Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Počast za TS u Lebanu

Datum kreiranja: subota, 26 decembar 2015

lebane zakljucakTransparentnosti Srbija ukazana je neobična čast u opštini Lebane. Nije, ako ste to pomislili, niko od od nas proglašen počasnim građaninom, već je o našem zahtevu za pristup informaciji od javnog značaja raspravljalo opštinsko veće, sa predsednikom opštine na čelu.  I zaključilo je da se naš zahtev prihvata. I tako smo dobili zaključak o prihvatanju zahteva za dostavljanje informacije, a potom i samu informaciju.

Prošlo je 11 godina od usvajanja Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Sigurno je da nema državnog organa koji ne poznaje šta u zakonu piše i kako se po zahtevu za dostavljanje informacija postupa. Uostalom, iz Lebana smo prethodnih meseci dobijali informacije i dokumente koje smo tražili u okviru istraživanja o transparentnosti lokalne samouprave, bez izjašnjavanja skupštine opštine ili opštinskog veća. Otkud onda ova neobična procedura, ako, šalu na stranu, nije reč o želji da se našem zahtevu i nama iskaže posebna čast ili o opstrukciji  prava na pristup.

Mogući povod za ovakvo postupanje lebanske vlasti može se naslutiti kada se zna kakvu smo informaciju tražili. Ona se tiče krivične prijave protiv predsednik opštine koju je podneo (bivši) lokalni pravobranilac i odluke o razrešenju ombudsmana koje je donelo upravo opštinsko veće, posle podnošenja prijave.

Od pravobranioca smo tražili da nam dostavi kopiju krivične prijave ali se dopis upućen na adresu pravobranioca vraćen, sa naznakom da adresat ne postoji.  Iz rešenja o razrešenju da se zaključiti da je razrešeni pravobranilac nastavio da radi u pravobranilaštvu, a nezvanično smo obavešteni i da je u međuvremenu izabran novi pravobranilac, pa je čudno da se dopis vratio. Od Opštinskog veća dobili smo kopiju akta o razrešenju javnog pravobranioca i zapisnik sa sednice na kojoj se o razrešenju odlučivalo i u tim dokumentima se vidi šta se bivšem pravobraniocu stavlja na teret. Krivičnu prijavu protiv predsednika nismo dobili.