Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Sukob interesa i zloupotrebe - preporuke i postupci

Datum kreiranja: utorak, 29 septembar 2015

ministar odbraneAgencija za borbu protiv korupcije je prvostepeno odlučila da aktuelni ministar odbrane, Bratislav Gašić, u doba dok je bio gradonačelnik Kruševca nije poštovao pravila o rešavanju sukoba interesa. Izrečena je mera "javno objavljivanje odluke o povredi zakona". To je pandan "preporuci za razrešenje", kada je reč o bivšim funkcionerima.

Ova odluka, koja je za razliku od desetina sličnih dobila medijsku pažnju, je dobra da se pokaže razlika između sukoba interesa i zloupotrebe položaja. Povreda zakona o kojoj je odlučivala Agencija ogleda se u tome što je gradonačelnik učestvovao u donošenju odluke, ili makar, što je potpisao ugovor kojim se firmama njegovih članova porodice i rođaka dodeljuju neke budžetske subvencije. Zakon nalaže funkcionerima da, ukoliko dođu u takvu situaciju, to prijave Agenciji i pretpostavljenom (u ovom slučaju skupštini grada) i da nakon toga postupe po savetu Agencije.

Aktuelni ministar je u vezi sa tim izneo argumente u prilog tome da nije reč o zloupotrebi, na primer, da su iste firme dobijale novac i od njegovih prethodnika i slično. Ali, to uopšte nisu stvari koje su bitne za utvrđivanje povrede pravila o sukobu interesa - one bi bile predmet dokazivanja u eventualnom krivičnom postupku za zloupotrebu službenog položaja.

Odluka o meri je neobična, pošto je reč o aktuelnom funkcioneru. Međutim, ona nije mogla biti drugačija: ako je Gašić prekršio zakon kao gradonačelnik, ne može mu biti izrečena preporuka za razrešenje sa sadašnje funkcije (ministra). Posebnu dimenziju ovoj meri daje to što je drugi organ (Ombudsman) već dao preporuku za razrešenje ministra zbog kršenja drugih propisa. U aktuelnom zakonskom okviru, preporuke za razrešenje i druge slične mere ne stvaraju obavezu da se po njima postupi ni kada ih se skupi više.

foto: www.mod.gov.rs