Protiv kupovine glasova

Datum kreiranja: ponedeljak, 01 jun 2015

glasacka kutijaTransparentnost Srbija predlaže da se krivično gone ne samo osobe koje nude ili daju mito za glas već i oni koji proveravaju da li su građani glasali onako kako im je rečeno. Međutim, inicijativa da se poboljša odredba o krivičnom delu davanja i primanja mita u vezi sa glasanjem teško da će i ovog puta proći u izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, piše "Politika" i podseća da Transparentnost Srbija već sedam godina bezuspešno pokušava da izdejstvuje takvu promenu u ovom propisu.

Izgleda da još nije sazrelo vreme za ozbiljnije bavljenje problemom kupovine glasova, za koji svi znaju, samo što takvi slučajevi do suda teško stižu. Praktično nema izbora na koje ova pojava nije bacila senku. Borba za glasove postala je toliko žestoka da su i izbori za mesne zajednice postali prilika za kupoprodaju. Za glas se daje paket namirnica - brašno, ulje, šećer, čak i jaja ili živinsko meso, ili sredstva za higijenu, nekada se organizuju i lekarski pregledi, a u Velikoj Plani je pre dve nedelje zabeleženo i poklanjanje koncentrata. Mediji su preneli nezvanične navode, ali uz fotografije, da su aktivisti SNSa u selu Veliko Orašje, jednoj od MZ Velika Plana, podelili šleper koncentrata. Taj primer, pored ostalih, navodi i TS, objašnjavajući zašto je potrebna promena ovog krivičnog dela. Tom prilikom, kako se navodi, naprednjaci nisu želeli da komentarišu slučaj, „samo su šturo rekli da im 'sve namešta DS'”. „Tokom svakog izbornog procesa se objavljuju mnogobrojne optužbe, uglavnom od političkih stranaka, da njihovi protivnici podmićuju birače. Građani i sami ukazuju na to, ali u poverljivom razgovoru. Javni tužioci su u skorije vreme gonili jedan takav slučaj koji se dogodio na novosadskim lokalnim izborima”, ističu u TS. Reč je, podsetimo, o slučaju u kome se navodi da je Romska demokratska stranka (RDS) kupovala glasove na opštim izborima maja 2012, a Radiotelevizija Vojvodine je došla do olovke sa kamerom, za koju anonimni birač tvrdi da mu je data da bi njome glasao za RDS. Snimak o tim olovkama se pojavio i na „Jutjubu”.

Posle tih izbora odjeknulo je nekoliko slučajeva. Naprednjaci su Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal podneli krivične prijave protiv tadašnjeg ministra policije Ivice Dačića i direktora „PTT Srbije” Gorana Ćirića zbog izborne prevare u Boru, jer su preko pošte prosleđena lažna pisma sa logom SNSa i uplatnica kojima je bivši lider naprednjaka Tomislav Nikolić navodno od birača tražio da uplate po 1.860 dinara za troškove kampanje u Boru. Dačić je tada saopštio da je MUP podneo krivične prijave protiv tri osobe za zloupotrebu službenog položaja.

Izvršni direktor TS Nemanja Nenadić kaže da je poražavajuće to što je inicijativa za poboljšanje zakona upućivana 4 puta Ministarstvu pravde u raznim sazivima. Bez rezultata. A o krivičnom delu davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem i dalje se ne govori gotovo nikada, čak ni kada se govori o borbi protiv korupcije, kao da ne postoji. Ovo delo se čak ne iskazuje ni u statistikama krivičnih dela zato što je veoma mali broj slučajeva, ističe Nenadić.

Zašto i dalje nema zakonskih posledica za ovo krivično delo? Šta o tome misle predstavnici stranaka koje su bile ili su trenutno na vlasti? Aleksandar Martinović iz SNS smatra da je razlog za to činjenica da je izvršenje tog krivičnog dela teško dokazivo. Neće da ga prizna ni onaj ko daje ni onaj ko prima novac ili poklon, jer su na udaru zakona i jedni i drugi - na taj način se međusobno štite. „Inače, problem kupovine glasova nije stvar samo krivičnog zakonodavstva. Trebalo bi da se radi na negovanju jedne drugačije političke kulture i na podizanju svesti građana. A i popravljanje generalne ekonomske situacije u kojoj se država i građani nalaze svakako će doprineti da se ta pojava smanji. Što je teža ekonomska i socijalna situacija, to je lakše kupiti glas na izborima”, smatra Martinović.

Aleksandri Jerkov iz Demokratske stranke se čini da primena ove zakonske odredbe zavisi isključivo od toga za koga kupuju glasove oni koji to krivično delo čine. Od toga zavisi i ponašanje policije i ponašanje tužilaštva i sudova, ističe ona. „U to smo nekoliko puta imali priliku da se uverimo. U Novom Sadu smo nakon izbora 2012. godine imali situaciju da je sadašnji gradonačelnik sam prijavio policiji kupovinu glasova, policija je podnela krivičnu prijavu, a nakon što su odbornici izabrani kupljenim glasovima ušli u koaliciju sa SNSom, ceo slučaj je zaboravljen. Čak ni priznanje na sudu onih koji su kupovali glasove ne ometa gradonačelnika Novog Sada da na vlasti bude uz pomoć kupljenih glasova”, navodi Aleksandra Jerkov. Marko Đurišić iz Socijaldemokratske stranke kaže da je pitanje za tužilaštvo zašto se ne primenjuje ova zakonska odredba. „Verujem da ima veze sa činjenicom da su takve pojave vezane za trenutno vladajuće stranke u Srbiji. Kao što i Agencija za borbu protiv korupcije ne istražuje mnogobrojne zloupotrebe kod lokalnih kampanja i kao što nikada nismo saznali da li je prekršen zakon kod posete Đulijanija. Možda zbog toga što ju je organizovao sadašnji premijer”, navodi Đurišić. 

Šta kaže KZ

Član 156 Krivičnog zakonika (KZ) kaže da „ko drugome nudi, daje, obeća nagradu, poklon ili kakvu drugu korist da na izborima ili referendumu glasa ili ne glasa ili da glasa u korist ili protiv određenog lica, odnosno predloga, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine”.

TS: Kazne i za provere snimaka sa mobilnih telefona

Transparentnost Srbija predlaže, pored ostalog, novi stav koji bi omogućio da se krivično gone i kazne ne samo lica koja nude ili daju mito već i oni koji proveravaju da li su građani glasali onako kako im je rečeno i dogovoreno. Tu mogu biti u pitanju razne radnje - provera snimaka sa mobilnih telefona, provera da li su se svi podmićeni birači pojavili na glasačkim mestima i iskoristili svoje biračko pravo, provera da li je građanin sa kojim je tako dogovoreno izneo sa birališta prazan glasački listić nakon što je u kutiju ubacio prethodno popunjeni, provera da li se u glasačkoj kutiji nalazi očekivani broj glasačkih listića označenih unapred dogovorenom bojom ili znakom, ispitivanje građana nakon izbora da li su glasali i da li su glasali u skladu sa prethodnim dogovorom... A predloženo je da se, kao stimulans za prijavljivanje ovog krivičnog dela, licu koje je bilo podmićeno omogući da zadrži dobijeni poklon ili korist, osim ako se time krše drugi propisi (recimo, ako se poklon ogledao u nezakonitom zasnivanju radnog odnosa) i da bude oslobođeno od kazne.

Autor: B. Baković