Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Kakav je status "delivery units" u Vladi Srbije?

Datum kreiranja: utorak, 10 mart 2015

vladaSrbijeTransparentnost Srbija zatražila je od Vlade Srbije dokumenta u vezi sa formiranjem stručnih timova ("delivery units") pri kabinetu premijera. Naime, trenutno je nejasno kakav je status i kakva su ovlašćenja ovih timova.

U medijima su (npr. http://goo.gl/zhyqAL) objavljene informacije, prema kojima su ovi stručni timovi već formirani i njihov rad "već daje rezultate". Takođe je objavljeno da "članovi ovih timova nemaju nikakvu političku funkciju", da rade "pri kabinetu predsednika Vlade", da je formirano pet timova, da je ""Politika" imala uvid u dokument prema kojem je formirano pet takvih timova sa rukovodiocem i dva zaposlena" (navedena su imena rukovodilaca i oblasti rada ovih timova).

Takođe je navedeno da će direktori timova praviti kratke izveštaje o tome šta je urađeno na pojedinim projektima i da će te informacije dostavljati rukovodiocu "deliveri junita", a ovaj premijeru". Međutim, informacije o formiranju ovih tela nismo uspeli da pronađemo u dokumentima koji su objavljeni sa sednica Vlade (http://goo.gl/FlOLy9) , niti u propisima (Zakon o Vladi, Zakon o ministarstvima, Zakon o državnoj upravi, Poslovnik Vlade).

Od Vlade smo zatražili kopije sledećih dokumenata, odnosno informacije:

1. Kopija dokumenta kojim je uređeno formiranje "stručnih timova pri kabinetu predsednika Vlade ("delivery unit")", obaveze i ovlašćenja tih stručnih timova, odnosno obaveze članova Vlade i organa državne uprave prema stručnim timovima, ukoliko takav dokument postoji.

2. Informacija o pravnom statusu stručnih timova i rukovodilaca i članova stručnih timova, ukoliko njihov rad nije uređen posebnim aktom.