Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Koliko koštaju predizborna svečana otvaranja

Datum kreiranja: ponedeljak, 07 septembar 2015

secenjetrakeIako vladajuća SNS i sama ima apsolutnu većinu, a funkcionisanje vladajuće koalicije nije ugroženo, premijer i predsednik SNS-a se "premišlja" da li da se nepune dve godine nakon vanrednih parlamentarnih izbora održe novi vanredni izbori, istovremeno kada i pokrajinski i lokalni.

"Politika" je analizirala direktne i indirektne troškove održavanja izbora, a jedan od sagovornika bio je i programski direktor TS Nemanja Nenadić.

On je ukazao da se najveći direktni troškovi odnose na rad izborne administracije, pre svega biračkih odbora, Drugo direktno izdvajanje namenjeno je za finansiranja izborne kampanje, a treći direktan trošak iz budžeta išao bi Agenciji za borbu protiv korupcije za kontrolu izborne kampanje.

Problem je što su indirektni troškovi mnogo veći i što se obično u izbornoj kampanji povećaju rashodi za izgradnju puteva, bolnica škola. U Makedoniji i Crnoj Gori postoje zakonska ograničenja u pogledu promocije i ograničenja rashoda.

Detaljnije o "funkcionerskim kampanjama" možete pročitati u izveštaju TS o izborima održanim 2012. (http://goo.gl/U5m4zU) i 2014. godine (http://goo.gl/1068oV), iz kojih se vidi kako su i aktuelna i bivša vlast zloupotrebljavale funkcije zarad političke promocije.

Tekst iz Politike "Za izbore iz budžeta koliko i za poplave" možete pročitati na sajtu tog lista: http://goo.gl/CBqaKU