Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Nema razloga za hitnu proceduru

Datum kreiranja: sreda, 11 mart 2015

LOgo Zastitnik gradjanaZaštitnik građana poziva da lex specialis o „Beogradu na vodi“ ne bude razmatran u hitnoj, već u redovnoj skupštinskoj proceduri.

Kao što je i TS već ukazala (http://goo.gl/Q0ZJ0d), ombudsman je upozorio da Vlada predlaganjem lex specialis-a - Zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta izgradnje „Beograd na vodi“, želi da stvori osnov za eksproprijaciju nepokretnosti radi izgradnje poslovno-stambenog kompleksa „Beograd na vodi“ koji ne postoji u važećem Zakonu o eksproprijaciji.

Eksproprijacijom se građanima bez njihove volje, uz naknadu, oduzimaju nepokretnosti u vlasništvu.

Važećim Zakonom o eksproprijaciji propisano je da Vlada može da utvrdi postojanje javnog interesa samo ako je to neophodno za izgradnju objekata u oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, kulture, vodoprivrede, sporta, saobraćajne, komunalne i infrastrukture objekata za potrebe državnih organa i organa teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, objekata za odbranu zemlje, kao i za izgradnju stanova kojima se rešavaju stambene potrebe socijalno ugroženih lica.

To praktično znači da se „posebnim zakonom“ u jednoj kapitalnoj stvari zadire u Ustavom garantovano pravo građana na mirno uživanje svojine i to na način koji predstavlja presedan – odstupa se od pravila koja važe za sve druge slučajeve u Republici Srbiji.

Zaštitnik građana je u saopštenju naveo da je to suštinski razlog da se ovaj predlog zakona ne razmatra u hitnoj proceduri.

Ne postoji, kako navodi ombudsman, ni formalni razlog da se ovaj akt razmatra po hitnom postupku. Formalno, naime, nije poznato da su u ovoj stvari (eksproprijacija zemljišta za potrebe izgradnje Beograda na vodi)) nastale bilo kakve nepredvidive okolnosti koje su uslov za donošenje zakona u hitnoj proceduri.

Zaštitnik građana se nada da će u Narodnoj skupštini ovaj zakon biti razmotren u redovnoj proceduri, koja garantuje potpunije i kvalitetnije sagledavanje svih argumenata i posledica ovakve namere.

Saopštenje na sajtu ombudsmana: http://goo.gl/cE75wz