Business Joomla Themes by Justhost Reviews

A ugovora i dalje nema

Datum kreiranja: subota, 27 jun 2015

istinomerGrađani Srbije će morati da sačekaju još mesec dana kako bi saznali detalje ugovora između kompanije „Igls Hils“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Vlade Srbije o zajedničnom ulaganju u projektu „Beograd na vodi“. Naime,kako je nedavno Istinomeru rečeno u kabinetu gradonačelnika Beograda, sada se posle odluke Komisije za zaštitu konkurentnosti, čeka i odluka o dokapitalizaciji ali i odluka druge državne komisije – Komisije za kontrolu državne pomoći, podseća sajt Istinomer u tekstu "Gde nam je Registar javnih ugovora".

“Ni Komisija za zaštitu konkurencije, ni Komisija za kontrolu državne pomoći nemaju mogućnost da menjaju ugovorne odredbe i uslovljavanje objavljivanja njihovim odobrenjem ugovora nema nikakvog smisla. Dakle, da su hteli da objave ugovor, objavili bi ga. Ako postoji neki razlog zbog kojeg nisu objavljivali, to svakako nije ovaj koji je naveden, već možda nešto drugo – na primer dogovor sa stranim partnerom”, kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija za Istinomer.

Odluka Komisije za zaštitu konkurencije, međutim, već je iskorištena kao objašnjenje zbog čega je javnosti nedostupan ugovor o postavljanju profesionalnog menadžmenta u Železari “Smederevo”.

Transparentnost Srbija, naime, nedavno je tražila od vlasti njegovo dostavljanje što se nije dogodilo, a kao razlog za to naveden je zaključak Komisije za zaštitu konkurencije. U Zakonu o zaštiti konkurencije je propisana mogućnost da ta Komisija utvrdi da neki dokumenti “ne predstavljaju informacije od javnog značaja”.

“I bez ulaženja u to da li je Komisija nešto pogrešila prilikom donošenja tog zaključka, zaprepašćuje činjenica da je Ministarstvo privrede uopšte došlo na ideju da traži od Komisije da se ugovor izuzme iz režima slobodnog pristupa informacijama. Najzad, treba naglasiti da bez obzira na ove zaključke i norme drugih propisa, Zakon o slobodnom pristupu informacijama, po svakom logičnom tumačenju ustavnopravnog poretka Srbije, ovde ima prednost”, kaže Nenadić i dodaje da se Transparentnost već žalila Povereniku za informacije od javnog značaja i da se čeka odluka ove institucije o tome da li Ministarstvo privrede mora da dostavi tražena dokumenta ili ne.

“Šta je pravi razlog za nedostavljanje ugovora o upravljanju Železarom, ne znam. Možda nešto u vezi sa ugovornim odnosima upravljača i nesuđenog kupca Železare gde se pominje čak i mogući sudski spor ili arbitraža, možda nešto u vezi sa preuzimanjem obaveza države prema preduzeću ili zaposlenima. Šta god da je stvarni razlog skrivanja, iritira upadljiv kontrast između proglašavanja apsolutne tajnosti ugovora i udaranja na velika zvona o tome kako je zaključen dobar posao kada je ugovor potpisivan”, kaže Nenadić za Istinomer.

Pogledajte ceo tekst na sajtu Istinomera: http://goo.gl/n0WWOq