Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Air Serbia: Neodobrena državna pomoć i profit

Datum kreiranja: utorak, 03 mart 2015

airserbiaMediji prenose vest državne novinske agencije da je Air Serbia u 2014. godini ostvarila neto profit od 2,7 miliona evra, kao i da je zabeležila značajan rast u brojnim poslovnim pokazateljima. S druge strane, mogu se čuti i podsećanja da Vlada Srbije i dalje ulaže u zajedničko preduzeće sa Etihadom iznose koji znatno prevazilaze ovaj profit. Pored ostalog pominje se i odricanje od aerodromskih taksi.

Taj slučaj se, kao zanimljiv i potencijalno sporan, našao i u izveštaju o sistemu kontrole državne pomoći, koji će Transparentnost Srbija uskoro objaviti.

Naime, srpski avio-prevoznik dobija državnu pomoć, na osnovu ugovora zaključenog između Vlade Srbije, Etihada i JAT-a o formiranju preduzeća Air Serbia. Državnu pomoć odobrila je Komisija za kontrolu državne pomoći 21. februara 2014. u postupku naknadne kontrole.

Pored drugih oblika državne pomoći (subvencije, zajmovi koje obezbeđuje država), ugovorm je predviđeno i da Vlada Srbije obezbedi odricanje od prihoda od aerodromskih taksi na Aerodromu Beograd u toku 2014. i 2015. godine.

Vlada je to 2014. godine učinila na sednici 11. decembra 2014. godine, kada je utvrdila ”Nacrt sporazuma o otpustu duga između Akcionarskog društva Aerodrom Nikola Tesla, Beograd i Akcionarskog društva za vazdušni saobraćaj Air Serbia, Beograd” i preporučila Akcionarskom društvu Aerodrom Nikola Tesla, Beograd da otpusti dug Akcionarskom društvu za vazdušni saobraćaj Air Serbia, Beograd u iznosu od RSD 1.517.334.583,42 odnosno USD 17.609.572,54 po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan fakturisanja za usluge pružene navedenom društvu u periodu od 1. januara 2014. godine do 30. septembra 2014. godine”.

Pored toga što je iznos taksi kojih se aerodrom odrekao za 9 meseci 2014. godine šest puta veći od profita Air Serbia u celoj toj godini, zanimljivo je i pitanje postoji li odobrenje za ovu državnu pomoć.

Komisija za kontrolu državne pomoći dala je saglasnost na ugovor koji predviđa državnu pomoć Vlade Srbije preduzeću Air Serbia. U ovom slučaju, prihoda se, međutim, ne odrče Vlada, već privredno društvo Aerodrom, u kome je vlada jedan od akcionara. Vlada Srbije može kao akcionar samo da preporuči usvajanje sporazuma o otpustu duga, ali ona nije ta koja daje državnu pomoć. Državnu pomoć daje Aerodrom, a o dozvoljenosti te državne pomoći Komisija za kontrolu državne pomoći nije raspravljala.