Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Siva zona korupcije

Datum kreiranja: utorak, 15 decembar 2015

ts cesi mcOsam odsto građana Srbije dalo je mito u poslednja tri meseca, što ukazuje na oko 500.000 slučajeva sitne korupcije, rečeno je danas na konferenciji organizacije Transparentnost Srbija, Reč je o podacima iz istraživanja koje redovno sprovodi UNDP. S druge strane, po statistikama iz izveštaja Evropske komisije, u Srbiji je prošle godine podignuto samo oko 1.000 optužnica zbog korupcije, izjavio je programski direktor Transparentnosti Nemanja Nenadić na konferenciji "Kako uspešnije goniti korupciju?".

On je ocenio da najveći problem nije to što slučajevi traju i po 10 godina, što dolazi do zastare i što su kazne blage, već što se za najveći broj slučajeva korupcije ne sazna.

Zamenik republičkog javnog tužioca i predsednik Udruženja javnih tužilaca Srbije Goran Ilić rekao je da za demokratizaciju Srbije nisu dovoljni samo sloboda medija i slobodni izborni proces, već i nezavisnost javnih tužilaca.

Izvesnost kažnjavanja političke elite je uslov za demokratizaciju svake zemlje, pa i Srbije, konstatovao je Ilić.

On je izjavio da način izbora javnih tužilaca u Srbiji nije u funkciji njihove nezavisnosti, već u funkciji političkog uticaja.

Policija je pod jakim političkim uticajem i malo je verovatno da će u slučaju interesantnom za partiju koja upravlja Ministarstvom unutrašnjih poslova policija poslušati nalog tužioca, a ne starešine policije, rekao je Ilić.

Profesor Pravnog fakulteta Karlovog univerziteta u Pragu Lukas Bohuslav je izjavio da je Češka napravila veliki pozitivan pomak u borbi protiv korupcije.

Imamo podršku vlade. Zakonom o državnoj službi je omogućena depolitizacija državne uprave. Poboljšana je nezavisnost javnih tužilaca. Postoji opreznost pri imenovanju političara u upravne odbore državnih firmi, rekao je Bohuslav.

On je naveo da se mlađa generacija javnih tužilaca ne plaši da istražuje slučajeve vezane za javnu upravu.

Transparentnost Srbija je današnjom konferencijom okončala projekat "Zajedno protiv korupcije", koji sprovodi sa organizacijom Transparentnost Češke i Ministarstvom spoljnih poslova te zemlje.

Na konferenciji smo ukazali na glavne probleme u borbi protiv korupcije i predstavili preporuke za uspešnije gonjenje korupcije. Možete ih pogledati na našem sajtu: http://goo.gl/kAU4kZ Sa sajta možete preuzeti i publikaciju "Sankcionisanje korupcije".