Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Poslovanja javnih preduzeća pod velom tajne

Datum kreiranja: utorak, 08 decembar 2015

sabicU Srbiji je teže doći do informacija o poslovanju javnih preduzeća nego o radu državnih organa. Poverenik za informacije od javnog značaja kaže da u 94 odsto slučajeva oni koji se njemu žale dobiju tražene podatke, ali da je kod javnih preduzeća taj procenat ispod 80 procenata. Iz Vlade najavljuju obuku odgovornih za dostavljanje podataka, a do leta izmene Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, navodi RTS u prilogu.

Zato što nisu hteli da daju tražene podatke, javna preduzeća su 300 puta kažnjena, najčešće "Telekom", "Srbijagas", "Železnice" i EPS. Ukupno su kažnjeni sa 20 miliona dinara. "Sve kazne koje se ne plaćaju svojim već javnim parama plaćaju se lako, a među informacijama koje su prikrivene ima mnogo većih iznosa. Imate situaciju da državno preduzeće poput 'Galenike' svojevremeno za koje su građeni preuzeli, država Srbija preuzela da garantuje za njih obaveze od nekoliko desetina miliona evra, to preduzeće uzima za pravo da od građana Srbije krije da je ono istovremeno sponzor profesionalnog fudbalskog kluba sa iznosima većim od 20 miliona dinara", kaže poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Kad ni posle kazne preduzeće ne dostavi tražene informacije, Ministarstvo državne uprave trebalo bi da pokrene prekršajni postupak što se, kaže poverenik, dešava samo povremeno.

"Mi smo u ovoj godini preduzeli određene korake, podneli smo prekršajne prijave protiv 'Srbijagasa' i 'Železnica' i ideja za iduću godinu je da upozorimo ta javna preduzeća i organizujemo obuku", napominje državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović.

Obuka neće da škodi, kažu upućeni, ali ocenjuju da je problem to što Vlada nedovoljno kontroliše poslovanje javnih preduzeća. "Verovatno zato što su javna preduzeća i dalje produžena ruka partijske mašinerije, a ne u potpunosti  institucije koje funkcionišu u javnom interesu i gde su rukovodioci imenovani na konkursima", kaže Nemanja Nenadić iz "Transparentnosti Srbija".

"Taman posla da Vlada prikriva poslovanje javnih preduzeća nego mislim da je tu veći problem obučenost ljudi, komplikovanost zahteva samih stranaka i što nije u pitanju lična odgovornost", kaže  Željko Ožegović.Radna grupa menja Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja, a da li će biti pojačana lična odgovornost direktora – trebalo bi da se zna u junu, do kada bi novi propis trebalo da bude gotov.