Čudni donatori političkih partija

Datum kreiranja: četvrtak, 11 jun 2015

nin fpaNedeljnik NIN u novom broju, u tekstu pod naslovom "Sirotinja umesto tajkuna", piše o nalazima Agencije za borbu protiv korupcije o sumnjivom finansiranju političkih partija i postavlja pitanje ko, kada i kako će to dalje ispitati.

Socijalni slučajevi, gubitaši, firme koje radnicima mesecima nisu uplatile doprinose... apsolutno niko od njih nije dovoljno siromašan da bi mu neka od stranaka, na ponuđeni novac, uzvratila: neka hvala, vama je potrebniji. Jedina razlika je u tome što SNS preferira novac koji stiže od fizičkih lica, čak i kada su korisnici socijalne pomoći (sećate se, to je ona kategorija ljudi koja zbog nekog hendikepa ne može da radi, a kojoj je ministar za rad obećao pomoć samo ako budu radili), dok ostale stranke više vole kada im to daju pravna lica, pa makar bila i u stečaju.

Deluje kao moralni sunovrat, zar ne? Neće biti, smatraju u Agenciji za borbu protiv korupcije, koja je uradila analizu finansiranja stranaka u 2014. i došla do podataka da se novac od donatora slivao pod veoma sumnjivim okolnostima, koje bi i te kako trebalo preispitati. Jedini problem je što se ne zna ni ko, ni kada, ni kako će to preispitati.

Čak 23 korisnika socijalne pomoći dala su višestruko više novca strankama nego što su ga od države dobila. Jedan od njih primio je pomoć od 94.695 dinara, a SPSu je dao 650.000. Na tu informaciju ministar za rad Aleksandar Vulin je uzvratio „da taj problem mogu da reše socijalne karte“, koje su, nažalost, toliko skupe... A i kada se dobiju sredstva za to, biće potrebno bar dvetri godine da se one i izrade. Tako će ekstremno siromašni moći bar do kraja mandata aktuelne vlasti da raspolažu novcem za koji ne znamo da li je došao od prodaje imovine, krađe, države...

Ima dosta toga čudnog i kod pravnih lica. U postupku kontrole, Agencija za borbu protiv korupcije je utvrdila da je firma Imperia Company A3 plus iz Beograda uplatila DSSu 8.000.000 dinara, skoro 14 puta više od ostvarenog profita u 2013. Čak i da je štedela u prethodnim godinama, „Imperija“ nije mogla da skupi toliko para. NIN je uvidom u finansijske izveštaje na sajtu APRa konstatovao da do 2012. nije imala ni radnika, ni bilo kakvih prihoda! Još zanimljiviji je slučaj firme Brooklyn Bar iz Beograda. Ona je lane NDSu uplatila 417.384 dinara, iako je prethodne godine imala neto gubitak 2.037.000 dinara. I u vreme izborne kampanje njen račun je bio u blokadi! Ta firma, sa samo jednim prijavljenim radnikom, i 2012. je poslovala sa gubitkom od skoro milion dinara. URS je, pak, od tri firme, Benelli motors iz Beograda, Steelway iz Malog Iđoša i Milanmotors iz Novog Sada, dobio donaciju daleko veću nego što je bila njihova ukupna dobit. Najviše novca se, ipak, slilo na račun SPSa, kome su i gubitaši uplaćivali milionske iznose. Ali, SPS je imao i malo drugačiji način priliva novca. FVS rental je svoju donaciju od 5.500.000 dinara priložila u februaru, samo nekoliko dana po osnivanju, u jeku kampanje, a iz registra je izbrisana 5. maja 2014, nedelju dana nakon formiranja aktuelne Vlade Srbije.

Nijedna od firmi gubitaša nije finansirala vladajući SNS, ali izgleda da donacije kompanija i nisu baš drage naprednjacima, jer su novac primili samo od dve kompanije. To je verovatno i deo zvanične politike i nastojanja da se stvori imidž da iza SNSa ne stoje tajkuni. Zbog toga su svoj, ionako dobrostojeći budžet, upotpunili sa uplatama 3.128 donatora, koji su im priložili nešto više od 123 miliona dinara. Međutim, pada u oči činjenica da su gotovi svi oni, uključujući i 21 korisnika socijalne pomoći, uplatili po 40.000 dinara, što je tek nešto malo ispod granice vidljivosti. Da su uplatili više od toga, njihova imena morala bi da budu objavljena. A u anonimnosti lako mogu da se „izgube“ ne samo korisnici socijalne pomoći, već i pojedinci koji su novac dobili od državnih firmi, sa zadatkom da ga preusmere na „pravu adresu“, a da se toga niko ne seti i da u javnosti to pitanje niko ne postavi.

autor: Sandra Petrušić

foto: www.nin.co.rs