Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Ministarstvo pravde opstruiše Agenciju za borbu protiv korupcije?

Datum kreiranja: ponedeljak, 06 jul 2015

acasGrupa članova Radne grupe za izradu nacrta Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koje je imenovalo Ministarstvo pravde, jasno opstruira njegovo donošenje, a dosadašnji predlozi Ministarstva u ovom procesu govore da ono kroz taj zakonski akt namerava da „ukine“ Agenciju kao nezavisno telo i stavi je pod kontrolu izvršne vlasti, tvrde za "Danas" izvori bliski Radnoj grupi.

U Ministarstvu pravde negiraju ovakve ocene. Sagovornici lista "Danas" podsećaju da je Agencija za borbu protiv korupcije još 25. jula 2014. godine podnela Ministarstvu pravde inicijativu za donošenje novog zakona o Agenciji, kao i model takvog zakona, napravljen „na osnovu petogodišnjeg iskustva u radu Agencije“, kao i „primedbi eksperta Evropske komisije, koje su inkorporirane u model“. Ministarstvo pravde je osnovalo Radnu grupu od 17 članova, na čelu sa direktorkom Agencije Tatjanom Babić, a grupa je od februara imala desetak sastanaka. Dogovoreno je da polazna osnova za razgovor bude model Zakona koji je predložila Agencija. Bilo je očekivano da će model relativno brzo da se pretoči u nacrt zakona, a onda je došlo do opstrukcije Svaki pokušaj predstavnika Agencije u Radnoj grupi da se ustanove pravila i efikasnije krene u proces donošenja nacrta bio je osuđen na neuspeh, prenosi list.

Nekako je „urađena“ jedna trećina zakona organizacija Agencije i sukob interesa, a onda se ispostavilo da se ni to nije dogodilo, jer je Ministarstvo iznenada, bez konsultacija sa predsednicom Radne grupe Tatjanom Babić, izbacilo model slovenačkog zakona. Tek nakon što su predstavnici Agencije kontaktirali sa kolegama u Sloveniji, i prezentovali podatke da ni u toj zemlji nisu zadovoljni takvim zakonskim rešenjem, te da rade na njegovim izmenama, od tog modela se, valjda, odustalo. Dakle, izrada nacrta zakona nije makla od početka, a rok da zakonski predlog ode u Vladu je kraj septembra, te je i njegovo poštovanje ugroženo kažu sagovornici Danasa.

U Ministarstvu pravde, pak, smatraju da će Radna grupa „završiti radni tekst nacrta zakona u najkraćem roku, ali ne nauštrb kvaliteta teksta“. Model zakona koji je izradila Agencija „predstavlja dobru polaznu osnovnu“, od koje Radna grupa „treba dalje da razvija i unapređuje inicijalno ponuđena rešenja“. Kako ovaj zakon predstavlja jedan od najvažnijih mehanizama za prevenciju korupcije, „od izuzetnog je značaja da se prilikom izrade njegovog teksta uzmu u obzir i uporednopravna rešenja zemalja u okruženju, a počev od Slovenije“. Podsećamo i da je upravo ministar pravde (Nikola Selaković) imenovao Tatjanu Babić, direktorku Agencije, za predsednicu Radne grupe, a da je njen zadatak rukovođenje radom Radne grupe, kao i određivanje dinamike sastanaka članova. Radna grupa se sastoji od 17 članova, od kojih su samo tri člana iz Ministarstva pravde, pa je više nego neosnovana tvrdnja da isti prema iskazanom brojčanom sastavu imaju kapacitet da opstruiraju njen rad kažu za naš list u Ministarstvu.

Sagovornici lista "Danas" bliski Radnoj grupi, međutim, podsećaju da je u Radnoj grupi samo šestoro članova iz Agencije, ne računajući dva člana Odbora Agencije, koje je predložio ministar pravde. Vlast je „izabrala“ i sve ostale članove Radne grupe iz tužilaštva, prekršajnog suda, univerziteta, pa čak i nevladinog sektora... Oni dodaju da je Ministarstvo već iznelo svoj predlog da direktora Agencije bira Skupština Srbije, a ne Odbor Agencije kao do sada, te da članove budućeg Odbora treba da predlažu predsednik države, Vlada, Skupština, tužilaštvo i Vrhovni sud. Ovakav predlog dijametralno je suprotan modelu zakona koji je uradila Agencija, po kojem direktora bira Odbor, a članove Odbora predlažu sva nezavisna regulatorna tela, kao i Savet za borbu protiv korupcije. Očigledno je da je na delu urušavanje borbe protiv korupcije i njenog integriteta. Vlast želi da preuzme kontrolu nad tom borbom, ali ne da bi je unapredila. Nesumnjiva je intencija da se u Odboru Agencije smanji prostor za predstavnike regulatornih tela, a znatno poveća za vlast. Nezvanično se već predlaže i da u Savet za borbu protiv korupcije uđu ministri. Formirano je Koordinaciono telo za borbu protiv korupcije, na čelu sa premijerom, koje je protivno Nacionalnoj strategiji za borbu protiv korupcije, koja takvo telo ne poznaje. Čak i iz EU poručuju da je premijer garant ispunjenja nacionalnih strategija, pa tako i Strategije za borbu protiv korupcije, za čiju realizaciju je, inače, nadležna Agencija.

Borba protiv korupcije je izmeštena u centre moći i morala bi pod hitno da se vrati u zakonske okvire i nadlež ne institucije kaže za Danas Zoran Gavrilović, direktor programa Društvo protiv korupcije Biroa za društvena istraživanja. On najavljuje da će „zbog najnovijeg razvoja situacije“ u vezi sa donošenjem nacrta Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije deo nevladinog sektora zahtevati da monitoriše čitav proces. Koalicija za integritet, koja nastoji da okupi nevladin sektor i pojedince iz Srbije i regiona koji se na različite načine bore protiv korupcije, zatražiće uvid u transkripte sa sastanaka Radne grupe, kao i druga dokumenta, a organizovaće i javnu raspravu na ovu temu.

autor: Z. Miladinović

na sajtu lista Danas: http://goo.gl/nXfI2m