Business Joomla Themes by Justhost Reviews

(Ne)evidentiranje državne imovine

Datum kreiranja: četvrtak, 01 oktobar 2015

RDIJoš nešto više od dve nedelje preostalo je Vladi da objasni kako će rešiti problem nepostojanja evidencije državne imovine, podseća TV B92. Naime, Državna revizorska institucija ukazala je na haos u registru. Država ne zna šta poseduje, ko živi u njenim stanovima, ko koristi njene lokale ili raspolaže zemljištem u državnom vlasništvu, pa je jasno da gubi milione. Među 550 hiljada jedinica koje su upisane u kakav-takav registar, mnoge su upisane više puta, mnoge sa netačnom procenom vrednosti.

Zato su revizori, po izvršenoj reviziji svrsishodnosti raspolaganja nepokretnostima u svojini Republike Srbije od Vlade zatražili da dostavi plan, kako planira da ispuni određene preporuke koje je DRI dala ili da čak objasni korake koje je preduzela. "Taj rok još nije istekao, taj rok tek ističe 17. oktobra”, kaže vrhovna državna revizorka Svetlana Toma Anokić. 

Po odgovor na pitanje da li je nešto učinjeno po preporukama revizora, ekipa B92 se uputila u zgradu Vlade Srbije, koja je inače i sama zavedena 31 put u registar državne imovine. Nikakav odgovor nisu dobili.  Ništa bolje nisu prošli ni u Republičkoj direkciji za imovinu, gde je ekipi B92 rečeno da je direktor na sastancima van zgrade pa odgovora i dalje nema. 

Kakvo je stanje u evidenciji državne imovine dobro opisuje i sajt Republičke direkcije za imovinu. Kada na sajtu kliknete na link koji bi trebalo da vas odvede na Registar nepokretnosti u javnoj svojini - ne otvori se apsolutno ništa. 

“Evidencija treba da se nalazi u Republičkoj direkciji za imovinu i to niko ne spori. Ali pitanje je da li je to na Republičkoj direkciji da ona vrši popis. A to svakako nije nego bi jedan organ na nivou republike trebalo da koordinira tim poslom i da se konačno popiše sva imovina Republike Srbije”, objašnjava Anokić. 

Nije ovo prvi pokušaj da se popiše državna imovina, utvrdi ko koristi državne stanove i lokale. Jedan takav učinjen je još 2010. godine, ali je i tadašnjoj generalnoj sekretarki vlade Mirka Cvetkovića bilo jasno da se neće daleko stići... 

“Mi smo sad krenuli, a dokle ćemo da stignemo - neće se sigurno završiti taj posao do kraja, ali barem najveće vrednosti ili vrednosti u Beogradu, ili kao što je Karađorđevo, da to bude imovinski sređeno”, kaže generalni sekretar Vlade Srbije Tamara Stojčević. 

Ipak, da u haosu u evidenciji državnog poseda nismo sami, pokazuje primer Hrvatske - u ovoj članici Evropske unije tek u januaru 2014. godine objavljen je Registar državne imovine, a sastavila ga je vlada.