Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Vučićeve optužbe protiv Miškovića - da li postoji dužnost dostavljanja dokaza?

Datum kreiranja: sreda, 18 mart 2015

vucic mercedesKomentar TS: Premijer Vučić je u intervjuu na RTS-u rekao između ostalog i sledeće: "... da neće dozvoliti da tajkuni upravljaju Srbijom i da ima dokaze da pojedini tajkunski lobiji žele da promene vlast u Srbiji". Na pitanje da li ima dokaze da predsednik Delte Miroslav Mišković stoji iza pojedinih protesta, da finansira političke stranke i kada će da ih iznese, Vučić je odgovorio da dokaze aspolutno ima, ali da ne mora nikada da ih iznosi. "Ne moram da ih iznosim nikada, čekam da gospodin Misković kaže da nije istina i da me pozovu nadležni državni organi, dostaviću im sve dokaze", rekao je Vučić. Druga izjava iz istog intervjua je sledeća: "Ako uspeju, ja ću da im čestitam i da kažem, Miškoviću, vladaj kao što si vladao do pre dve godine Srbijom, pljačkaj narod tako što ćeš da određuješ ko će da uzima kredite samo sa ličnom menicom, da država uvek plati dokapitalizaciju na kraju godine 100 miliona - a vi ćete lepo da živite i glumite velike biznismene", poručio je Vučić. 

Kada se stavi na stranu pitanje da li su optužbe premijera istinite, ostaju dva druga - da li je on u obavezi da obelodani dokaze i da li je neki državni organ dužan da te dokaze od njega zatraži?

Želja bilo koga, pa i tajkuna "da promene vlast" (ako se misli na promenu do koje bi došlo na zakonit način - izborima, smenom nosilaca vlasti u Skupštini) i da radi toga "organizuju proteste" nije kažnjiva. Kažnjivo je ako se ta želja ostvaruje nezakonitim sredstvima - npr. podmićivanjem donosilaca odluka. Finansiranje organizatora nekog protesta protiv Vlade (npr. nekog sindikata) moglo bi da bude kažnjivo jedino ako se vrši uz kršenje računovodstvenih propisa - npr. kroz gotovinske uplate ili uplate na račun po netačno navedenom osnovu, a ne zbog same činjenice da protest finansira neka firma ili pojedinac. Stvari stoje drugačije jedino kada je reč o političkim strankama. Finansiranje aktivnosti stranaka je zakonom uređeno tako da se svaki prilog preko prosečne zarade u Republici mora prikazati na sajtu stranke u roku od osam dana, da se ne sme vršiti zaobilazno (npr. direktnim plaćanjem aktivnosti stranaka umesto uplatom na njihov račun) i uz ograničenje maksimalne vrednosti priloga (20 prosečnih zarada za fizička i 200 za pravna lica). Skrivanje izvora prihoda i visine priloga je propisano kao krivično delo.

Stoga odgovor na pitanje o tome da li je Vučić dužan da dostavi dokaze protiv Miškovića zavisi od prirode i kvaliteta samih tih dokaza - ako se oni odnose na neke nezakonite gotovinske uplate ili na skriveno finansiranje aktivnosti političkih stranaka, onda je on u obavezi da takve dokaze dostavi javnom tužiocu i/ili Poreskoj upravi. Osim pomenutih organa, ako ih Vučić sam ne dostavi, razloge da dokaze od njega zatraži ima i Agencija za borbu protiv korupcije, s obzirom na to da je Agencija nadležna da kontroliše poštovanje pravila o finansiranju stranaka. Kad je reč o optužbi u vezi sa kreditima banaka u vlasništvu države bez odgovarajućeg pokrića, one se očigledno odnose na neke od krivičnih postupaka koji su već u toku, pa bi za njih trebalo da se zainteresuje Tužilac za organizovani kriminal.