Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Anitkorupcijski potencijal poslovnog sektora

Datum kreiranja: subota, 30 april 2016

uzbunjivaci2Poslovni sektor i njegovu uloga i potencijal za sprečavanje korupcije ostavili smo za kraj serijala predstavljanja preporuka za unapređenje društvenog integriteta.

U poslovnom sektoru nije bilo velikih promena u odnosu na prethodnu analizu iz 2011 godine. Postoji ogromna diskrepancija između propisa i prakse. Osnivanje firme je jednostavno, ali funkcionisanje nije zbog problema sa sporim izvršenjem ugovora. Značajno je prisustvo države u privredi. Pravna nesigurnost i nejednaka primena zakona, kao i nepredvidljiva politika izmena raznih poreza i nameta su oblici neželjenog mešanja države u poslovni sektor. Osnovni podaci o registrovanim preduzećima su dostupni javnosti. Upitno je, međutim, koliko su pouzdani finansijski izveštaji i izveštaji revizora. Poslovni sektor nije dovoljno aktivan u pokretanju vlasti na antikorupcijsko delovanje, a u praksi ne pruža nikavu podršku antikorupcijskim naporima civilnog društva.

TS je formulisala sledeće preporuke za unapređenje antikorupcijske uloge poslovnog sektora:

1. Poslovni sektor bi trebalo da bude aktivniji u iniciranju mera koje treba da uklone sistemske uzorke korupcije.
2. Dalja promocija i uvođenje planova integriteta u privatnim kompanijama;
3. Poslovni sektor bi trebalo da ohrabruje prijavljivanje korupcije unutar privatnog sektora umesto da se takvi slučajevi prikrivaju. Takođe bi trebalo da ohrabruje uzbunjivače;
4. Vlada i Skupština bi trebalo da izmene Zakon o porezu na dobit preduzeća u skladu sa Akcionim planom za sprovođenje Antikorupcijse strategije; Poslovni sektor bi trebalo da razmotri pružanje podrške projektima civilnog društva usmerenim na suzbijanje korupcije u javnom sektoru, posebno u onim oblastima u kojima se susreću javni i privatni sektor, kao što su javne nabavke.