kako bi se sve norme koje su od značaja za otklanjanje posledica elementarnih nepogoda bile u sistemskom Zakonu o javnim nabavkama. U kasnijoj diskusiji povodom drugih izvešaja građanskih nadzornika, takođe je predložio da se preciziraju odnosi između građanskih nadzornika i Odbora (npr. u kojim situacijama bi nadzornik trebalo da se obrati Odboru i pre podnošenja izveštaja).

Odbor je na kraju jednoglasno prihvatio izveštaje svih građanskih nadzornika, uz izuzetak dela izveštaja ("zaključna razmatranja") građanskog nadzornika Dragana Dobrašinovića (Toplički centar za demokratiju i ljudska prava), koji je, prema oceni predsedavajućeg Veroljuba Arsića, sadržao političke stavove.