Nove "prepreke" za objavljivanje ugovora o Beogradu na vodi

Datum kreiranja: ponedeljak, 18 maj 2015
bgd errorPosle nekoliko godina čekanja na osnovne informacije o poslu koji je u ime Srbije zaključen sa firmom Eagle Hills, priča se na sličan način nastavlja i nakon potpisivanja ugovora. Umesto da tekst, oko koga su se predstavnici naše države sporazumeli sa partnerom iz UAE, bude objavljen odmah, objavljivanje je odloženo do "odluke Komisije za zaštitu konkurencije". Komisija za zaštitu konkurencije uopšte nije nadležna da odlučuje o javnosti ugovora, već o tome da li se preuzimanjem većinskog udela u privrednom društvu "Beograd na vodi" ugrožava konkurencija. U najnovijoj izjavi gradonačenika, objavljivanje je uslovljeno još nekim radnjama - donošenje odluke o dokapitalizaciji i ugovor sa Direkcijom za građevinsko zemljište, kao i odobrenje Komisije za kontrolu državne pomoći.
 
Zanimljivo je da je Komisija nedavno saopštila da im je ugovor dostavljen tri dana nakon potpisivanja, ali da prateća dokumentacija nije bila dostavljena i da je "najavljeno" da će ostatak biti dostavljen "u najkraćem roku". Iako su propusti uvek mogući, zaista deluje neverovatno da za jedan ovako veliki projekat, radi čije je hitne realizacije svojevremeno predložen poseban zakon po hitnom postupku, nije odmah prikupljena i dostavljena sva potrebna dokumentacija, kako bi Komisija mogla što pre da odluči.  
 
Takođe je zanimljivo da se u novom intervjuu gradonačelnik poziva i na to da je potrebno da se o ovom ugovoru izjasni i "Komisija za odobravanje državne pomoći" (u stvari "Komisija za kontrolu državne pomoći"). Potreba za takvim odobrenjem, niti priroda državne pomoći za koju se traži odobrenje (npr. subvencije, oslobađanje od poreza i slično) nisu do sada pominjane.