Business Joomla Themes by Justhost Reviews

Svetski dan slobode medija

Datum kreiranja: utorak, 03 maj 2016

novineMediji u Srbiji dočekuju još jedan Svetski dan slobode medija u izuzetno lošem ekonomskom stanju, uz rasprostranjenu autocenzuru i u tabloidiziranom okruženju.

U proteklom periodu načinjen je normativni pomak napred sa usvajanjem seta medijskih zakona, ali praksa nažlost ponovo nije išla u korak sa propisima.

Projektno finansiranje medija na konkursima u prvoj godini primene novih propisa pokazalo je, naročito na lokalnom nivou da postoje nedostaci u propisima, ali i da ne postoji volja da se propisi primene propisi.  Ponovo se pokazalo da zakoni bez obavezujućih normi i bez sankcija za kršenje ne znače mnogo u Srbiji.

U istraživanju o medijima koje je TS sprovela u okviru ocenjivanja sistema društvenog integriteta ukazuje se da mediji, suočeni sa finansijskim pritiscima, po pravilu, usklađuju uređivačke prioritete sa političkim prioritetima političkih i ekonomskih centara moći, pretežno ignorišući javni interes. Malobrojni mediji koji su očuvali sopstveni integritet i kredibilitet nalaze se na ivici egzistencije.

Iako su u žiži javnosti najčešće nacionalni mediji i njihova nezavisnost ili neutralnost, u mnogo težoj poziciji su lokalni mediji, koji su izloženi pritiscima lokalnih vlasti ili lokalnih moćnika od kojih zavise finansijski . Odbijanje pojedinih jedinica lokalne samouprave da raspišu konkurse za projektno finansiranje,konkursi na kojima su deljeni minorni iznosi, direktno političko uplitanje u rad komisija i dodela sredstava za "praćenje rada lokalnih vlasti" dodatno ugrožavaju težak položaj lokalnih medija.  Privatizacija u proteklom periodu nije donela napredak po pitanju raznovrsnosti programa ili kvaliteta, lokalnih medija već naprotiv - novi udar na nezavisnost medija preko veza između vlasnika medija i predstavnika vlasti.

Sa stanovišta borbe protiv korupcije, brine što se u medijima može pronaći mali broj priloga o korupciji koji su nastali kroz istraživanje medija ili novinara, bilo da je reč o dokumentima koji ukazuju na sumnjive slučajeve, bilo da su preneli navode osoba koje su svedoci, žrtve ili učesnici u koruptivnim lancima

Naime, mediji u Srbiji objavljuju veliki broj priloga u vezi sa korupcijom ali ovi prilozi uglavnom sadrže samo osnovne informacije o aktivnostima organa gonjenja i Vlade, bez traga analiitčkog ili istraživačkog pristupa. Umesto da se bave temama, mediji prenose stavove o temama.

Istraživačko novinarstvo se može pronaći na nekoliko specijalizovanih internet portala, koje finansiraju donatori preko projekata a izuzetno retko u ključnim tradicionalnim medijima.