Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Tužbe i vapaji urodili plodom

Datum kreiranja: nedelja, 31 januar 2016

koverta podaci strogo poverljivo fotoTužbe koje smo podnosili Upravnom sudu i naše uporno pokretanje u javnosti problema sa transparentnošću Vlade Srbije, posebno u vezi sa ignorisanjem zahteva za dostavljanje informacija od javnog značaja,  dali su, izgleda, efekta.

U protekloj nedelji dobili smo od Generalnog sekretarijata odgovore i dokumente u vezi sa nekoliko zahteva koje smo podneli u prethodnom periodu.

Među odgovorima i dostavljenim dokumentima je i Memorandum potpisan sa Evropskom bankon za obnovu i razvoj o kome smo nedavni pisali. Naime, na naš prvobitni zahtev da nam dostave taj dokument, čije je potpisivanje premijer proglasio "najvažnijom vešću za Srbiju", i na urgenciju koju  smo potom poslali,  iz Vlade Srbije je odgovoreno zahtevom da im opišemo koje informacije sadrži dokument koji tražimo.

Reč je, očigledno, o besmislenom zahtevu jer kada bi tražioci informacija bili vidoviti i imali mogućnost da opišu informacije koje se nalaze u dokumentima, onda im zakonsko pravo da ostvare uvid u dokumente ne bi ni trebalo.  Radilo se u stvari o pokušaju ometanja prava na pristup i nakon što smo u  uzvratnom dopisu ukazali na kršenje zakona, dokumenti  su nam poslati.

U svega nekoliko dana dobili smo i dokumenta u vezi sa penzionisanjem direktora policije Milorada Veljovića (o tome više narednih dana) i odgovor na zahtev u vezi sa razrešenjem direktora Institua za kardiovaskularne bolesti Dedinje. Stigao nam je odgovor i na zahtev u vezi sa javnom raspravom o Nacrtu zakona o javnim preduzećima. Radujemo se što smo dobili odgovor, ali njegov sadržaj nas je zabrinuo. I o tome više narednih dana.