Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Ugovor o „Beogradu na vodi“: Sad će, samo što nije

Datum kreiranja: petak, 11 septembar 2015

bgd errorNeispunjena obećanja potopila ugovor o „Beogradu na vodi“. Tako se ukratko može opisati priča o pompezno najavljenom zajedničkom projektu poslovnih partnera iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Vlade Srbije. Iako je, po najavama premijera Aleksandra Vučića i gradonačelnika Beograda Siniše Malog, 2. septembra trebalo da bude objavljen sadržaj Ugovora o zajedničkom ulaganju za projekat „Beograd na vodi“, to se do objavljivanja ovog teksta nije desilo, piše Slobodna Evropa. Dok prvi čovek Beograda najavljuje postavljanje kamena temeljca za “Beograd na vodi”, deo javnosti ukazuje na sporne tačke u ovom projektu, među kojima je neobjavljivanje ugovora samo jedna od stavki.

Devetanaestog avgusta premijer Aleksandar Vučić ovako je odgovorio na pitanje medija kada će na sajtu Vlade javnost moći da pročita ugovor o „Beogradu na vodi“:

„Siniša, kada će da bude objavljen ugovor o ’Beogradu na vodi’?"

Siniša Mali: „U roku od dve nedelje može da bude.“

Vučić: „U roku od, kaže, dve nedelje biće objavljen.“

Od tada do danas prošlo je više od 20 dana. Umesto ugovora, gradonačelnik Mali je 4. septembra javnosti dao još jedno obećanje:

„Ugovor je pitanje... Dakle, ’closing’ je skoro gotov. Znači, ’closing’ ugovora, da ugovor postane pravosnažan, je pitanje dana ili dva. Tako da ja očekujem već od sledeće nedelje da će se stvoriti svi uslovi da se ugovor objavi.“

Ovo nije prvi put da je javnost ostala uskraćena za ugovor o zajedničkom ulaganju koji su potpisale Vlada Srbije i njena firma „Beograd na vodi d.o.o.“, te „Belgrade waterfront“ i „Al Maabar International Investment LLC“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Iako je Mali najavljivao da će ugovor biti objavljen čim bude potpisan, to se nije dogodilo ni nakon što su 26. aprila sve strane parafirale dokument. S druge strane, gradonačelnik najavljuje da će krajem septembra biti postavljen kamen temeljac za “Beograd na vodi”, kao i da će biti završeni radovi na savskoj Promenadi.

Iako smo pitanje, zašto se još uvek čeka na objavljivanje ugovora poslali na mail Kabineta gardonačelnika, odgovor nam još uvek nije stigao.

Za Radomira Lazovića, aktivistu Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ koja od početka ukazuje na nepravilnosti koje prate ovaj projekat, ovo je još jedna poruka da je dozvoljena, kako kaže, državna nelegalna gradnja.

„Mi smo to već upozoravali, nakon što je izgrađen onaj nelegalni štand koji kasnije nije imao dozvole (Savanova, prim, D.K.), nakon što se ta promenada pravi bez dozvola, nakon što se obala utvrda modifikuje bez dozvola. To su ozbiljne stvari. Mi sada vidimo da nije potrebno objaviti ni ugovor.“

Stručnjaci upozoravaju da je ovakav odnos državnih institucija prema javnosti štetan na mnogo načina. Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, podseća da i sa zakonske strane ovo područje nije obuhvaćeno:

“Ne postoji zakonska obaveza da se svi ugovori koje zaključuju vlada, ministarstva, javna preduzeća i drugi organi, te kojima se raspolaže javnom imovinom unapred objavljuju i da se, na kraju krajeva, uslovi njihova validnost tim objavljivanjem. To nije pojava koja je karakteristična za ovu Vladu Srbije, naprotiv, imali smo dosta sličnih situacija u prošlosti. Uvek se pokazalo da je takvo postupanje loše, jer se onda stvori utisak da nešto nije u redu, čak i ako možda jeste.”

Kaže Nenadić, čija je organizacija ukazivala na kršenja procedure u vezi s projektom „Beograd na vodi“. Iako tih primera nije mnogo, kaže Nenadić, većina njih se odnosi na urbanističke propise.

„Gde je bilo prilično očigledno da je Plan prostorne namene urađen tako da odgovara nekim unapred zacrtanim potrebama i planovima potencijalnog investitora, a ne onako kao što predviđa Zakon o planiranju i izgradnji i drugi propisi.“

Premda ne očekuju previše od objavljivanja ugovora, u Inicijativi „Ne da(vi)mo Beograd“ kažu bi on mogao rasvetliti mnogo spornih detalja:

„Da vidimo zbog čega se gradsko zemljište ustupa i pod kojim uslovima se ustupa. Zbog čega investitori ne plaćaju iskorišćavanje tog zemljišta. Takođe je zanimljivo da se vidi kako će ono moguće biti prevedeno u vlasništvo investitora. A, ono što je još zanimljivo jeste pod kojim uslovima će se Srbija zadužiti sa tih 270 miliona kod investitora i kakav će biti način vraćanja. Dakle, tu postoji jako puno detalja.“

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ najavljuje da će uskoro pozvati građane na još jedan u nizu protesta protiv realizacije „Beograda na vodi“.

Autor: Dušan Komarčević

Na sajtu Slobodne Evrope: http://www.slobodnaevropa.org/content/beograd-na-vodi-sad-ce-ubgovor-samo-st-nije/27235708.html