Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Javnost izveštaja o helikopterskoj nesreći

Datum kreiranja: ponedeljak, 23 mart 2015

mod saopštenjeMinistarstvo odbrane je saopštilo da je Komisija za ispitivanje vanrednog događaja (pad vojnog helikoptera, koji je prevozio bebu iz Novog Pazara za Beograd) podnela izveštaj 14. marta, da stručna komisija koju je formirao komandant RV i PVO nastavlja sa radom i treba da preda svoj izveštaj do 30. marta 2015, da će završeni izveštaj biti upućen javnom tužiocu i da je "tačkom 20. Uputstva o klasifikovanju, izveštavanju, evidenciji i analizi vanrednih događaja i događaja u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, propisano da „u slučajevima kada istražni postupak vode nadležni državni istražni organi, pravo informisanja javnosti o okolnostima, uzrocima i odgovornosti za vanredni događaj u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije je u njihovoj nadležnosti.“

Na ovo saopštenje je reagovao poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, ukazavši načelno (pošto u ovom konkretnom slučaju nije rešavao), da je pravo na pristup informacijama zajemčeno Ustavom, da je način njegovog ostvarivanja utvrđen Zakonom i da to može biti ograničeno jedino zakonom, pa je pozivanje na navedeno Uputstvo kao osnov za ograničavanje neodrživo.

Tragom ovih saopštenja pokušali smo da pronađemo tekst ovog Uputstva i da vidimo na koji način je uređeno izveštavanje o vojnim nesrećama. Prva adresa bio je Informator o radu Ministarstva odbrane, zato što postoji obaveza da se u ovom dokumentu objavi spisak propisa koje organ vlasti primenjuje u svom radu. Tu se ovaj dokument ne pominje. Štaviše, u Informatoru ovog ministarstva navodi se drugi akt koji bi mogao biti relevantan za ovu materiju: "Obaveštavanje javnosti o radu Ministarstva odbrane i aktivnostima Vojske Srbije uređeno je Uputstvom o obaveštavanju javnosti o aktivnostima Ministarstva odbrane i aktivnostima Vojske Srbije koje je doneto na osnovu člana 30. Zakona o Vojsci Srbije i objavljeno u „Službenom vojnom listu“, broj 3/15. Ovim uputstvom uređena je organizacija i planiranje obaveštavanja javnosti, nadležnosti u obaveštavanju javnosti, postupanje po zahtevima za davanje informacija i obaveštavanje javnosti u posebnim okolnostima."

"Uputstvo o klasifikovanju ..." nalazi se na drugom spisku, među propisima koji su objavljeni u "Službenom vojnom listu". Taj spisak je objavljen na sajtu Ministarstva. Zanimljivo je da nismo uspeli da pronađemo ni u Pravno informacionom sistemu Republike Srbije - registar važećih propisa, na sajtu "Službenog glasnika Republike Srbije". Moguće je da ova baza uopšte ne sadrži propise objavljene u Službenom vojnom listu.

Šta god da piše u ovim uputstvima koja nisu objavljena na internetu, potpuno je razumljivo da podaci koji su bitni za eventualnu istragu o padu helikoptera ne budu objavljeni, pošto je predmet trenutno kod javnog tužioca. S druge strane, s obzirom na veliko interesovanje javnosti za događaj, bilo bi opravdano da se objavi sve ono što takvu istragu ne bi omelo. Ostaje pitanje ko bi to trebalo da učini i koji su to podaci. U saopštenju Ministarstva odbrane, uz pozivanje na Uputstvo, navodi se da je obavštavanje javnosti u nadležnosti Ministarstva i Vojske. Međutim, jedini zvaničnik koji je o ovim pitanjima iznosio neke podatke nije ni ministar odbrane, ni načelnik generalštaba, već premijer (http://goo.gl/ajLEyN).