Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Poštovanje preporuka Agencije

Datum kreiranja: petak, 17 jul 2015

acasIako "prekomponovanja" vlasti u gradovima i opštinama, koja sa sobom često nose i smenu gradonačelnika/predsednika opštine nisu nikakva novost, najčešće se za njih ne traži neko uverljivo opravdanje. Naime, očigledno je da do takvih promena dolazi iz političko-matematičkih razloga (zato što se skupila odbornika na jednu stranu) a ne zbog toga što će principijelno biti uklonjen sa položaja svako ko načini sličan prestup ili ko na sličan način ne bude imao zadovoljavajuće rezultate.

Slučaj smene predsednika gradske opštine Mladenovac, Petra Čokića, je zanimljiv zato što su se inicijatori direktno pozvali na preporuku Agencije za borbu protiv korupcije i utvrđene povrede pravila koja obavezuju javne funkcionere. Opozicija to ne spori, ali ukazuje na nedoslednost - da vladajuća partija ne pokreće smene sopstvenih funkcionera.

Pošto je slučaj već dobio značajnu pažnju, ovo je prilika da sama Agencija za borbu protiv korupcije izađe u javnost sa preciznim podacima o tome u koliko slučajeva preporuke za razrešenje funkcionera (ili za podnošenje ostavke) nisu bile poštovane (kada, ko), u koliko slučajeva nisu ni razmatrane.

Isto tako, bilo bi dobro da se javnosti predstave predlozi novih zakonskih rešenja koja bi trebalo da dovedu do toga da situacija u kojima utvrđene povrede prolaze nakažnjeno više ne bude. Iako se novi Zakon o Agenciji (na osnovu modela AZBPK iz prošle godine kao početnom tačkom) još uvek piše, ovo je jedna od tema o kojoj vredi otvoriti javnu debatu već sada.