Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Od policije (kao teme) se ne može pobeći

Datum kreiranja: petak, 01 januar 2016

veljovicSamo nekoliko dana nakon što je policija preduzela akciju hapšenja 80 osumnjičenih za razne slučajeve zloupotreba, ova institucija je ponovo tema – smenjen je direktor policije. Neinformisanom čitaocu iz inostranstva bi prva pomisao bila da je smena posledica nekih propusta u toj policijskoj akciji ili kritika koje su usledile. Ništa od toga. Prvo, iako je akcija bila policijska, o njoj nije pričao direktor, već političar na čelu ministarstva, pa Veljović nije stigao da pokupi ni zasluge ni krivicu. Drugo, Vlada je izašla sa saopštenjem da je direktor razrešen, zato što je „shodno Zakonu o policiji, ispunio sve zakonske uslove za penzionisanje“. Treće, da bivši direktor nije „u nemilosti“ moglo bi se zaključiti iz toga što ga je odmah nakon razrešenja predsednik Vlade imenovao za svog savetnika.

Kao ni u slučaju smene načelnika svih policijskih uprava, ni sada se Vlada nije potrudila da građanima stvari učini išta jasnijim. naprotiv! Krenimo redom:

1)     Na sajtu Vlade, dan posle odluke, nije objavljen čak ni elementarni tekst odluke o razrešenju iz kojeg bi se mogao videti pravni osnov. Inače, aktuelni Zakon o policiji, na koji se vest poziva, govori o razrešenju direktora samo u naslovu člana 21(!), ali se ni jednom odredbom tog člana ne kaže ništa o razlozima i proceduri razrešenja. 

2)     Obrazloženje odluke, koje će biti nedostupno i kada samo rešenje bude objavljeno, sadržaće verovatno osvrt na uslove za odlazak u penziju. Ako su zakonski uslovi za penziju navršeni, onda odluka Vlade može biti samo konstatacija da su oni nastupili (nekog dana u prošlosti) a ne i istinsko odlučivanje o daljem vršenju ove funkcije. Ukoliko odlazak u penziju nije bio obavezan, već je zavisio od volje Vlade (ili premijera, ili ministra policije), onda je obrazloženje o „uslovima za penziju“ lažno, ili makar nepotpuno. Službu za informisanje Vlade je praktično odmah demantovao njihov pretpostavljeni: "O smeni Veljovića govoriću za tri do četiri dana, a njegovo postavljenje na mesto savetnika za regionalnu i nacionalnu bezbednost je moja lična odluka", izjavio je Vučić za Kurir. Da je jedini razlog za smenu direktora policije bila njegova starost ili dužina radnog staža, izvesno je da ne bi bilo potrebe da se o tome priča za nekoliko dana, dovoljno bi bilo objaviti kada su se navršili uslovi za obavezan odlazak u penziju. Inače, valja podsetiti da je Veljović dobio drugi petogodišnji mandat za mesto direktora policije (do 2018), tako da ni njegove godine ni radni vek nisu bili tajna za Vladu.  

3)     Samo dan pre ove smene Vlada je uputila predlog novog Zakona o policiji. Tu se predviđa da će mandat direktora policije prestati istekom vremena, prestankom ispunjavanja uslova, prestankom radnog odnosa po sili zakona, ostavkom ili razrešenjem. Do razrešenja dolazi na obrazloženi predlog ministra, ako direktor policije ne ostvari rezultate rada u okviru kompetencija propisanih za to radno mesto. Drugim rečima, možda imamo situaciju u kojoj su isti ljudi u izvršnoj vlasti Srbije, u sredu smatrali da direktora policije treba razrešavati „na obrazloženi predlog“ ili kada to nalaže zakon, a u četvrtak aktuelnog direktora razrešili sa, u najmanju ruku, nepotpunim obrazloženjem.