Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Izmene zakona zbog „slučaja železara“ – ali kojeg?

Datum kreiranja: utorak, 20 oktobar 2015

Sertic portert 1Ministarka Kori Udovički, praktično je potvrdila da će upravna inspekcija pokrenuti prekršajni postupak protiv njenog kolege, ministra privrede Sertića. U vezi sa ovim treba pomenuti, da je jedan od tražilaca informacija o ugovoru o upravljanju smederevskom železarom, pokret „Dosta je bilo“, već pokrenuo takav postupak, u svojstvu oštećenog, pre četiri meseca.

Ministarka je, i pored toga što je navela jasno šta je zakonska obaveza, imala razumevanja za g. Sertića, „da je postupio po svojoj savesti“, da „nije bilo obuke o primeni zakona“. Ona najavljuje i da se pokreće dijalog o izmenama i dopunama zakona, „tako da ne dolazi više do ovakvih dilema“. Da Zakon o slobodnom pristupu informacijama može da se unapređuje, poznato je već odavno. Predlog je bio u skupštini pre četiri godine, povučen je nakon promene Vlade 2012, i nikad nije vraćen. Aktuelna Vlada neprestano odlaže ove promene, a Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu nije do sada pokazivalo nameru da ubrza ove promene. Neke šanse su već propuštene, poput akcionog plana za poglavlje 23 pregovora sa EU, koji je nepotpun upravo u domenu javnosti rada.

Zakon o slobodnom pristupu informacijama ne treba da se menja da bi g. Sertić ili neki budući ministar privrede omogućio pristup ugovoru o raspolaganju javnom imovinom kada je to obavezan da učini. Ako nešto treba da se menja, to su pravila koja omogućavaju da ugovor o raspolaganju javnom imovinom koji nije objavljen uopšte proizvodi pravno dejstvo. Trebalo bi takođe promeniti i odredbe drugih zakona koje mogu da stvore privid zakonitosti postupanja kod uskraćivanja pristupa informacijama, kao što je aktuelni član 45. Zakona o zaštiti konkurencije, na koji se pozivao ministar Sertić. Poslovne tajne privatnih preduzeća, pa i preduzeća u državnom vlasništvu, su legitimna stvar, i poštovanje Zakona o slobodnom pristupu informacijama ne dovodi do toga da se one otkriju. Do toga dovode pokušaji da se pod poslovnu tajnu podvede nešto što se tiče interesa poreskih obveznika. Pre nekoliko dana se pojavila sumnja da je upravo to razlog skrivanja ugovora o upravljanju smederevskom železarom. Naime, objavljen je i nije demantovan podatak, da je za ovo preduzeće izdvojena krajem prošle godine znatna suma novca iz budžeta (oko 100 miliona evra) i da se taj novac sve vreme smanjuje radi pokrivanja gubitaka.

 

 

foto: privreda.gov.rs