V.d. stanje

Datum kreiranja: utorak, 17 februar 2015

epsKada je prvih dana oktobra prošle godine Aleksandar Obradović, dotadašnji vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije, izabran na konkursu za direktora ovog najvećeg javnog preduzeća, mediji su podsetili da je Vlada Srbije u zakonskom roku, do 30. juna 2013. godine, raspisala konkurse za direktore samo nekoliko javnih preduzeća - EPS-a, „Skijališta Srbije”, „Stare planine” i podzemne eksploatacije uglja „Resavica”.

„Stara planina” sada ima direktora, EPS ga je dobio posle više od godinu dana od raspisivanja konkursa (i pošto je Obradović od 6. septembra 2012. bio vršilac dužnosti direktora), u „Skijalištima Srbije” Dejan Ljevnaić je i dalje v. d. direktora. I „Resavica” je dobila direktora po Zakonu o javnim preduzećima, ali ga je nedavno - izgubila. Vladan Milošević je krajem januara uhapšen prilikom uzimanja mita, a Vlada Srbije ga je pre nekoliko dana zvanično razrešila funkcije direktora „Resavice” i za vršioca dužnosti direktora postavila Stevana Dželatovića, piše "Politika".

Mnogi od aktuelnih v. d. direktora zapravo su živi dokaz koliko je život jači od bilo kakvih propisa. Oni godinama rukovode velikim i važnim preduzećima, iako zakon dozvoljava da se vršilac dužnosti bira samo dva puta na po šest meseci.

U JP „Putevi Srbije” Zoran Drobnjak je vršilac dužnosti direktora od 2011. godine (a na čelu firme je inače od 2007. godine). I za ovo preduzeće je raspisan konkurs za direktora, u julu 2013, i Drobnjak je jedan od kandidata, ali - izabranog još nema. Pošto je Vlada Srbije krajem decembra prošle godine imenovala Predraga Aleksića za v. d. direktora JP „Srbijašume” i odlučila da raspiše javni konkurs za direktora ovog preduzeća, „Transparentnost Srbija” podsetila je da je prošlo više od 18 meseci od zakonskog roka za raspisivanje konkursa, a da je Aleksićev prethodnik Igor Braunović pune četiri godine upravljao ovim preduzećem sa pozicije zamenika direktora.

Dragoljub Kojčić je v. d. direktora Zavoda za udžbenike od marta 2013, a Jugoslav Petković je na funkciji vršioca dužnosti direktora JP „Jugoimport - SDPR” od novembra 2012, kada je zamenio dugogodišnjeg direktora Stevana Nikčevića. I JP „Transnafta” nema direktora - vršilac dužnosti je od septembra 2013. godine Tomislav Basta. V. d. direktora JP „Emisiona tehnika i veze” Branko Gogić ima kraći staž - on je imenovan u novembru prošle godine, ali je i rukovodilac pre njega, koji je smenjen, bio v. d. direktora.

I Miroslav Musulin je v. d. direktora „Jat tehnika” d. o. o. samo nekoliko meseci - od avgusta prošle godine. Na predlog Vlade Srbije Nadzorni odbor akcionarskog društva Aerodrom „Nikola Tesla” u avgustu je izabrao Sašu Vlaisavljevića za v. d. generalnog direktora. Istog meseca je i Državna lutrija Srbije za vršioca dužnosti direktora dobila Aleksandra Vulovića.

Februara prošle godine Dalibor Arbutina je postavljen za vršioca dužnosti JP „Nuklearni objekti Srbije”, a prema registru APRa on je još na takvoj funkciji. Njegov prethodnik dr Jagoš Raičević je takođe bio vršilac dužnosti.

Osim u javnim preduzećima, akcionarskim društvima i društvima sa ograničenom odgovornošću, vršioci dužnosti su i čelnici nekih od brojnih agencija. Od poznatih događaja od pre nekoliko godina u vezi sa malverzacijama u Agenciji za strana ulaganja i promociju iz voza - SIEPA, na rukovodeće mesto postavljaju se vršioci dužnosti. Od juna prošle godine to je Nikola Janković. Vršilac dužnosti direktora Nacionalne agencije za regionalni razvoj je Miloš Ignjatović, imenovan na tu funkciju u oktobru 2013. Krajem novembra prošle godine za v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja imenovan je Milan Božović, koji je na toj funkciji zamenio prof. dr Krsta Lipovca, imenovanog četiri meseca ranije. Poslednjeg dana prošle godine Vlada Srbije je imenovala direktora Agencije za privatizaciju i ponovo postavila vršioca dužnosti direktora Agencije za licenciranje stečajnih upravnika. Danijela Vazura, koja je konkurisala za direktora Agencije za privatizaciju, postavljena je za v. d. direktora Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, iako je već bio sproveden konkurs za direktora, koji, pri tome, nije ni poništen. Prethodna direktorka Ivana Matić, koja se prijavila na konkurs, bila je vršilac dužnosti godinu dana.