Izveštaji, inicijative i politički protivnici

Datum kreiranja: utorak, 28 april 2015

SasaJankovicU intervjuu za RTS predsednik Vlade je, između ostalog izjavio (o incijativama za smenu Saše Jankovića, zaštitnika građana):

"On slobodno neka nastavi da radi, kao što mislim da je dobro da imate tu vrstu političkog protivnika kao korektivni faktor kroz te institucije. To je velika vrednost za Srbiju i uveren sam da to razvija naše demokratske kapacitete i to ću punim srcem podržati. Ideje u mojoj stranci da se smeni Janković, što može da se završi za 24 sata, nikada neću da podržim", poručio je Vučić."On slobodno neka nastavi da radi, kao što mislim da je dobro da imate tu vrstu političkog protivnika kao korektivni faktor kroz te institucije. To je velika vrednost za Srbiju i uveren sam da to razvija naše demokratske kapacitete i to ću punim srcem podržati. Ideje u mojoj stranci da se smeni Janković, što može da se završi za 24 sata, nikada neću da podržim", poručio je Vučić.

Zaštitnik građana i njegovi zamenici, prema Zakonu, ne smeju biti članovi političkih stranaka i ne smeju davati "političke izjave".Kada bi zaštitnik građana zaista bio "politički protivnik" Vlade, njegov ostanak na funkciji sigurno ne bi ni na koji način doprineo razvoju "demokratskih kapaciteta Srbije", na protiv. Zbog toga se ovakva "zaštita zaštitnika" pre može razumeti kao optužba da vrši funkciju suprotno zakonu. Pored toga, iako je tačno da skupštinska većina može gotovo sve, pa i da smeni nosioca funkcije zaštitnika građana, tome bi moralo da prethodi utvrđivanje da je povredio zakon, to jest da:1) nestručno i nesavesno obavlja svoju funkciju; 2) obavlja drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost, ako obavlja drugu dužnost ili posao koji bi mogao uticati na njegovu samostalnost i nezavisnost, ili ako postupa suprotno zakonu kojim se uređuje sprečavanje sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija; 3) je osuđen za krivično delo koje ga čini nepodobnim za obavljanje ove funkcije.

Šta je rešenje? Za početak, pošto je godišnji izveštaj Zaštitnika građana u Narodnoj skupštini, i pošto postoje prošlogodišnji zaključci Narodne skupštine o prošlogodišnjem izveštaju, trebalo bi prvo utvrditi u kojoj meri su poštovani ti skupštinski zaključci (Vlada nije o tome obavestila Skupštinu u ostavljenom roku), koliko su poštovani zakoni koji obavezuju organe koji potpadaju pod kontrolu Zaštitnika građana i utvrditi nove zaključke, na osnovu ovogodišnjeg izveštaja Zaštitnika.

Inicijativa narodnih poslanika za razrešenje Zaštitnika je legitimna, oni na nju imaju pravo čak i ako to nije po volji predsedniku stranke. Štaviše, za položaj same institucije Zaštinika građana bi bilo dobro da se to pitanje razreši, naravno, ukoliko inicijativa bude potkrepljena dokazima.