Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Godišnja antikorupcijska priznanja LAF grada Niša

Datum kreiranja: ponedeljak, 28 septembar 2015

LAF NisLokalni antikorupcijski forum grada Niša dodelio je godišnja antikorupcijska priznanja. Dobitnici su Đokica Jovanović, sociolog, univerzitetski profesor i jedan od lidera Udruženja predsednika skupština stanara, koje mesecima zahteva uticaj građana na komunalnu politiku u gradu, i Dragana Sotirovski, šefica niškog dopisništva RTS-a, koja je izveštavanjem o korupciji i drugim nepravilnostima u Specijalnoj bolnici u Sokobanji i drugim institucijama doprinela antikorupcijskom novinarstvu i zaštiti uzbunjivača. 

Na svečanoj dodeli priznanja obrazloženo je da je Jovanović „svojim delovanjem pokazao šta znači imati integritet kao građanin, intelektualac, pa i narodni tribun. Kao profesor nije pripadao partijama ili drugim interesnim grupama, niti je smatrao da bi trebalo da napreduje kroz trgovinu uticajem, odnosno po prilično uvreženom sistemu koji obično zovemo „ja tebi, ti meni“. Kao intelektualac nije bio deo mejnstrima, već je smatrao da mu je obaveza, a i javni interes da ukazuje na koruptivne dimenzije društva i druge društvene nepravilnostf, navedeno je u obrazloženju, a prenosi Danas. 

"Kao predstavnik Udruženja tražio je javnost u radu, čiste račune i departizaciju javnih preduzeča. Sarađivao je sa LAF-om po više tema. Doktor je socioloških nauka, profesor je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, radio je na Filozofskom fakultetu u Nišu i Kosovskoj Mitrovici, autor je brojnih knjiga i naučnih radova, nagrađivan je u struci", navodi se još u obrazloženju žirija. 

Prema mišljenju žirija, novinarka Sotirovski je izveštavanjem o korupciji i drugim nepraviinostima u Specijalnoj bolnici u Sokobanji, kao i teškom položaju uzbunjivača u toj ustanovi, doprinela jačanju uverenja o štetnosti korupcije. Zbog ovakvog profesionalnog delovanja ovoj novinarki je prećeno, protiv nje su podnošene krivične prijave i tužbe, a ona je proglašena personom non grata u Specijalnoj bolnici, što je svakako ekskluzivitet u srpskom novinarstvu, navodi se u obrazloženju. 

LAF je pored Godišnje nagrade za borbu protiv korupcije dodelio i povelje za doprinos borbi protiv korupcije i povelje za uspešnu saradnju sa LAF-om. Dodela Godišnje nagrade za borbu protiv korupcije, koja će se uvek organizovati 28. septembra, na Međunarodni dana prava javnosti da zna, predstavlja meru u Lokalnom planu za borbu protiv korupcije grada Niša, koji je gradski parlament jednoglasno usvojio 2011. godine. Dodela povelja predviđena je unutrašnjim aktima LAF-a. 

Povelje za doprinos borbi protiv korupcije dobili su internet portal Južne vesti, Udruženje predsednika skupština stanara i vlasnika privatnih zgrada Niša i funkcioner lokalne samouprave Miloš Grozdanović. Ovo priznanje dobili su i bivši članovi aktuelnog LAF-a Mladen Jovanović i Igor Milosavljević, kao i Radna grupa za izradu Lokalnog plana za borbu protiv korupcije grada Niša, što je zapravo oficijelni naziv za „nulti LAF“. 

U toj radnoj grupi, odnosno LAF-u, bilo je 11 članova, a njena koordinatorka je bila Biljana Jovanović, gradska većnica, koja je kroz sopstveni primer pokazala da se može biti deo vlasti, a javno i jasno ukazivati na nepravilnosti u njenom radu. Nakon poziva tog tela da nadležni provere trošenje budžetskog novca, prethodna lokalna vlast je pravnim i institucionalnim pritiscima izdejstvovala njegovo gašenje. Takozvani nulti LAF je bio jedno od prvih antikorupcijskih tela na lokalnom nivou u Srbiji, a njegova antikorupcijska aktivnost bilaje značajna i korisna društvena novina - navodi se u obrazloženju. 

LAF je dodelio povelje za uspešnu saradnju niškom Medija reform centru, Niškoj televiziji, internet portalu Građanin, Medijskom istraživačkom centru, novinarki Dušici Dejić, novinaru Miloradu Doderoviću i nevladinom aktivisti Draganu Petkoviću. Ovo priznanje dodeljeno je i beogradskom Birou za društvena istraživanja i Agenciji za borbu protiv korupcije. 

Dobitnike Godišnje nagrade za borbu protiv korupcije izabrao je žiri u čijem su sastavu bili Miodrag Škundrić iz Agencije za borbu protiv korupcije, Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja, kao i članice LAF-a Niš Valentina Krstić, Zorica Miladinović i Vesna Crnogorac. O dobitnicima povelja za doprinos borbi protiv korupcije, kao i povelja za uspešnu saradnju sa LAF-om, odlučivao je isključivo LAF Niš.

foto: D.M.Car, Južne vesti http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Prve-Godisnje-nagrade-LAF-a-za-borbu-protiv-korupcije.sr.html