Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Raspolaganje nepokretnostima u svojini Republike Srbije - izveštaj DRI

Datum kreiranja: ponedeljak, 20 jul 2015

vladaRSDržavna revizorska institucija je objavila izveštaj o raspolaganju nepokretnostima. Na predstavljanju izveštaja se moglo čuti da "Vlada nema kontrolu nad raspolaganjem nepokretnostima". Revizori kao posledicu nepostojanje centralizovane evidencije i odsustva efikasne kontrole ističu propuštanje šanse da se uvećaju javni prihodi (po osnovu izdavanja nepokretnosti).

Vrhovni državni revizor u sektoru za reviziju svrsishodnosti poslovanja, Svetlana Toma Anokić, navela je da je ukupna površina popisanih nepokretnosti oko 7 milijardi kvadratnih metara. Prema podacima Uprave za Trezor, pre dve godine su prihodi od zakupa i korišćenja ove imovine bili šest milijardi dinara.

Državna revizorska institucija preporučila je Vladi Srbije da preduzme aktivnosti za izradu strategije i plana upravlјanja i raspolaganja nepokretnostima, da naloži Ministarstvu finansija da normativno uredi način i rokove sprovođenja popisa za korisnike budžetskih sredstava, zatim da zaduži organ koji će izvršiti popis nepokretnosti u svojini RS neposrednim uvidom. Takođe, Institucija je preporučila Vladi da zaduži Republički geodetski zavod i Republičku direkciju za imovinu da uspostave efikasnu koordinaciju, naročito u vezi sa podacima o pravu svojine, pravu korišćenja, podacima o nepokretnostima, koji prethode i neophodni su za upis u jedinstvenu evidenciju nepokretnosti u svojini RS.

TS podseća da je još od prvog izveštaja DRI, činjenica da ne postoji jedinstvena evidencija imovine u vlasništvu države bila svake godine među najvećim pomenutim problemima. Takođe, podsećamo da se mnogi tekstovi koje smo ovde objavili odnose upravo na loše raspolaganje javnom imovinom - kada se ona ustupa u kontekstu javno-privatnih partnerstava iako bi verovatno mogla da postigne veću vrednost kroz druge aranžmane, kada se pri javnim nadmetanjima (mediji, poslovni prostor, stanovi, garaže, automobili...) država/grad ne trude da dopru do što više potencijalnih (za)kupaca ...